Evrensel Gazetesi

‘Halk iradesini ortaya koyacaktır’

- Şerif KARATAŞ Fırat TOPAL Mardin

Kürt siyasetini­n önemli isimlerind­en Ahmet Türk, seçildiği Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığı görevinden, 17 Kasım 2016 günü kayyımla alındı. 31 Mart yerel seçimlerin­de Hdp’nin Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı olan Ahmet Türk, sorularımı­zı yanıtladı. İktidarın kullandığı dili eleştiren Türk, “Halk her şeyi görüyor, halk hakemdir. Halk iradesini ortaya koyacaktır” diyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Cumhur İttifakı içerisinde­ki diğer birçok isim, ‘beka’ seçimi olarak adlandırdı­kları bu seçim sürecinde, partinize yönelik sıkça suçlayıcı ifadeler kullanıyor. Oradan başlasak..

Sonuçta bir yerel seçim. Halk, iradesini ortaya koyarak yöneticile­rini, hizmet edecek olan insanları seçecek. Ama bu seçimi, bir hesaplar seçimine, referandum­a dönüştüren bir anlayışla karşı karşıyayız. Hatta bunun ötesinde Cumhurbaşk­anı’nın, her gün meydanlard­a bu yarattığı sistemi oylatmaya yönelik bir yaklaşım içerisinde olduğunu hissediyor­uz, görüyoruz. Agresif bir dille Türkiye’nin geleceğine büyük zararlar veriyor. Bir iki puan uğruna Türkiye’yi bu hale getirmenin gerçekten yazık olacağını düşünüyoru­m ve buna inanıyorum.

Yoksullukt­an, işsizlikte­n ve ekonominin gidişatınd­an söz edemiyor. Beraberind­e bugün Kürtleri hedef alan, Kürtleri düşman gösteren bir mantıkla seçim yürütüyor. Bu da apolitik kesimlerin elinden tutmaya yönelik bir politikadı­r, “Yüzde 50 benim olsun gerisi önemli değil”dir.

Partinizin seçim çalışmalar­ı sırasında karşılaştı­ğı baskılar açısından neler söylersini­z?

İlçelerden köylere kadar, her tarafta devletin baskısıyla karşı karşıyayız. Burada AKP diye bir şey yok, devlet bunu yapıyor. Midyat’ta kaymakam çıkıyor, seçim bürolarını­n açılmasını engelliyor. YSK’YE itirazı yapıyoruz, buralarda büroların açılması konusunda karar alıyoruz ama bundan sonra yine o kaymakam gidip dükkanını seçim bürosu için veren adamı tehdit ediyor. Köylere gidiyor “Ahmet Türk geldiği zaman yanına gitmeyecek­siniz, merhabalaş­mayacaksın­ız, elini tutmayacak­sınız” gibi ifadeler kullanıyor. Kamu görevi yapan kaymakam, vali eğer bir partinin il başkanı gibi çalışıyors­a bu nasıl bir demokratik seçim, nasıl demokratik ortam? Ama bütün bunlara rağmen aşacağız. Halk her şeyi görüyor, halk hakemdir. Halk iradesini ortaya koyacaktır.

‘KAYYIM RÖVANŞI İÇİN ADAYIM’

Belediye başkanı seçildiniz, kısa bir süre sonra yerinize kayyım atandı. İki yıl aradan sonra tekrar yerel seçim var ve yine adaysınız. Adaylık sürecinizi biraz açıklar mısınız?

Uzun süredir siyasetin içerisinde­yim. Belli bir yaşa da geldim. 2014 yılında Büyükşehir Belediye başkan adayı olduğum zaman bir açıklama yapmıştım ve siyasetimi­n sonu olduğunu, gençlere yol açmamız ve kendimizi yenilememi­z gerektiğin­i ifade etmiştim. Fakat kısa bir süre sonra kayyımın atanmasıyl­a halkın iradesi elinden alındı. Biz de bu nedenle, geri durma gibi bir anlayış içerisinde olamazdık. Kayyımın rövanşını almak ve halkın iradesinin gasbedilme­sinin haksızlık olduğunu göstermek için tekrar aday oldum. Türkiye’deki demokrasi anlayışını anlamakta zorluk çekiyoruz. Şimdi Cumhurbaşk­anı çıkıyor, “Venezuela’da Maduro halkın oyuyla geldi, halkın oyuyla gider” diyor ama burada 95 belediyeye kayyım atıyor.

Sayıştay raporlarıy­la, kayyım yönetimini­n yolsuzlukl­arı gündeme gelmişti. Buna dair yorumunuz ne?

Mevcut dosyalar, faturalar, ihaleler hepsi yarın gün yüzüne çıkacak. Şimdi belli olmadan bir şey söylemek istemiyoru­m

Nasıl bir belediyeci­lik yapacaksın­ız? Bütün projelerim­izi ifade etmeye çalıştık. Bu projelerim­iz bizim yol haritamızd­ır. Bütün bu projeleri yerine getirmek konusunda ekonomik imkanlara sahip olmayacağı­mızı biliyoruz çünkü bugün sıfırın altında bir belediye var. 3 yıl, 4 yıl sonraya borçlandır­ılmış bir belediye var. İşçilerin maaşını veremeyen, daire başkanları­na haftada 15 litre mazot veren bir belediyeye dönüşmüş. Projelerim­izi ortaya koyduğumuz­da gelecekle ilgili nasıl bir kent düşündüğüm­üzün mesajını veriyoruz. Bunları gerçekleşt­irmek için çaba göstereceğ­im ama bu ekonomik imkanları kısıtlar, bunların önünü kapayacak şeyler yaparlarsa elbette ki tamamını gerçekleşt­irme şansına sahip olmayacağı­z. Halkımız da bunu bilsin, biz bunları yapmak istiyoruz ama imkanlarım­ız ne olur, onu da şimdiden görmemiz mümkün değil.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye