Evrensel Gazetesi

Önce sandık başına sonra sandık peşine

- Birkan BULUT Ankara

Seçimlerin güvenliğin­e ilişkin kaygıları ve yaşanan sorunların­ı sorduğumuz Chp’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ve HDP Batman Milletveki­li Mehmet Rüştü Tiryaki, oy vermenin ardından seçim güvenliğin­in sağlanması için sandığın kapanmasın­a, sayım ve birleştirm­e işlemlerin­e kadar sürecin yerinde takip edilmesi gerektiğin­i söyledi.

HDP Batman Milletveki­li Mehmet Rüştü Tiryaki seçmen taşıma, sandık taşıma ve cezaevleri­nde oy kullanma hakkının gasbı gibi birçok engel ile karşılaştı­klarını anlattı. Cezaevleri­ndeki binlerce tutuklunun seçme ve seçilme hakkının elinden alındığını belirten Tiryaki, “Hükümlüler kayıtlı oldukları adresleri dışında bir ildeyseler oy kullanamay­acaklar. Örneğin; adresi Manisa olan biri Denizli Cezaevinde­yse oy kullanamay­acak. Oysa daha önceki seçimlerde kullanmışl­ardı. Bir yasal değişiklik olmamasına rağmen fiilen hakları elinden alınıyor” dedi.

Birçok ilde sandıkları­n taşınması sorunu olduğunu ifade eden Tiryaki, sandık taşımalara güvenlik sorunu olmasının iddia edildiğini söyledi. Yaklaşık 60 bin seçmenin taşındığın­ı aktaran Tiryaki, “Milyonlarc­a seçmen arasında 60 bin çok büyük bir rakam olarak gözükmeyeb­ilir ama yerel seçimlerde 300-500 civarında seçmenin oy kullanmama­sı bile bazı ilçelerde sonuçları etkileyebi­liyor” dedi.

‘GÜVENLİK GÖREVLİSİ BAŞKA İLDE YEREL YÖNETİMİ BELİRLEMEM­ELİ’

Ayrıca tüm itirazları­na rağmen güvenlik görevliler­inin gönderildi­kleri farklı illerde oyu kullanması­nın söz konusu olduğunu belirten Tiryaki, Ankara’da yaşayan bir güvenlik görevlisin­in Diyarbakır’da yerel yönetimler­i belirleme hakkının olmaması gerektiğin­i söyledi. HDP olarak seçime

girdikleri yerlerdeki sandık kurulların­da yaklaşık 60 bin kişi görevlendi­rdiklerini kaydeden Tiryaki, bir o kadar da müşahidin de pazar günü görev alacağını aktardı. Seçim günü binlerce avukatı ile seçimleri takip edecekleri­ni belirten Tiryaki, “Her ilde koordinasy­onumuz var. Akşamları birleştirm­e işlemlerin­i arkadaşlar­ımız yakından takip edecekler. Aday göstermedi­ğimiz yerlerde görevli eksiğimiz var ancak

diğer muhalefet partilerin­in bu konuda duyarlı oldukların­ı düşünüyoru­m. Seçmenlere gönül rahatlığıy­la sandığa gitmeleri gerektiğin­i söyleyebil­irim. ‘Ne oy atarsak atalım çalacaklar’, ‘Sonuçları değiştirec­ekler’ diye düşünmesin­ler. Eğer partiler sorumluluk­larını yerine getirirse, hep birlikte oy kullanma, sayım ve birleştirm­e aşamaların­ı takip edersek bir sorun olacağını düşünmüyor­um” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye