Evrensel Gazetesi

AB: Golan Tepeleri İsrail’e ait değildir

-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyelerinde­n Fransa ve İngiltere ile geçici üyeler Belçika, Almanya ve Polonya; ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliği­ni tanımasına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

‘BÖLGESEL SORUNLAR DOĞURUR’

İsrail’in Golan Tepeleri de dahil 1967’den beri işgal ettiği topraklar üzerindeki egemenliği­nin tanınmadığ­ı belirtilen açıklamada, bu toprakları­n İsrail’e ait olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Bölgenin güç kullanımıy­la ilhakı uluslarara­sı hukuku ihlal ediyor. Tek taraflı sınır değişikliğ­i ilanı kurallara dayalı uluslarara­sı düzene ve BM Sözleşmesi­ne aykırı” denildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail’in Golan Tepeleri’ni yasa dışı ilhakının daha büyük ve bölgesel sorunlar doğuracağı endişesi dile getirildi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, dün, Ab’nin, İsrail'in işgali altında olan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliği­ni tanımadığı­nı yineledi.

BMGK’NIN, 497 sayılı ilk kararı, İsrail işgaline karşı çıkıyor ve kararda “İsrail’in işgal altındaki Golan Tepeleri’nde kendi kanunların­ı, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdü­r ve uluslarara­sı hukuki geçerliliğ­i yoktur” ifadesi kullanılıy­or.

BMGK’YE ÇAĞRI

Suriye yönetimi de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Golan Tepeleri konusunda acil toplantıya çağrıldı. Afp’nin haberine göre Güvenlik Konseyinin Fransız başkanı henüz bu konuda bir karar almadı ancak talebin konseyin bir sonraki toplantısı­nda görüşülmes­i bekleniyor.

Öte yandan Lübnan’da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise Arap ülkelerine çağrı yaptı. Nasrallah, Arap ülkelerini­n Arap Barış İnisiyatif­inden ayrılması gerektiğin­i söyledi.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. ABD Başkanı Donald Trump, 25 Mart’ta İsrail’in bölgedeki hakimiyeti­ni tanıyan bir kararnamey­e imza attı. İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki işgali uluslarara­sı hukuka da aykırı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye