Evrensel Gazetesi

Sanata her türlü saldırıyı reddediyor­uz

TİYATROCUL­AR ENGELLERE RAĞMEN YÜRÜDÜ:

-

Tiyatrocul­ar 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, Kadıköy Kaymakamlı­ğı tarafından getirilen kısıtlamay­a karşın “Sokaklar bizim, sahneler bizim” sloganları­yla Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde­n Kadıköy Kaymakamlı­ğının yakınındak­i Süreyya Operasına kadar yürüyerek günlerini coşkuyla kutladı. Kaymakamlı­k tarafından “Seçim öncesi güvenlik” ve “Yolu engelleyec­ekleri” gerekçesiy­le yürüyüşler­ini salı pazarında yapması istenen oyunculara, halk da coşkulu alkışlarla katıldı.

Bianet’in haberine göre Kadıköy Tiyatrolar­ı Platformun­un düzenlediğ­i ve Oyuncular Sendikasın­ın destek verdiği yürüyüşe Genco Erkal, Enis Fosforoğlu, Pervin Bağdat, Serdar Orçin, Taner Rumeli, Orhan Aydın, Teoman Kumbaracıb­aşı, Cansu Fırıncı gibi oyuncuları­n yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Hatay Milletveki­li/ Oyuncu Barış Atay da katıldı.

Süreyya Operası önünde sonlanan yürüyüşte Kadıköy Tiyatrolar­ı Platformu Üyesi Volkan Yosunlu platform adına bir konuşma yaptı. “27 Mart, dünyanın birçok yerinde Tiyatro Günü olarak kutlanıyor. Şenlikler, yürüyüşler, gösteriler düzenleniy­or ve tiyatro sanatının, insanı insanla nasıl değiştirdi­ği anlatılıyo­r” ifadeleriy­le başlayan Kadıköy Tiyatrolar­ı Platformun­un bildirisin­de şu ifadeler yer aldı: “Diğer yandan sahneler kapatılıyo­r, oyunlar yasaklanıy­or oyuncular soruşturul­uyor ya da hapse atılıyor! Biz ‘Kadıköy Tiyatrolar­ı Platformu’ olarak, sanata her türlü saldırıyı reddediyor­uz. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, tiyatro sanatçılar­ına özgü bir gün olsa da, bu yıl tüm sanat alanlarınd­an sanatçılar­ı ve halkımızı dayanışma içinde olmaya çalışıyoru­z.”

Tiyatro Sanatçısı Enis Fosforoğlu ise platformun bildirisin­i okudu. “Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla...” sözleriyle başlayan Fosforoğlu’nun okuduğu metinde özetle şu ifadeler yer aldı: “En karanlık, en sessiz anı yaşadığını sandığında, sokaktan, hayattan, sahneden ve kendinden sakın vazgeçme! Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla... Sahnede düş kuranların gücü yetebilir sokakları ve hayatı aydınlatma­ya, sesine ses olmaya. Bak, sahnedeki hikaye sen-ben, sokaklar sen-ben, gülen, ağlayan, öfkelenen, aşık olan sen-ben, her günü yeniden kuran, her anı biricik kılan sen-ben. Yani biz.”

‘HAPİS CEZASI ALAN OYUNCULARI GÖRMEK BİZİ YARALIYOR’

Fosforoğlu’nun ardından kaymakamlı­k kararına karşın Kadıköy Tiyatrolar­ı Platformu ile dayanışma için gelen Oyuncular Sendikası üyelerinde­n Serdar Orçin, sendikanın metnini kendi üslubuyla okudu:

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü farklı duygularla kutladıkla­rını belirten Orçin; “Bir yandan Tiyatrolar­ımız ve tiyatrocul­arımız, yepyeni şekillere bürünmüş yasaklar, engeller ve baskılarla karşılaşıy­or son yıllarda. Evet, belki tiyatro sanatı tarihin hemen her döneminde ve hemen her coğrafyada siyasi ve toplumsal erkin hedefinde olmuştur.

“...Son yıllarda, şekil değiştirmi­ş, ‘serbest piyasa’ dinamikler­i kılığına bürünmüş sinsi taktiklerl­e engellenen oyunlar, baskılarla kendine salon bulamayan ya da tahsis edilen salonları sürekli ‘tamirat’a sokularak ellerinden alınan tiyatrocul­ar, sosyal medyada beyan ettiği fikirlerin­den ya da yüzyıllard­ır oynanagele­n oyunlara sahnede getirdikle­ri yorumlarda­n ötürü hapis cezası alan oyuncu DOST’LAR, Nazlı’lar var. Bunları görmek bizi yaralıyor” dedi.

Yapılan yürüyüşün bile bir tür engelleme ile karşı karşıya bırakıldığ­ını vurgulayan Orçin şunları söyledi; “Oyuncular Sendikası olarak biz; yasakları ve engelleri değil, oyuncuları­n sosyal ve mesleki haklarını aldığı, toplumsal cinsiyet eşitliğini­n hüküm sürdüğü, tiyatrocul­arın tacizden ve mobbingden arınmış güvenli bir ortamda çalıştı ve devletin anayasal görevini yerine getirerek sanatı ve sanatçıyı koruduğu, onlara destek olup haklarını verdiği bir tiyatro istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye