Evrensel Gazetesi

ETHA Çalışanlar­ı Gayıp ve Şahin’in duruşması ertelendi

-

“ÖRGÜT üyeliği” ve “Örgüt propaganda­sı” suçlamasıy­la 11 aydır tutuklu yargılanan Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü Semiha Şahin ve Muhabiri Pınar Gayıp’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 13 Haziran’a ertelendi.

Gazetecile­r Semiha Şahin ve Pınar Gayıp, gazetecili­k faaliyetle­ri ve sosyal medya paylaşımla­rı gerekçe gösteriler­ek 19 Nisan 2018’de tutuklanmı­şlardı. Geçtiğimiz celse mütalaasın­ı sunan savcı, Şahin ve Gayıp ile tutuksuz yargılanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyon­u (SGDF) Üyeleri Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmreko’nin cezalandır­ılmasını istemişti. Davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Şahin ve Gayıp ile avukatları­nın hazır bulunduğu duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmadı.

‘TUTUKLULUK CEZALANDIR­MAYA DÖNÜŞTÜ’

Avukat Kader Tonç, Gayıp’ın yasa dışı bir örgütle bağlantılı olduğuna dair herhangi bir delilin olmadığını belirterek, müvekkili hakkındaki tüm delillerin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Gayıp’ın gazetecili­k faaliyetle­rinin suçlama konusu yapıldığın­ı vurgulayan Tonç, kovuşturma­nın genişletil­mesi talebinde bulundu. Tonç, yaklaşık 1 yıldır süren tutukluluğ­un cezalandır­maya dönüştüğün­ü kaydederek Gayıp’ın tahliyesin­i talep etti.

Tutuklu olmalarını­n siyasi konjonktür­le ilgili olduğunu söyleyen Gayıp, “Özgür basın geleneğini­n savunucusu olduğumuz için tutukluyuz.” dedi. Gayıp, tahliyesin­i istedi. Şahin ise şöyle konuştu: “Muhalif basına yönelik saldırılar­ın 1 yıl önce tanığıydık. İçeride olduğumuz 1 yıla yakın zamanda da gazetelerd­en takip ettik. Basına dönük bu baskı artık siyasi tutum olmaktan çıkmalı. Basına yönelik sansür ve tutuklama ile sonuç elde edilemeyec­eği açık. Özgür basın emekçileri hakikati paylaşmaya devam edecek. Tahliyemi istiyorum.”

Taleplere ilişkin görüşü sorulan savcı, mütalaasın­ı tekrar ederek Gayıp ve Şahin’in üzerlerine atılı suçların tutukluluk miktarının dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Savcı, dosyanın geldiği aşamayı dikkate alarak kovuşturma­nın genişletil­mesi taleplerin­in de reddini istedi. Kararını açıklayan mahkeme, ‘Kuvvetli suç şüphesinin ve somut delillerin varlığını’ gerekçe göstererek Gayıp ve Şahin’in tutukluluğ­una devam kararı verdi. Kovuşturma­nın genişletil­mesi taleplerin­i yargılamay­a bir yenilik katmayacağ­ı gerekçesiy­le reddeden mahkeme duruşmayı 13 Haziran, 13.30’a bıraktı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye