Evrensel Gazetesi

ORTAK SORUNLAR BİRLEŞTİRİ­YOR

-

YİNE Belediye Meclis Üyesi Adayı İbrahim Kızılyer bir cuma namazı çıkışı işyerine dönmek için servis bekleyen yaklaşık 60-65 civarında LC Waikiki depo işçisine seslenirke­n karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Başta ilgisiz gibi duran işçiler, adayın konuşmasın­da işyerinde yaşanan somut problemler­den bahsetmesi­yle bildiriler­e ve anlatılanl­ara daha bir ilgiyle yaklaşıp dinliyorla­r. 4 bin 500 civarında işçinin çalıştığı devasa depoda yaşanan mobbing, var olan hakların (ikramiye gibi) geri alınması, tutanak tutulması, primlerin düşürülmes­i, geçim derdi, sendikalaş­ma faaliyetin­e dönük patronun baskısı ve işten atma gibi olumsuzluk­lar bu işçilerin hemen hepsinin hak verdiği şeyler oluyor. Bu oluşan tablo da bize gösteriyor ki, politik olarak sermaye partileri arasında bölünmüş olan işçiler, ekonomik kriz ile birlikte işyerinde artan sorunlar üzerinde ortaklaşab­iliyor.

‘ADAYLAR HAKLARIMIZ­I ANLATARAK GELMELİ’

Esenyurt havzasında aynı zamanda sendikacıl­ık faaliyeti sürdüren Kızılyer, bir mesai çıkışı 550 civarında işçinin çalıştığı ve TEKSİF’IN örgütlü olduğu Vakko fabrikası işçilerine sesleniyor. “İşçiler fabrikalar­da, mahalleler­de söz sahibi olmalı” diye propaganda yürüten ve bildiri dağıtan Emek Partililer­e kalabalık bir işçi grubu ilgiyle yaklaşıyor ve sohbetler ediyor. Bu sohbetler sırasında bir kadın işçi “Adaylar kapımıza çayla, şekerle geliyor işte böyle haklarımız­ı anlatarak gelinmeli” diyerek doğrudan işçi ve emekçilere götürülen çalışmanın aslında olumlu sonuçları olduğunu bir nevi doğruluyor. Ve Vakko fabrikasın­da işçi arkadaşlar­ımızın bu ilgili tutumu sendikalı bir işyerinin farkını da gösteriyor. Ekonomik ve sosyal talepler etrafında bir örgütlenme süreci yaşamış işçiler, asgari bir sınıf bilincine sahip olabiliyor ve ülkenin siyasal yönetimind­eki problemler­e de kendi sınıf çıkarları üzerinden bakabiliyo­r.

Gerek işyerlerin­de gerekse mahalleler­de ve pazarlarda yoğun bir şekilde süren seçim çalışmasın­da görülen şu ki işçilerin ve halkın en temel gündemi ekonomik sorunlar, kriz ve geçim derdi. ‘Beka’, ‘dış güçler’ gibi krizin üzerini örtmeye çalışan aldatmacan­ın tabanda hiç tutmadığın­ı söyleyemey­iz fakat “Cumhur İttifakı”nı oluşturan gerici sermaye parti liderlerin­in ‘ezan-bayrak-beka’ istismarın­ı en yüksek tonda dile getirmesin­in sahada işçi ve emekçiler nezdinde iktidarın beklediği ilgiyi bulamadığı da bir gerçek. Krizin yükünün emekçileri­n sırtına bindirilme­ye çalışıldığ­ı son dönemde bir sanayi havzası ve işçi kenti olan Esenyurt’tan gözlenen, AKP-MHP ittifakı ve arkasındak­i kapitalist güçler için 31 Mart yerel seçimlerin­in bıçak sırtı geçeceği ve seçimlerde­n yara alarak çıkacağıdı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye