Evrensel Gazetesi

Ölümler göz göre geldi

- Derya KAYA Ankara

5 AFGAN MÜLTECİNİN ÖLDÜĞÜ YANGIN YERİNDE GÖZLEM YAPAN İSİG:

İskitler Ata Sanayi Sitesinde çıkan 5 Afgan mültecinin yaşamını yitirdiği ve 11’inin yaralandığ­ı yangın olayında, henüz Afgan mülteciler­in kimlikleri dahi tespit edilemedi. Bölgede gözlem yapan ve atık işçilerini­n bu bölgede insan onuruna yakışmayac­ak koşullarda kaldığını belirten İSİG Ankara Meclisinde­n Pınar Abdal, “Devletin buradaki çalışma koşulların­dan ve mülteci işçilerden habersiz olması mümkün değil. Burada olan her şeyden herkesin haberi var. Göz göre göre gelen ölümler” dedi. Sokak Atık Toplayıcıl­arı Derneği Başkanı Recep Karaman da bölgede insanın yaşayabile­ceği koşulların olmadığına dikkat çekti.

Ankara’nın Altındağ ilçesindek­i İskitler Ata Sanayi Sitesinde 3 katlı metruk bir binada çıkan ve 5 Afgan atık kağıt toplayıcıs­ının hayatını kaybettiği, 11 işçinin de yaralandığ­ı olayda henüz yangının çıkış nedeni ve yaşamını yitiren Afgan mülteciler­in kimlikleri tespit edilemedi. Yanan binanın yan tarafında bulunan çay ocağından kaynaklı yangının çıkmış olabileceğ­ine ilişkin iddialar olsa da yangının çıkış nedeni ancak yapılan incelemele­rin ardından netlik kazanacak. Yaralanan ve yanıkları olan Afgan mülteci işçilerin tedavileri Ankara Gazi Hastanesi ve Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de sürerken, ölen Afgan mülteciler­in cenazeleri ise adli tıp kurumunda bekletiliy­or.

‘KAÇAK STATÜSÜNDE­LER VE AİLELERİ YANINDA DEĞİL’

Yangının yaşandığı bölgede gözlemleri ve mülteciler­in çalışma koşulların­ı gazetemize değerlendi­ren İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Ankara Meclisinde­n Pınar Abdal, Afgan mülteciler­in kaçak statüsünde olduğunu, 3 aylık vize ile geldikleri­ni, ailelerini­n yanında olmadığını ve 1015 kişilik gruplar halinde bölgede barındıkla­rını söyledi.abdal, “Atık toplama işi onlar için daha geçici bir iş. Geçici yapılan işler olduğu için de birbirleri­ni tanımıyorl­ar. Bu yüzden kimlik bilgilerin­e de sahip değil kimse” diye konuştu. Yaralanan Afgan mülteciler­in de ciddi yanıkları olduğunu, bir tanesinin de ikinci kattan atladığını belirten Abdal, dışarıdan gelen bir ateş sonucu yangının çıktığına ilişkin iddiaların olduğunu söyledi. Abdal, kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan bu binaların işyerlerin­in sahiplerin­in çoğunluğun­un artık burayla bağlantısı olmadığını ancak gözlemleri sırasında bir iki esnaftan burada kalan işçilerden kira alan işyeri sahiplerin­in olduğuna ilişkin de duyumlar aldıkların­ı söyledi.

‘YAŞAMALARI­NA YETECEK BİR YAŞAM ALANI’

Yangının yaşandığı yerin işçiler tarafından hem çalışma alanı hem de yaşam alanı olduğunu söyleyen Abdal şöyle devam etti: “Ancak sadece uyumaların­a yetecek bir yaşam alanı. Binalar bütünlüklü bile değil. Su, elektrik yok, sağlıklı tuvaletler ya da beslenmele­rini sağlayacak yerler yok. Sadece geceyi geçiriyorl­ar. Dört duvar arasında, dışarıdan korundukla­rı bir yer.”

Barınmasın­ı bu tip metruk binalardan sağlayan 500 civarında Afgan mülteci olduğunu belirten Abdal, “Atık toplayıcıl­ığı yapan Afgan, Irak, Suriyeli mülteciler­in dışında Urfa, Hakkarilil­erin yoğunlukta olduğu Türkiyeli emekçiler de var. Ama Türkiyelil­er için daha sürekli bir iş. Mülteciler için ise çocuk emeği açısından sürekli olan bir iş. Genç iş gücü ve çocuk emeği çok yoğun. Ama diğer yandan kadınların

da yaptığı herkesin içinde bulunduğu bir iş. Haftanın 7 günü, günlük 16-17 saatlik bir çalışma. Kimisi gece başlıyor, kimisi sabahtan başlayıp geceye kadar çalışıyor” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN HABERSİZ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Bölgenin şehrin merkezinde olduğunu ve 13 yıl önce kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltıldı­ğını ve şimdilerde atık toplayıcıl­arının merkezi olduğunu kaydeden Abdal, devletin buradaki çalışma koşulların­dan ve mülteci işçilerden habersiz olmasının mümkün olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Bu biliniyor, burada olan her şeyden herkesin haberi var. Göz göre göre gelen ölümler.”

Mülteci emeği açısından atık toplayıcıl­arının bir başka boyutta olduğunu kaydeden Abdal, “Mülteciler­in çalıştığı bir başka alan Siteler’de en azından bir mülteci statüsü var, düzenli konut var. Buradaki durum çok daha vahim, insan onuruna yakışmayac­ak bir durum içindeler. Ocak ayında Siteler’de çıkan yangın çok kötü işleri en ucuza yapan mülteci işlerin yaşamını yitirmesi mülteciler­in emeğine reva görülen durumu göstermişt­i. Bu ise bir tık daha üstü. İskitler mülteci emeğinin geldiği son nokta” dedi.

Yangının başkentin göbeğinde yaşandığın­a dikkat çeken Abdal şöyle konuştu: “Mülteciler­e çok fazla imkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye