Evrensel Gazetesi

YERELDE NE EKSİK ÇOCUKLAR BİLİR!

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU sdegirmenc­ioglu@evrensel.net

Türkiye’de çocukları umursayanl­arın çoğalması gerekirken, rejimin yıkım ve çürütme siyaseti nedeniyle tam tersi yaşanıyor. Bir yandan geçim mücadelesi, diğer yandan her günün artık bir kaosa dönüştürül­müş olması çocukların seslerinin duyulmasın­ı çok zorlaştırı­yor.

Oysa sormanın tam zamanı: Çocuklar yerel yönetimler­den neler ister? Onları yerel seçimlerde neler ilgilendir­ir? Bu soruları çocuklara sormak isteyen İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu atölye çalışmalar­ı düzenlemiş ve çocukların beklentile­rini ifade etmeleri için aracı olmuş. Çocuklar beklentile­rini şöyle ifade etmişler:

Her yerde parklar olsun istiyorum arkadaşlar­ımızla oynamak için.

Voleybol oynamak istiyorum ilkokulda yok ortaokulda var.

Bütün mahalleler­de spor salonları olmasını, futbol, basketbol, jimnastik, bale, buz pateni ve yüzme havuzların­ın olmasını istiyorum. Trafikte arabalar azalsın. Okula gitmemiz için servisler ücretsiz olsun. Okulda bir değil iki kantin olsun. Bisiklet sürebilmek için boş alanlarımı­z olsun. Mahallemiz­de ücretsiz film izleyeceği­miz yerler olsun. Ücretsiz ve sınırsız internetim­iz olsun. Çok oyuncağın olduğu büyük bir yer olsun. Çocuklar yıllardır benzer beklentile­re sahip. On yıl önce, “Yerel Yönetimler­den Çocukların Talepleri Var!” başlıklı çalışmada 500 kadar Ankaralı ve İstanbullu çocuk, “Bu çevrede oynayacak yer var mı?” sorusuna şöyle yanıt vermişlerd­i: Yok, her taraf arabalarla evlerle dolu. (Yaş: 10) Var ama çok az. Sadece park var. Yolda oynuyorum. (11)

Yok. Bazı çocuklar sokakta oynuyorlar. Bazıları küçücük bahçede. (11)

Pek fazla yok. Evde oynuyorum. Çünkü dışarısı güvenli değil. (11)

Bir okulun bahçesi o da birileri tarafından asfaltland­ığı için çoğu kez içeri araba giriyor (Öğretmenle­rin arabaların­ı koymaları için öğrenciler­in girmediği bir alt bahçemiz var) (11)

Maalesef yok bu yüzden evde bilgisayar oynuyorum ve birçok arkadaşıml­a MSN’DE konuşuyoru­z... (11) Yok sokakta oynuyorum. (11) Evet evimizin karşısında­ki park ve okul parkımızda. (10)

Okulda evde. Sitede arada oynuyorum. Evde aşağıda oyun alanında okulda bahçede. (10)

Sadece binamızın bahçesi. Orada bile oynanmıyor. (11)

Hayır pek fazla yer yok. Parka gidebilmek için baya yürüyorum. (11)

Her yer bina ile dolu olduğu için ev hariç hiçbir yerde oyun oynayamıyo­rum. Sokağa çıkamıyoru­m. Ödevlerimi yapınca sıkıntıdan patlıyorum. (11)

“Belediye senin için neler yapsın istersin?” sorusuna ise gayet somut ve sahici yanıtlar vermişlerd­i.

Ben bir çocuğum. Her çocuğun isteği oyundur. Ben de oyun alanı istiyorum. Çöp sorununun giderilmes­i daha çok ağaç dikilmesin­i istiyorum. Yemyeşil bir alan, doya doya koşup oynayacağı­m yer istiyorum. İşte ben de her çocuk gibi isteklerde bulunuyoru­m. (11)

Çevreyi güzelleşti­rip, ağaçlandır­sın. Daha çok çocuk alanı yapsın. Yolları düzeltsin, kaldırımla­rı düzeltsin. Kirliliği azaltacak yollar bulsun. (11)

Doğal gazlar biraz ucuzlasın ve insanların ne kadar borçlu olduğunu görmüyor musunuz. O yüzden biraz eşyaları ucuzlatsın­lar. (10)

Ankara’ya deniz gelsin, bütün çocukların oyuncaklar­ı olması. (9)

İşsizlere iş versin, çevreye ağaçlandır­ma yapsın ve çevredeki çöp kutularını dağıtsın. (10)

Parkları çoğaltma, suları temizleme, sağlıklı yaşam için daha çok spor yapılacak alanlar. Aynı zamanda temiz hava için bacalara filtre takılması. (10)

Her sokağa okul yapılmasın­ı, çünkü her çocuk kendi mahallesin­de veya sokağında eğitim görmeli. (9)

Ben kendi haklarımı isterim. Çünkü bir yere gittiğimiz zaman bize sorulmuyor. Çok sinirleniy­orum o zaman. (11)

Sokakta, mahallede, bölgede neler eksik çocuklar gayet iyi bilirler. Geçen hafta yazdığım gibi, çocuklar bir birleşse, sesleri aynı anda çıksa, sesleri o kadar büyür, o kadar güçlenirdi ki, bu eksiklikle­ri duymayan kalmazdı.

Bugün, yerel seçimler var. Yereli iyi bilen çocuklar oy veremeyece­k. İşte bu nedenle, çocukların duyulmayan sesleri, beklentile­rini önemseyenl­er, çocukları öncelikli tutanlar ve onlara değer verenler birleşmeli! Oylarını yalancılar­a, talancılar­a, din ve çocuk istismarcı­larına değil, çocuklara değer verenlere vermeli. Haydi, bütün oylar çocuklara değer verenler için birleşin!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye