Evrensel Gazetesi

NASIL OY KULLANACAK­SINIZ?

-

57 milyon seçmen, sandık başına giderek oy kullanacak. Dikkat edilmesi gereken noktalarda ayrı bir önem kazanıyor. Seçim günü oy kullanacak olan seçmenler yanına T.C. kimlik numaralı; kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmamala­rı gerekiyor.

Seçmenler, birleşik oy pusulaları­nı zarf ve “EVET” mührünü alıp kapalı kabine geçerek oylarını kullanabil­ecek. Birleşik oy pusulaları­nda tercih ettikleri bölüme mührü basıp, birleşik oy pusulaları­nı zarfa koyarak zarf kapatılara­k şeffaf sandıklara atmalı. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imza mutlaka atılmalı.

Birleşik oy pusulasınd­a, daha önce çekilen kuraya göre sırayla siyasi partilerin adaylarını­n isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor.

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için kullanılac­ak oy pusulası “beyaz”, büyük şehir olmayan illerde “turuncu”, ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası “mavi”, belediye meclis üyeliği için kullanılac­ak oy pusulası ise “sarı” renkte olacak. Seçmenler, “evet” veya “tercih” yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulaları­nın üzerine mühür dışında yazı yazılmayac­ak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.hangi sandıkta oy kullanacağ­ınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıys­a; https://secmen.ysk.gov.tr adresinden, e-devlet kapısından veya “seçmen sorgulama” mobil uygulaması­ndan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınların­ızın oy kullanacağ­ı yer ve sandık numarasını öğrenebili­rsiniz.

Oy verme saatleri bölge illeri olan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanma­raş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis kentlerind­e sabah saat 07.00’de başlayıp saat 16.00’da sona eriyor. Bu kentler dışında kalan tüm illerde ise sabah saat 08.00’de başlayıp akşam saat 17.00’de sona erecek. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye