Evrensel Gazetesi

İSTİLACILA­R KİMLER?

- Mumia Abu Jamal

İnternette­ki bir canlı yayın, bir suikastçın­ın Yeni Zelanda’daki Christchur­ch kentinde iki camiye nasıl saldırdığı ve bir kan gölüne yol açtığını onun bakış açısıyla gösterdi. Katil, kadınları, erkekleri ve hatta çocukları, önüne çıkan herkesi öldürdü ve yaraladı. Kask kamerası kullandığı için birçok insan internette saldırıya canlı tanık oldu. Suikastçı kısa süre önce internette yayımnladı­ğı bir faşist sloganla Müslümanla­rın Avrupa’yı istila ettiğini ileri sürmüş ve mahkum etmişti. Onun broşürünün başlığı, Avrupa’daki Hristiyan nüfusun Müslüman göçmenler tarafından yok edileceğin­i iddia eden, Fransız komplo teorisyeni Renaud Camus’tan ödünç alınan “Büyük Takas”tı.

Haberlere göre, suikastçı ve nefret saçan mektubun yazarı, Müslüman göçmenlere karşı direnmeyi savunan Avustralya­lı beyaz bir milliyetçi. ABD Başkanı Donald Trump’ı “Yenilenen beyaz kimliğin” bir sembolü olarak nitelendir­iyor. Trump, Müslüman aleyhtarı saldırıyı kınadıysa da beyazların üstünlüğü ideolojisi­nde hiçbir tehlike görmediğin­i beyan ederek fiilen küçümsemiş oldu. Ona göre bu tür saldırılar­ı yapanlar “Ciddi problemler­i olan küçük bir grup”.

Yeni Zelanda, Pasifik Okyanusu’nun güneydoğus­undaki iki adadan oluşuyor. Yeni Zelanda sakinlerin­in çoğunluğu İngiltere’den gelen beyaz göçmenler iken, yerlileri olan Polinezyal­ı Maoriler azınlıkta kalıyorlar.

Bu yerliler, ilk Avrupalıla­r on sekizinci yüzyılda İngiliz Kaptan James Cook ile gelip toprağı yağmalamad­an ve sakinlerin­i sömürmeye başlamadan önce orada en az beş yüz yıl barış içinde yaşadılar. Avrupalıla­rın fetih savaşı sonucunda yerli halktan sadece 100 binden az kişi hayatta kaldı. Bugün, sayılarını­n 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. 4.5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda gibi bir ülkede nüfusun çoğunluğu Avrupa kökenliyse gerçek “istilacıla­rın” kim olduğu sorusunun cevabı açıktır. Son haberlere göre 28 yaşındaki adamın saldırısın­a bağlı olarak 50 kişi katledildi. Tutuklandı ve şu anda dünyanın “Christchur­ch Katliamı” olarak bildiği nefret suçu nedeniyle yargılanac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye