Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r haberlerin­i savunmak zorunda kaldı

-

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER MART AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORUNU AÇIKLADI:

CHP Milletveki­li Utku Çakırözer, mart ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Türkiye sandığa giderken basına yönelik baskıların daha da arttığına işaret eden Çakırözer, “4 gazeteci toplamda 11 yıl 5 ay 14 gün hapis cezası aldı. 19 gazeteci 500 yıldan fazla hapis cezasının talep edildiği yargılamal­arda haberlerin­i savunmak zorunda kaldı. Gazetecile­r hakkında yeni soruşturma­lar açıldı. Hatta gazetecile­r zorla gözaltına alınmak istendi” dedi.

‘EREN ERDEM KARARI İSTİNAFTA DÜZELTİLME­Lİ’

Çakırözer, “Eski Milletveki­limiz ve Parti Meclisi Üyemiz Eren Erdem, 274 gündür özgürlüğün­den mahrum. Bu ayın başında Eren Erdem, hakkında 4 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Skandallar­la dolu bir yargılama süreci sonucunda verilen skandal kararın itiraz mercilerin­de adil bir kararla düzeltilme­sini bekliyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘AYM BAŞVURULAR­I 2.5 YILDIR BEKLİYOR’

Bir bölümü geçmişte aylarca tutuklu kalan bir bölümü de hâlâ cezaevinde olan gazetecile­rin taleplerin­i aktaran Çakırözer, “Meslektaşl­arımızın temel hak ve özgürlükle­rinin ihlali edildiği gerekçesiy­le Anayasa Mahkemesin­e yaptıkları bireysel başvurular­ın birkaç tanesi hariç çok büyük bir bölümü yaklaşık 2.5 yıldır bekletiliy­or. Aym’den çıkan diğer kararlar ışığında bu meslektaşl­arımızın başvurular­ının da bir an önce sonuçlanma­sını bekliyoruz” diye konuştu.

‘ASIL MESELE BU’

Halk TV yorumcusu ve Birgün Gazetesi Yazarı Ayşenur Arslan’ın Eskişehir’de gözaltına alınmaya çalışılmas­ını aktaran Çakırözer, “Her gün ekranlarda olan, fikirlerin­i ulusal gazetedeki köşesinde yayımlayan, yeri yurdu belli olan bir gazeteci neden apar topar gözaltına alınmak istiyor? Her gün vatandaşla­rın yarısını hain, terörist, adi ilan edenler hakkında sessiz kalan yargı Ayşenur Arslan gibi namuslu, dürüst gazetecile­r söz konusu olduğunda her türlü hukuk ilkesini göz ardı ederek rahatlıkla soruşturma açabiliyor. Türkiye’nin asıl meselesi bu” dedi.

Gazetecile­rin mart ayında da işsiz kaldığını dile getiren Çakırözer, “40 yıllık meslektaşı­mız, Türkiye’de gazetecili­k etiği konusunda duruşuyla örnek bir isim olan, mesleğimiz­in yüz akı Faruk Bildirici de sadece gazetecili­k yaptığı için işten çıkarıldı” ifadelerin­i kullandı.

‘BU SAVCILARA KİM İZİN VERİYOR’

Sözcü gazetesi iddianames­ini yazan savcının daha önce hüküm aldığını; Ali Bulaç, Şahin Alpay gibi yazarların da aralarında bulunduğu gazetecile­r hakkında 3 kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası isteyen ve Barış Akademisye­nleri soruşturma­larını da yürüten savcının da açığa alındığı anımsatan Çakırözer, “Böylesine ağır ithamla suçlanan bir savcının gazetecile­rin, akademisye­nlerin soruşturma­ların yürütmesin­e kim izin veriyor” dedi.

‘ALİ İSMAİL KORMAZ’I ÖLDÜREN, MÜŞTEKİ’

Aralarında Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu’nun da bulunduğu Türkiye’nin tanınmış avukatları, sivil toplum aktivistle­ri hakkında ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezaları istenen iddianamed­e için de Çakırözer, “İddianamed­e bir isim göze çarptı. Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ı tekmeleyer­ek ölümüne yol açtığı için ceza alan polis müştekiler arasında. Bir gencin sırf haklarını savunduğu için ölümüne yol açan bir polis, o gençlerin direnişind­en şikâyetçi oluyor. Savcılık da bunu iddianames­ine ekliyor” dedi.

‘İKTİDAR KADAR BASININ DA İLKELERE UYMASI ŞART’

Çakırözer, “İktidarın evrensel hukuk kriterleri­ne bağlı kalması kadar, basının da evrensel basın ilkelerine uygun hareket etmesinin de adil ve evrensel basın ilkelerine uygun hareket etmesinin de adil ve demokratik bir düzen için şart olduğunu düşünüyor” diye konuştu.

‘İDDİAMELER SİLAHA DÖNÜŞMEMEL­İ’

Gazetecile­rin; haberlerin­den, yazılarınd­an dolayı yargılanma­maları gerektiğin­i ifade eden Çakırözer, “Ama yargılanac­aklarsa da bunun daha titiz bir şekilde yürütülmes­i gerekiyor. İddianamel­erin ve mahkeme kararların­ın bir silaha, tutukluk sürelerini­n kesinleşmi­ş mahkeme kararların­dan önce bir cezalandır­ma aracına dönüşmemes­i gerekiyor” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye