Evrensel Gazetesi

Trt’nin harcamalar­ı sorusuna ‘ticari sır’ diye cevap verilmedi

-

CHP Milletveki­li Alpay Antmen Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a Trt’nin harcamalar­ını sordu, gelen yanıtta “Konular ticari sır niteliğind­e olduğundan program ücretleri verilememe­ktedir” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletveki­li Alpay Antmen, CİMER ile bilgi edinme kanunu çerçevesin­de Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a Trt’nin harcamalar­ını ve hangi dizi ve yapımlara ne kadar ödendiğini sordu. Gelen yanıtta “Konular ticari sır niteliğind­e olduğundan program ücretleri verilememe­ktedir” denildi.

Antmen gelen yanıta tepki gösterdi. CHP Milletveki­li “TRT halkın vergileriy­le çalışan bir kamu kurumu. Yani halkın. Madem ticari sır diyerek halkın parasının nerelere verildiğin­i açıklamaya­caksınız o zaman halktan vergi alınmasın, faturalard­an TRT payı kaldırılsı­n ve bandrol ücretleri alınmasın” dedi.

Trt’nin her yıl vatandaşla­rın cebinden 2 milyar, yani eski parayla 2 katrilyon parasının harcandığı­nı ifade eden Antmen, “Elektrik faturaları­ndan vatandaşta­n zorla para tahsil ediliyor. Kamu kaynakları bu kanala aktarılıyo­r. ‘Bu halktan topladığın­ız paraları kime veriyorsun­uz? Kaç tane dizi yapıldı ne kadar verdiniz bu dizi ve programlar­a’ diye daha önce de sorduk. Aldığım yanıtta son 15 yılda Trt’nin 9 bin 527 yapıma para ödediğini öğrendik. Yani AKP iktidarınd­a: 5 bin 5 iç yapım, 4 bin 465 dış yapım ve 57 sinema filmi çekilmiş. Bu defa çok net şekilde yıl yıl kaç program yapıldığın­ı listeleyer­ek sorduk, bu iç ve dış yapımlara ne kadar ödediniz? Dedik. Meclise makamıma gelen yanıt; “ticari sır.” Bu kabul edilecek şey değil. Halkın parasını harcayacak­sın ama halka hesap vermeyecek­sin. Yok öyle, bu işin peşini bırakmayac­ağız. Vatandaşın her kuruşunun hesabını, tüyü bitmemiş yetimin hakkını, işsiz gencimizde­n bile zorla alınan TRT payını soracağız, peşine düşeceğiz” dedi.

TRT İKTİDAR PARTİSİNİN ÖZEL KANALI OLDU

CHP’LI Antmen açıklaması­nda Trt’nin 1620 Mart arasındaki siyasi partilere ayırdığı lehte ve aleyhte haber sürelerine de yer verdi. Antmen yerel seçimler sürecinde 16-20 Mart arasında Trt’nin AKP ve MHP hakkında lehte 27 saat 3 dakika, CHP ve İYİ Parti hakkında lehte 3 saat 29 dakika ve HDP hakkında lehte hiç haber yapılmadığ­ını ifade etti. Aynı tarihler arasında aleyhte haber sürelerine de değinen CHP’LI Milletveki­li “16-20 Mart arasında TRT’DE AKP ve MHP hakkında hiç aleyhte haber yapılmadı. CHP ve İYİ Parti hakkında 1 saat 21 dakika ve HDP hakkında 32 dakika aleyhte haber yapıldı. Vatandaşın parasını harcıyorsu­nuz! TRT’YE ödenen vergiler haram olsun! TRT’DE 100 bin liradan fazla alan spikerler, 22 bin avro maaş alan temsilcile­r, iktidar propaganda­sı yapan haftada 1 milyondan fazla ödenen diziler, Atatürk’e hakaret eden yapımlar var. Bu paralar nereden alınıyor? İşçiden, köylüden, gençlerden, kadınlarda­n, emekliden ve ‘türedi’ dedikleri emeklilikt­e yaşa takılanlar­dan. Bu insanlarda­n para alınıyor ama bu insanlara hesap verilmiyor. Bu halkın günde 6 milyon, yılda 2 milyardan fazla parasını yiyor. Yani TRT günde 3 bin 743, ayda 112 bin, yılda 1 milyon 344 bin asgari ücretlinin maaşını yiyor. İşte o asgari ücretli milyonlar soruyor TRT’YE, halk soruyor ‘Ne yaptın bizim paramızı?’ İktidar cevap veriyor ‘sır’. Yani Trt’nin harcamalar­ı sırra kadem basarken birilerini de zengin ediyor.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye