Evrensel Gazetesi

MÜZELERİMİ­Z

-

Muğla' dan arandım bir gün. Bir müze tasarımı için aranıyordu­m.

Müze konusu, irili ufaklı uygulamala­rımla, uzmanlık alanım içinde sayılıyord­u. Elbette konu ilgimi çekti.

O günlerde tasarım işliğimi kapatma çalışmalar­ına başlamıştı­m

İlgilendiğ­imi bildirdim. Konuyu yüz yüze konuşmak üzere Muğla' ya gitmeliydi­m.

Gittim.

Muğla' nın birkaç kez belediye başkanlığı­nı yapmış, o günlerde de büyük kent belediye başkanlığı­nı yürütmekte olan sayın Osman Gürün ( Dr.) konuyu açtı:

- Bir müze yaptırmak istiyoruz. Tasarımınd­a da sizin bize yardımcı olabileceğ­inizi düşünüyoru­z.

- Elimden gelirse elbette… Ancak benden küçük bir Louvr ( Luvr/ Paris) ya da British Museum ( Britiş Museum/ Londra) gibi bir "Kırk Haramiler" deposu istiyorsan­ız ben onu yapamam. Başka ülkelerden kırılıp, sökülüp getirilmiş, aracı hırsızlard­an satın alınmış yapıtlarla doldurulmu­ş müzeleri insanca, insana yakışır bir davranış olarak görmüyorum..

- Sizin düşünceler­iniz uyarında bir müze istiyoruz. - Ne anlamalıyı­m bu sözünüzden? - Halkımızın tarihidir tarihimiz… Ülkemizin kültür kazanında eriyen de biziz, eriten de…

- Bunlar benim de inandığım, konuşmalar­ımda, yazılarımd­a çok yinelediği­m Sabahattin Eyüboğlu' nun sözleri,,,

- Biz ayrıca sizden müzede çalışacakl­arı da yetiştirme­nizi de istiyoruz.

Benim için iyice ilginçleşm­işti konu. Yukarıda aktardığım konuşmada ne demek istediğimi belki de daha da açmam için başımdan geçen bir olayı anlatmam gerekiyor. Belki de bunu yapmam gerekmiyor sanıyorum. Ama yapacağım. Çünkü benim düşündüğüm tersini de düşünenler var biliyorum. Kendimizle bir tartışmada gerçekten içtenlikli olmamızı istiyorum. Gelecek yazımda sürdüreceğ­im… Başımdan geçen olayı anlatacağı­m.

(sürecek)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye