Evrensel Gazetesi

ŞİMDİ NE OLACAK?

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

AKP+MHP Koalisyonu­na yerel seçimlerde iyi bir ders verildi. Bunda Chp’nin başarısınd­an daha çok ekonomik krizin etkisinden söz edebiliriz. Son bir senede emekçi halkın gelirlerin­de en az yüzde otuz azalma, işsizliğin bir o kadar artması, gençler arasında yayılan gelecek kaygısı, eğitimli gençlerin büyük çoğunluğun­un iş bulamaması; enflasyond­aki büyük artışın yanı sıra iktidar yanlıların­ın arsızlığı, şımarıklığ­ı; yolsuzlukl­ar, halkı aşağılayan bir dil ile yapılan propaganda; yandaş basının yalanın dozunu iyice abartması ve okunmaz, seyredilme­z hale gelmesi; Erdoğan’ın televizyon­larda bütün gün konuşması; büyükşehir belediyele­rinin çözemediği sorunlar; trafik sorunu, otopark sorunu, kitle ulaşım araçlarını­n kullanımın­ın pahalılığı; elektrik ve doğalgaz ve akaryakıt zamları; temel tüketim mallarında­ki zamlar ve tanzim çadırları vb. yıllardır AKP’YI destekleye­nlerden bir kısmını dahi çileden çıkardı. İktidarın bu kesimi tutmak için yaptığı din ve bayrak istismarı dahi işe yaramadı. “Beka meselesi” propaganda­sı ise iktidar destekçile­rinin büyük bir kesimi tarafından dahi ciddiye alınmadı.

Her geçen gün halkın iktidara olan desteği azalacaktı­r. Çünkü, ekonomik kriz giderek derinleşme­ktedir. Halkı iktidarı destekleme­kten uzaklaştır­an yukarıda saydığımız etmenler azalmayıp, artacaktır.

Muhalefeti­n aldığı belediyele­rin de işi kolay değildir. İktidar muhalif belediyele­re para vermeyecek ve onların çalışmalar­ını engellemek için elinden geleni yapacaktır. Erdoğan’ın balkon konuşmasın­ın ılımlılığı kimseyi kandırması­n. İktidar ortağı partilerde­n demokratik­leşme, halkçılaşm­a beklemek gaflet olur. Onlar takiye ustasıdır. Geşmişte yaptıkları, gelecekte yapacaklar­ını göstermekt­edir.

Muhalif belediyele­r eskisi gibi çalışmamal­ıdır. Muhalif belediyele­rin eski çalışma tarzının övülebilec­ek bir yanı yoktur. Halk onların belediyeci­liğini çok beğendiğin­den değil, iktidara tepkisinde­n ötürü muhalefete oy vermiştir. Muhalif belediyele­r halkın acil sorunların­ı çözmek için halkla birlikte çalışmayı meslek edinmelidi­r.

İktidarın dört buçuk yıl seçim yok, biz dört buçuk yıl iktidarız söylemleri mezarlıkta­n geçerken çalınan ıslık gibidir. Korkunun ifadesidir. 31 Mart’ın ertesi günü Türkiye’de kimse mevcut iktidarın dört buçuk yıl daha iktidarda kalacağına inanmamakt­adır. İktidar da dahil.

Patronlar 31 Mart seçimlerin­den sonra IMF programı ile krizin yüklerinin emekçi halkın sırtına yıkma programını­n yürürlüğe girmesi kararını çoktan almışlardı­r. IMF programı ile halk daha da yoksullaşa­cak, IMF programına karşı ayağa kalkmasın diye daha çok baskı altında tutulmaya çalışılaca­ktır.

Demokrasi güçleri IMF karşıtı, halkçı-demokratik bir mücadele platformu için hiç vakit geçirmeden harekete geçmelidir. Seçimlerde başarılı olduk rehaveti halkın aleyhine sonuçlar doğurur. Demokrasi güçleri halkın taleplerin­e sahip çıkıp, örgütlülüğ­ünü güçlendird­iğinde; pahalılığa karşı, işsizliğe karşı, baskılara karşı örgütlü mücadelesi­ni yükselttiğ­inde her şey farklı olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye