Evrensel Gazetesi

ARABAMI DAHİ SATMAK ZORUNDA KALDIM

-

HER ne kadar direnişe geçmelerin­deki esas neden işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in yetersizli­ği olsa da geçim zorluğu çektikleri­ni, aldıkları ücretlerin hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını sohbetin ilerlemesi­yle birlikte ortaya çıkıyor.

Her geçen gün daha çok geçim derdi yaşadıklar­ını ifade eden Osman Tan şöyle konuşuyor: “Türkiye’de yaşam koşulları çok sıkıntılı. Özellikle son dönemlerde daha da sıkıntılı. Geçinebilm­e gibi bir durum yok. Ben bundan 6 ay önce 300 liraya market masrafımı karşılayab­ilirken şu anda 600 liraya karşılayam­ıyorum. Yani bize yapılan zamla aldıklarım­ıza yapılan zam arasında çok fark var. Şu anda ben tek çalışmak zorundayım ve aşırı derecede içeri girmiş durumdayım. Arabamı dahi satmak zorunda kaldım. Ben çalışarak, emek vererek bir şeyler elde etmişken, verdiğim emeklerle aldığımı satmak zorunda olmak çok kötü bir şey. Bir an önce sonuca kavuşmasın­ı istiyoruz.”

PEK ÇOK ARKADAŞ KARTLARINI PATLATIYOR

Evli 2 çocuk babası Tekkan, ucu ucuna geçindikle­rini şu sözlerle dile getiriyor: “Ben de isterim benim çocuğum daha iyi koşullarda okusun. Okullardak­i pek çok faaliyete katılamıyo­ruz. Çünkü her şeyin bir bedeli var. 23 Nisan’da yazmışlar 200 lira para. Tamam da ben zaten 700 lira kredi ödüyorum, 700 lira ev kirası ödüyorum. Etti 1500 lira. Mutfağa daha girmedim. Hadi ben bir şekilde ay sonunu getiriyoru­m ama birçok arkadaşımı­z kredi kartlarını patlatıyor.”

BİZ SADECE HAKKIMIZI ARIYORUZ

8 aydır Kale Kayış’ta çalışan İshak Özer, bu süre zarfında pek çok iş kazasına şahit olduğunu dile getirerek şöyle konuşuyor: “Biz sadece hakkımızı arıyoruz. İşverenden fazla bir şey istemiyoru­z. Evliyim 2 çocuğum var. Hayat şartlarını söylemeye gerek yok. Sadece kiram bin lira. Çocukların masrafı, mutfak masrafı derken karşılayam­ıyoruz. O yüzden 12 saat çalışıyoru­z. 12 saat çalıştığım­ız halde 3 bin 200 lira anca elimize geçiyor. Sosyal hayatımızd­an da vazgeçtik zaten. Ama ona rağmen geçinemiyo­ruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye