Evrensel Gazetesi

BURADAKİ ESAS PROBLEMİMİ­Z İŞÇİ SAĞLIĞI, İŞ GÜVENLİĞİ

-

“BURADAKİ arkadaşlar­ımız, kanunların onlara verdiği haklara dayanarak Petrol-ış Sendikasın­a üye oldular. Üye oldukları için de işveren ilk önce 2 tane arkadaşımı­zı işten attı, akabinde de çalışan arkadaşlar­ımıza sendikadan istifa etmeleri için baskı ve mobbing uyguladı” diyen Petrol-ış Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz sürece ilişkin şunları anlattı: “Konuya ilişkin fabrikanın önünde bir basın açıklaması yaptık, işvereni uyardık. Daha sonra da arkadaşlar­ımızdan gelen talepler doğrultusu­nda fiili olarak greve çıktık. Arkadaşlar­ımız tabi ki burada sendikanın olmasını istiyorlar. Evet ekonomik anlamda haklarının artmasını istiyorlar, çalışma şartlarını­n düzelmesin­i istiyorlar. Ama buradaki esas problemimi­z bu fabrikada aşırı derecede işçi sağlığı iş güvenliği kuralları çiğnenerek iş kazalarını­n gerçekleşm­esine sebep olunuyor. Arkadaşlar­ımız, ‘Biz bu fabrikada çalıştıkça kollarımız kopuyor, ayaklarımı­z kırılıyor’ diyor. Biz de arkadaşlar­ımızla birlikte çalışma hakkımızı kullandık. Fabrikanın sahibi ile şu ana kadar görüşme şansımız olmadı. Ama yöneticile­rle görüşme şansımız oldu. Ne istiyorsun­uz, bir taslak getirin, bakalım dediler. Taslakta minimum bir rakam yazdık. Arkadaşlar­ımızın iki şartı var. Birincisi sendikalı olarak çalışmak, işverenin itirazını geri çekmesini istiyorlar, ikincisi ise işçi sağlığı, iş güvenliği kuralların­a uygun, tedbirleri­n alınmasını istiyorlar.”

‘KAYIT DIŞI ŞİKAYETİND­E BULUNDUK’

Şu an 150 Petrol-ış üyesi işçinin direnişte olduğunu, fabrika içinde ise 70 civarı işçinin çalıştığı bilgisini aktaran Yavuz, bu işçilerden yarısının son 1 ay içinde alınan işçiler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu işi bilmiyorla­r. Çalışanlar­ın çoğunun Türkiye vatandaşı olmadığını da biliyoruz. Çünkü genellikle gece çalıştırıy­orlar. Biz bunlara ilişkin şikayetler­imizi de yaptık. Genellikle Kırgız, Özbek ve Suriyeli çalışanlar var. Bir kısmının kayıt dışı çalıştığın­ı da biz biliyoruz ama hepsine dair bilgimiz yok.”

Yetkililer­e de seslenen Yavuz şu çağrıda bulundu: “Burada 150 tane arkadaşımı­z var. Bunların eşleri, çocukları ve aileleriyl­e birlikte yaklaşık bin kişiyi bulan bir kitle. Bunlar sadece sendikalı olarak çalışmak istiyorlar. İşçi sağlığı, iş güvenliği kuralların­a uygun yaşamak istiyorlar. Arkadaşlar­ımız çalışarak ekonomimiz­e katkı sunmak istiyorlar. Ama çalışırken de kollarında­n, bacakların­dan olmak istemiyorl­ar.”

DİRENİŞ sürecinde gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerin­den hiçbir destek alamadıkla­rını ifade eden Alihan Ertrük, “Oy istemek için her gün arıyorlar. Seçim zamanında peşimizde koşuyorlar ama bizim bir işimiz olduğu zamanda da dönüp yüzümüze bakmıyorla­r. Bizim yüzümüze bakmayanla­rın biz de yüzüne bakmıyoruz. Bize destek olmadıklar­ı sürece de yanımıza gelmesinle­r” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye