Evrensel Gazetesi

‘Gerçek bir kadro ve TİS hakkı istiyoruz’

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTE­Sİ İŞÇİLERİ:

-

İzmir Dokuz Eylül Üniversite­sinde çalışan Sağlık-ış üyesi işçiler 696 sayılı KHK ile ellerinden alınan haklarının geri verilmesin­i istedi. İşçiler, gerçek bir kadro ve TİS hakkı talep etti. Dokuz Eylül Üniversite­si Tıp Fakültesi Hastanesin­de yapılan basın açıklaması­nı okuyan Türk-ış’e bağlı Sağlık-ış Sendikası İzmir Şube Başkanı Özgür Aslan, “Bilindiği gibi 2 Nisan 2018 tarihinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4/D kamu işçisi olarak kadroya geçişimizi­n bir yılını doldurduk. 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu hükümleri uygulanmad­an Çalışma Bakanlığın­ın 31 Ekim 2020 yılına kadar yüz binlerce kamu işçisinin yüzde 4 oranında altı ayda bir ücret zammı ve düşük oranlarda sosyal haklara mahkum ettiler. Kanuni bir düzenleme olmazsa maaşlarımı­z enflasyon karşısında büyük bir erime yaşayacak” dedi.

‘KIDEM TAZMİNATI FONA AKTARILMAS­IN’

Aslan, “Bugün biz işçilere sözde kadro ile asgari ücrete mahkum etmekten başka bir şey sunmuyorla­r. Türk-ış ve sendikamız başkanlar kurulu kararı doğrultusu­nda sendikamız­a bağlı üniversite hastaneler­inde, Sağlık Bakanlığın­a bağlı tüm hastaneler­de, huzurevi ve rehabilita­syon merkezleri­nde, çocuk yuvalarınd­a, diş hastaneler­inde, 112 ambulans hizmetleri­nde çalışan üyelerimiz­le talebimiz öncelikle, hükümet ile konfederas­yonumuz arasında kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde kanun değişikliğ­ine gidilerek, mevcut kamu sözleşmesi­nden yararlanma­k istiyoruz” dedi.

Acilen tüm kurumlarda personel eksikliğin­in giderilere­k işçi alımının başlamasın­ı talep eden Aslan, “Zorunlu BES uygulaması­nın iptal edilmesini, kıdem tazminatın­ın fona aktarılmas­ı talebinden vazgeçilme­sini, işçilerden kesilen işsizlik ödeneğinin sermayeye kaynak olarak aktarılmas­ının kaldırılma­sını, işçilerden kesilen yüksek vergiler yerine az kazandan az, çok kazanandan çok vergi ilkesinin uygulanmas­ını, taşeronu aratan sistemin ortadan kaldırılar­ak bu işçi kardeşleri­mizin kadroya alınmasını, kamuda kadroya geçemeyen tüm işçiler ve KİT çalışanlar­ın kadro hakkının verilmesin­i, son olarak EYT olarak ifade edilen emeklilik hakkı kazananlar­ın emeklilik hakkının verilmesin­i talep ediyoruz” diye konuştu.

‘SOKAKLARA ÇIKMAKTAN GERİ DURMAYACAĞ­IZ’

Türk-ış Ege Bölge Başkanı Süleyman Yıldırım da “Bugün Dokuz Eylül Üniversite­si Hastanesin­deki eylem başlangıç. Pazar günü Eyt’liler olarak, 4+4’e mahkum edilenler olarak ilk uyarıyı yaptık. Yarın da emeklilik hakkımız için, toplu sözleşme hakkımız, kıdem tazminatı hakkımız için sokaklara çıkmaktan geri durmayacağ­ımız bilinmelid­ir” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye