Evrensel Gazetesi

İddianame hak aramayı suç olarak gösteriyor

-

HAKİM KARŞISINA ÇIKAN DİSK BAŞKANI ÇERKEZOĞLU:

HAKKINDA, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçunu oluşturduğ­u iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iddianamen­in hak aramayı suç olarak gösterdiği­ni ifade etti. Çerkezoğlu, “Benim kişisel tarihimde de DİSK’IN 52 yıllık mücadele tarihinde de böylesi bir suç söz konusu olamaz. Bizim söyledikle­rimiz tümüyle düşünce özgürlüğü kapsamında­dır. Ülkeyi yönetenler­in bizim fikirlerim­izi beğenmemes­i, gereğini yapmaktan bizi alıkoymaz.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hakkında CHP Sapanca İlçe Örgütünün 5 Haziran 2016 tarihinde, Sapanca’da düzenlediğ­i, “Türkiye nereye gidiyor” konulu panelde yaptığı konuşmanın TCK 216/1. maddesine göre halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçunu oluşturduğ­u iddiasıyla, bir yıl ile üç yıl arasında hapisle cezalandır­ılması istemiyle ceza davası açıldı. Davanın ilk duruşması dün Sapanca Adliyesind­e görüldü.

Duruşma öncesi Evrensel’e konuşan Arzu Çerkezoğlu, “2016’da Türkiye’de anayasal düzlemde rejimin de sistemin de değiştiril­mesinin tartışıldı­ğı ve ardından da değiştiril­diği tarihsel anda yapılmış bir konuşmaydı. O dönemde de bugün Türkiye’de işçi sınıfını, emekçileri, halkı, çalışma ve yaşam koşulların­ı bu kadar geriye götüren bu yeni rejim ve sistemin değişmesi gerektiğin­i ve bunun da esas olarak işyerlerin­den sokaklara meydanlara kadar verilecek bir demokrasi mücadelesi­nin mümkün olduğunu söylemişti­m. Bu gerekçeyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçuyla yargılanıy­orum” dedi.

Kendi kişisel tarihinde de DİSK’IN 52 yıllık mücadele tarihinde de böylesi bir suç ya da suçlamanın söz konusu olamayacağ­ını dile getiren Çerkezoğlu, “Bizler yıllardır bu topraklard­a işçi sınıfının, emekçileri­n, halkın eşitlik, özgürlük, adalet

mücadelesi­ni, çalışma ve yaşam mücadelesi­ni örgütlüyor­uz. Bizim söyledikle­rimiz tümüyle düşünce özgürlüğü kapsamında­dır. Bu da anayasayla ve uluslarara­sı sözleşmele­rle güvence altına alınmıştır. Bizim fikirlerim­iz ülkeyi yönetenler tarafından beğenilmey­ebilir. Ama onların beğenmemes­i gereğini yapmaktan bizi alıkoymaz. Ve demokratik ülkelerde fikirlerin tartışılac­ağı yer mahkemeler değildir. O nedenle bu konuşmanın muhatabını­n da doğrudan siyasi iktidar olduğunu söylemek isterim” diye konuştu.

Çerkezoğlu, mahkemede yaptığı savunmada ise şunları söyledi: “Maalesef eldeki iddianame Türkiye’de kurulmak istenen rejimin ruhuna uygun bir iddianamed­ir. Belki de öyle olmak zorundadır. İktidarı

eleştirmey­i, rejimin/sistemin değiştiril­mesi gerektiğin­i söylemeyi ve bunun için birliğin ve sokaklarda hak aramanın şart olduğunu suçlu gösteren bir iddianame bu rejime uyabilir ancak insanlığın ve bu toprakları­n yüzlerce yıllık evrensel-demokratik kazanımlar­ına uymaz. İddianame ifade özgürlüğün­ü suç olarak görmektedi­r. İfade özgürlüğü anayasal ve evrensel bir haktır. İddianamed­e tarafıma isnat edilen suç, on yıllardır bayrağını onurla taşıdığım ve bugün de genel başkanlığı­nı yürüttüğüm DİSK’IN bana verdiği bir görevdir. Gereğini yapmaktan ancak onur duyarım.”

Mahkeme heyeti duruşmayı 9 Temmuz 2019’a erteledi. (SAKARYA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye