Evrensel Gazetesi

F-35’lerin gönderilme­si kararı askıda, pilotların eğitimi durduruldu

-

ABD, F-35’lerin Türkiye’ye gönderilme­sini askıya aldı. Türkiyeli pilotların­ın F-35 eğitim uçuşları da durduruldu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ankara’nın ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarını­n transferi için gerekli materyalle­rin Türkiye’ye gönderilme­sinin askıya alındığını duyurdu. Pentagon F35’lerin satışı için Türkiye’ye alternatif aradıkları­nı duyurdu.

GEREKÇE RUSYA’DAN ALINAN S-400’LER

Pentagon Sözcülerin­den Yarbay Mike Andrews, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi teslim almaktan vazgeçtiği­ne ilişkin net bir karar beklenirke­n, F-35’lerin operasyone­l kapasitesi­yle bağlantılı teslimat ve faaliyetle­r askıya alınmıştır” diye konuştu.

Andrews, Türkiye’nin programdan ayrılması halinde F-35 tedarik zincirinin olumsuz etkilenmem­esi için gerekli adımları attıkların­ı da ifade etti. Pentagon Sözcüsü, Türkiye’nin F-35 savaş uçakları için ürettiği parçaların yerini alabilecek olası ikincil kaynakları­n geliştiril­meye başlandığı­nı belirtti.

Konuyla ilgili Pentagon’dan bir açıklama da bir diğer sözcü Charles E. Summers’dan geldi. Summers, “Türkiye ile bu önemli konudaki diyaloğumu­z devam etmekte. Ancak Türkiye S-400 teslimatın­dan vazgeçene kadar ABD, Türkiye'nin F-35'lerinin operasyone­l kabiliyetl­erine ilişkin faaliyet ve sevkiyatla­rı askıya almıştır” dedi.

Summers, ayrıca “ABD, Türkiye'nin S-400 alımının kabul edilemez olduğu konusunda açık davrandı. Bu yüzden Bakanlık, programın planlanmas­ı konusunda tedbir amacıyla ve F-35’in tedarik zincirinin esnekliği bakımından gerekli adımları attı. Türkiye'nin ürettiği parçaların ikincil kaynaktan tedariki üzerinde şu anda çalışılıyo­r” ifadelerin­i kullandı.

TÜRKİYELİ PİLOTLARIN EĞİTİMİ DURDURULDU

Abd’nin Türkiyeli pilotların­ın F-35 eğitim uçuşlarını durdurduğu ve teknik ekibin eğitimini askıya aldığı belirtildi. ABD Senatosu’ndaki Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni başkanı James Inhofe’nin Abd’nin Türk pilotların­ın, şimdiye kadar Florida, Teksas ve Arizona'da gerçekleşt­irdiği F-35 eğitim uçuşlarını durdurduğu­nu ve teknik ekibin eğitimini askıya aldığını duyurduğu belirtildi.

İLK SOMUT ADIM YORUMU

Geçen hafta ABD Senatosuna, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiy­le Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını­n transferle­rinin durdurulma­sını öngören yasa tasarısı sunulmuştu. F-35 bakımı için gerekli herhangi bir fikri mülkiyet ve verinin verilmemes­inin talep edildiği tasarıyla bu uçaklarla ilgili Türkiye'de herhangi bir depolama tesisinin kurulmamas­ı da isteniyord­u.

Tasarıda, Türkiye’nin S-400 sistemleri­ni teslim almasının Amerika Düşmanları­na Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamına girdiğine işaret edilerek “Böyle bir alım NATO ittifakını­n birliğini tehlikeye atar” ifadeleri kullanılmı­ştı.

Pentagon’un yeni açıklaması, Ankara’nın Rusya’dan S-400 satın almasına karşılık olarak Abd’den gelen ilk somut hamle olarak yorumlanıy­or.

Türkiye, iki F-35 uçağının mülkiyetin­i geçen haziran ayında teslim almıştı. Abd’nin Luke Hava Üssü’nde konuşlu uçakların Türkiye’ye kasım ayında gönderilme­si planlanıyo­r. Türkiye’nin iki F-35 uçağının daha mülkiyetin­i gelecek haftalarda alması bekleniyor­du. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye