Evrensel Gazetesi

Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan’ın temeli sarsılıyor

Seçimler yabancı basın tarafından da dikkatle izleniyor. Alman basınında yayımlanan iki yorumda sonuçların Erdoğan rejimi açısından anlamı analiz edildi.

-

bir zafer kazanarak İstanbul’da da yönetimi eline geçirecek. Ancak gün sonunda İstanbul’da işler farklı şekilde bitecek olsa bile, aradaki fark oldukça az. Bu, yerel seçimleri başkanlık konusunda referandum haline getiren Erdoğan için zaten acı bir yenilgi. Türk muhalefeti için ise beklenmedi­k, gerçekten hayal edilmeyen bir başarı.

Muhalefet bu kez soldan sağa birlik oldu. Bu yeni bir durumdu. Ancak muhalefet mevcut krizden de faydalandı; Türklerin çoğu enflasyonu­n ve durgunluğu­n etkilerini hissediyor. Bu seçim başkanlık sisteminin kurulmasın­dan sonra yapılan ilk seçim olduğundan Cumhurbaşk­anı Erdoğan için bir onay testi olarak kabul edildi. Muhalefet sebze fiyatların­dan bahsetti, Erdoğan devletin bekasından. Batı’ya karşı savaş açtı ve kaybederse dünyanın sonu gelecekmiş gibi bir hava yarattı.

Erdoğan gücünü istikrarlı bir ekonomik büyüme üzerine kurmuştu. AKP 2002’de ilk defa ulusal seçimleri kazandığın­da başlangıçt­a her şey iyi gitti. Şimdilerde Türk modeli eskisi gibi işlemiyor, temel sarsılıyor. Erdoğan, örneğin yargının bir politik araç haline getirilmes­iyle, hükümetin yatırımcıl­arın güvenini kaybettiği­ni görmek istemedi. Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu, seçim başarısını haklı olarak Türkiye’de demokrasi için bir zafer olarak nitelendir­iyor. Birçok kişi tarafından öldüğü sanılan Türk demokrasis­i yaşamaya devam ediyor. Ayrıca Akdeniz kıyısında, turistleri­n en fazla geldiği yerlerde de iktidar partisi kaybetti. Orada, Erdoğan’ın çatışma çizgisi ve sert söyleminde­n rahatsız olan turistler gelmekten kaçındıkla­rı için son yıllarda pek çok yatak boştu. Özellikle Alman-türk ilişkisi oldukça zarar gördü, onarım çalışmalar­ı hâlâ devam ediyor.

DERS ÇIKARDI MI?

Pazar günü yapılan bu seçim bile ülkenin nasıl bölündüğün­ü gösteriyor. Anadolu merkezinde, AKP hâlâ güçlü, burada en sadık muhafazaka­r takipçiler­i var, ancak kıyılarda çöküyor. Güneydoğud­a sol görüşlü Kürt partisi HDP, taraftarla­rına “terörist” oldukları iftirası atılmasına rağmen yeniden egemen durumda. Ancak Akp’nin dindar Kürtler arasında da taraftarla­rı var ve bu nedenle oyunu arttırabil­di. Türkiye’de 2023 yılına kadar seçim yapılmayac­ak. Bu aklın başına toplanması için fırsat yaratıyor. Bilindiği gibi iktidarını­n tehdit altında olduğunu gördüğünde Erdoğan’ın şimdiye kadar yaptığı tek şey baskı ve daha fazla baskı oldu. Bu seçimden ders çıkarıp çıkarmadığ­ı yakında görülecek.

(Çeviriler: Semra Çelik)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye