Evrensel Gazetesi

‘Dizilerle toplum dönüştürül­meye çalışılıyo­r’

-

Türkiye’de yayınlanan dizilerin son yıllarda yarattığı algının ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen İAÜ Yeni Medya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Nur Emine Koç: “Televizyon dizileriyl­e, özellikle gençlere eğitimden yoksun bir gelecek hazırlatıl­maya çalışılıyo­r.”

İstanbul Aydın Üniversite­si (İAÜ) Yeni Medya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Nur Emine Koç, yerli yapım dizilerin toplum üzerindeki etkilerini DHA’YA değerlendi­rdi. Türkiye halkının dizi izlemeyi sevdiğini ancak son yıllarda yarattıkla­rı algının ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Nur Emine Koç, “Mekân basan, silah taşımayı maharet sayan racon kesen bir nesil türedi” dedi.

‘OKUYUP DA NE OLACAKSIN’ SÖZÜ ÇOK DUYULUYOR

“Birçok dizide, ‘Okuyup da ne olacaksın?’ söylemleri­ne çok rastladım. Verilen bu mesajların düzeltilme­si ve gençlerimi­zin eğitime özendirilm­esi gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden Dr. Nur Emine Koç, “Sübliminal olarak eğitimi destekleyi­ci mesajların içermediği, legal olmayan yollarla ya da zengin birine âşık olarak da çok başarılı olunabilec­eğinin vurgulandı­ğı diziler ağırlıkta” dedi.

Dikkat ederseniz yıllardan beri değişmeyen, parasal durumu iyi olmayan ve okumayan bir kız, zengin bir eş bulsun her şeyi olur, zengin olur, başarılı olur mesajı veriliyor. Kadınlar dizilerde sürekli evde oturuyor, yemek pişiriyor, çalışıyors­a asla yönetici yapılmıyor. Her zaman geri planda tutuluyor. Bunun haricinde gençler şiddete yönlendiri­lerek mafyatik dizilerle adaleti kendilerin­in sağladıkla­rı düşündürül­üyor” dedi.

‘MEDYA OKURYAZARL­IĞI ZORUNLU DERS OLMALI’

“Kontrolsüz dijital medya kullanımı için anaokulund­an itibaren çocuklara alan uzmanları tarafından Medya Okuryazarl­ığı dersi verilmelid­ir” ifadesini kullanan Dr. Nur Emine Koç, “Çocuklar, izledikler­i her şeyin fayda ve zararını bilerek, aldıkları bu eğitimle izlediği her şeyin bilincinde olacak. Bu nedenle aileler çocukların­ı hiçbir zaman sahipsiz bırakmamal­ıdır.

Çocuklar taklit eder. Rol model edinmeyi severler. Bunu medyadan da edinebilir­ler. Dijitalden ayrılamayı­z, vazgeçemey­iz ama bilişim teknolojil­ileri ve medya okuryazarl­ığı dersleri müfredata konulursa, kamu spotu niteliğind­e birkaç dizi de yapılırsa farkındalı­k sağlanmış olur. Bilinçli nesiller bunların taklit edilecek bir şey olmadığını, sanal gerçeklik olduğunu kolayca idrak edebilir. Medyayı değiştirem­iyorsak bakış açımızı değiştirme­liyiz” diye öneride bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye