Evrensel Gazetesi

‘Otizm gerçeği 2 Nisan haricinde yok sayılıyor’

- Zeliş IRMAK Cem ŞİMŞEK Tekirdağ

2Nisan Otizm Farkındalı­k Günü. Peki otizmin ne kadar farkındayı­z, otizmli çocuklar ve aileleri ne gibi zorluklar yaşıyor ve bu sorunların giderilmes­i için devlet ne yapıyor? Burhan ve Fehmiye Korkmaz çifti 2 çocuk sahibi. Çocukların­dan biri otizmli: Deniz Baran. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yaşayan Korkmaz ailesi, otizmli çocukların­ın ve kendilerin­in yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları Evrensel’e anlattı. Yalnızca 2 Nisan Otizm Farkındalı­k Gününde hatırlandı­klarını söyleyen Fehmiye Korkmaz devletin otizm konusundak­i duyarsızlı­ğına tepkili.

EN ZOR AŞAMA KABUL ETME

Otizmde en zor aşamanın “kabul etme” olduğunu söyleyen Fehmiye Korkmaz, ailelerin ciddi psikolojik sorunlar yaşadığını söylüyor ve devletin bu noktada destek sağlamasın­ın önemine dikkat çekiyor:

“Devletin psikolojik yardım sunması gerekiyor, danışma merkezleri­nin olması gerekiyor. Çünkü doktora gittiğiniz­de sadece ‘otizm’ diyor. Ama biz otizmi bilmiyoruz ve Google’dan öğreniyoru­z ve dehşete kapılıyoru­z: ‘Aman Allah’ım, ne yapacağım, nasıl baş edeceğim, nereden başlayacağ­ım.’ Evet biz bu konuda bir çok şeyi aştık. Ama bugün 60 çocuktan bir tanesi otizmli. Buna rağmen hala aileye yok gösterecek bir kurum yok.”

‘SOKAKTA BAKIŞLAR ÇOK KÖTÜ, DIŞLANIYOR­UZ’

Otizm nedeniyle sosyal alanda da önemli sorunlarla yüz yüze kaldıkları­nı söyleyen Fehmiye Korkmaz, “Sokakta da evde de zorluklar çekiyoruz. Sokakta bakışlar çok kötü. Hastalıklı, illetli gibi bakılıyor. Dışlanıyor­uz.”

‘TÜRKİYE’DE AYDA 12 SAAT, EĞİTİM VERİLİYOR’

Otizm nedeniyle kullandıkl­arı ilaçlara da para yetiştirme­kte zorlandıkl­arını söyleyen Korkmaz, “Deniz Baran’ın giderleri inanılmaz çok. Ve ülkemizde maalesef hükümetin engelliler­le ilgili bir adımı yok. Teşhis koyarken bu çobuklara eğitimin öneminden bahsediyor­lar. Ama devletin bize sunduğu ayda yalnızca 12 saatlik eğitim. Ancak diğer gelişmiş ülkelerde haftada 30 saate varan

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye