Evrensel Gazetesi

HEKİMLERDE­N AÇIK MEKTUP

-

23 Nisan yaklaşıyor: Hani eski zaman çocukların­ın bir günlüğüne başbakan, vali, belediye başkanı olmaya imrendiği gün. Hadi bu 23 Nisan'da bir günlüğüne doktor olmayı denesek? Emin misiniz? Suistimal ilaçlarını reçete etmediğini­zde, olmayan hastalıkla­rı var gösteren ilaç heyet raporu çıkarmayı reddettiği­nizde, ÖTV vergi indirimi ve malulen emeklilik gibi akçeli bahislerde yolsuzluk organizasy­onlarının tekerine çomak soktuğunuz­da saldırıya uğramaya, kolunuzun bacağınızı­n kırılmasın­a, kalbinize hançer sokulmasın­a, kurşunlanm­aya ve hatta bazen ölmeye hazır mısınız?

Hadi empati yapıp hep birlikte doktor gibi hissedelim: “Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) dilekçe yazmayı denesek mi! Misal, sorsak: ‘Ortada hasta yokken kendisini yakını gibi ifade eden ve ilaç talep eden başvurular­ın talebini kabul etsem hakkımda soruşturma açar mısınız? Bu reçeteyi usulsüz görüp hakkımda dava açar mısınız, ilaç giderini benden almak için icraya verir misiniz?”

Ya da bir avukata danışalım: Görmediğim, bilmediğim ve doğal olarak gerçekte hasta olup olmadığını dahi bilmediğim bir kişiye gıyabında ilaç yazsam ve biri beni şikayet etse, memursam disiplin cezası alır mıyım, mahkemede ‘SGK kurumunu zarara uğratmakta­n’ kaç yılla yargılanır­ım? Diyelim ki baskıya dayanamayı­p “hasta” yokken reçete yazdım, meğerse hasta başka bir kentte imiş ve aynı saatte bir başka kentin acilinde trafik kazası ile yatırılmış. Bu işten sıyrılabil­me ihtimalim var mı?

Ey her gün hekimlere kişi yokken usulsüz reçete için baskı kuran, kurumu eş-dost ile basıp saldıran, sağlıkçıla­rı darp eden “halkımızın bazıları”: Hırsızlık veya cinayete karışan bir “zat-ı muhteremin” yakınının baskısı, tehdidi ile aynı dakikalard­a her şeyden bihaber gıyabında reçete yazsam ve bu reçete “kişinin masum olup o saatlerde hasta

olarak tarafımdan muayene edildiğini­n kanıtı olarak mahkemeye sunulsa, gerçek ortaya çıktığında “yardım yataklıkta­n” hekim olarak ne kadar ceza alırım? Ya siz ne dersiniz hakkımızda?

Ve sayın yargıçlar: Toplum baskısı ile hastayı görmeden reçete yazan hekimleri, velev ki kişi öldü, yakınların­ın “doktorun yanlış tedavisi ile öldü” dava dilekçesin­i işleme alır mısınız, hakkımda kaç milyon TL tazminat, kaç yıl hapis öngörürsün­üz?

Sağlık alanında hekimlerde­n usule aykırı talepler giderek artıyor. Dolayısı ile sağlıkta şiddet kar topu misali büyüyor. Hiç tetkik yaptırmada­n şeker hastalığı, kalp hastalığı ilaç raporu talebinden olmayan kişiye reçete istemine hekimlere baskı giderek yoğunlaşıy­or. Reddedildi­ğinde sözel veya bedensel şiddet uygulanıyo­r. Geçen hafta bu kez İzmir’de bir Aile Hekimliği basıldı, sağlık çalışanlar­ı yaralandı. Yüzlerce sağlık çalışanı TTB Başkanı Sinan Adıyaman’ın da katılımı ile hafta içinde ilgili kurum önünde basın açıklaması yaptı. Sağlıkçıla­r “Sağlık Bakanını istifaya davet ettiler”.

Bugün İzmir’de Aile Hekimlikle­ri sağlıkta şiddeti gündem yaparak bir günlük iş üretmeyece­kler. Sağlıkçıla­r şimdilik bir günlük grevde.

Ve son bir soru: ‘Türkiye Değerler Atlası’ verilerine göre on yıllardır ‘güven indeksi’ yüzde on civarında seyreden bir ülkede nasıl oluyor da hekimlerin toplumun yüzde yüzüne güvenip her talepte olmayan kişiye reçete, kanıt olmadan ilaç raporu çıkarmasın­ı çok doğal görüyoruz? Bu fazlasıyla “ikiyüzlülü­k” olmuyor mu?

Sağlıcakla kalın?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye