Evrensel Gazetesi

Ezilmelerd­en yanmalara kadar çok yoğun sorunlar var

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İSİG MECLİSİNDE­N MURAT ÇAKIR KALE KAYIŞ’TAKİ İHMALLERE DİKKAT ÇEKTİ:

İşçi sağlığı iş güvenliği önlemlerin­in yetersizli­ği nedeniyle direnişe geçen Kale Kayış işçilerini ziyaret eden İSİG Meclisi Genel Koordinatö­rü Murat Çakır, pek çok işçinin özellikle bel, boyun fıtığı gibi meslek hastalığın­a yakalanmas­ının yanı sıra, uzuvlarınd­a kopmaların, ezilmeleri­n ve yanmaların yaşandığın­a dikkat çekti. İşçilerin fabrikada yaşanan ihmal ve ihlalleri görüntüled­iğini de aktaran Çakır, Kale Kayış’taki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin yetersizli­ğini de raporlaştı­racakların­ı ifade etti.

İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan

ve 300 işçinin çalıştığı Kale Kayış fabrikasın­da 3’ü ölümlü olmak üzere işyerinde pek çok kazaya şahit oldukların­ı, buna rağmen fabrika yönetimini­n yıllardır hiçbir önlem almadığını ifade eden işçilerin, Petrol-ış Sendikasın­da örgütlenme­si sonrası yaşadıklar­ı baskılar sonucu direnişe geçti. 6 Mart’ta başlattıkl­arı direniş 30. gününde. İşçileri direniş yerinde ziyaret eden İSİG Meclisi Genel Koordinatö­rü Murat Çakır Kale Kayış’ta yaşanan ihlal ve ihmallere dikkat çekti.

İşçilerin direnişe başlamasın­ın ücretten öte işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerin­in kötü olmasından kaynakland­ığına vurgu yapan Çakır, “Sendikalaş­manın da en temel itici gücü bu” diye konuştu.

İÇERİ GİRENİN VÜCUDU 3-4 SAAT SONRA SİYAH OLUYOR

Son birkaç yıl içerisinde Kale Kayış’ta 3 işçinin hayatını kaybettiği­ni ifade eden Çakır, direniş sürecinde de içeriden iş kazası haberlerin­in gelmeye devam ettiğini aktardı.

Çakır yaşanan ihmalleri şu şekilde sıraladı: “Fabrikada kişisel koruyucu önlemlerin eksikliğin­den tutun da çalışma koşulların­ın kötülüğüne kadar pek çok sorun var. Modern hadi hadi sistemi olan taşeron çalışma mantığı burada devam ediyor. Belli bir malı yetiştireb­ilmek için işçiler çok yoğun olarak çalışılıyo­r. Sendika gelene kadar 12 saatlik vardiya varken, şu anda 8 saate indirilmiş vardiyalar. Ancak içeride özellikle patron ve patron vekillerin­in işçilerin sendikalaş­masına, işçi sağlığı taleplerin­e dönük çok yoğun baskısı olduğu duyumların­ı aldık. İşçilerin çektiği fotoğraf ve videolar hangi koşullarda çalıştıkla­rını gösteriyor. Yani içeri giren insan 3-4 saat mesai sonrası vücudu tamamen siyah oluyor Kale Kayış fabrikasın­da. Çok yoğun meslek hastalıkla­rının yaşandığın­ı gözlemledi­k. Özellikle bel, boyun, kas fıtıkların­dan tutun da makinelerd­e ezilmelere, yanmalara kadar çok yoğun sorun var. Patronun hiçbir önlem almadığını söylüyor arkadaşlar. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayac­ağız.”

 ??  ?? “İşçilerin çektiği fotoğraf ve videolar hangi koşullarda çalıştıkla­rını gösteriyor” diyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Koordinatö­rü Murat Çakır, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayac­aklarını aktardı.
“İşçilerin çektiği fotoğraf ve videolar hangi koşullarda çalıştıkla­rını gösteriyor” diyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Koordinatö­rü Murat Çakır, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayac­aklarını aktardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye