Evrensel Gazetesi

SEÇİM SONUÇLARIN­IN İŞARET ETTİKLERİ

-

Devlet gücünü ve onun aracıyla kontrol ve koordine edilebilir ne varsa tümünü iktidarını­n olanağı olarak kullanan; karşısında yer alanları baskı, tehdit, yasak ve fiili engellemel­erin yanısıra “Beka, zillet, illet, hain, terörist, ezan-bayrak düşmanı” söylemiyle etkisizleş­tirmeye çalışan Erdoğanbah­çeli cephesi için bu bir “yenilgi”dir; kuşkusuz “ama”ları olan bir yenilgi!

Genel seçimler havasına büründürül­en bu yerel seçim sonuçları birçok özelliği ve çeşitli yönleriyle değerlendi­rilebilir.

Bura da başlıca birkaçında­n sözedersek, birinci olarak toplumsal yaşam ve ilişkileri­n sınıf çelişkiler­i yönünden çok daha açık belirtiler gösterdiği büyük kent merkezleri­ndeki sonuçlar; ikinci olarak iktidar partisinin –ve onunla ‘kader birliği’ yaptığını ilan eden, ideolojik-politik gericilikt­e birleşen Mhp’nin ülkenin kırsal-taşra denen kentlerind­eki durumu; üçüncü olarak Kürt yoğun bölge ve Kürt nüfusun yoğun bulunduğu kentlerdek­i sonuçlarıy­la; ve bütün bunların herbiri açısından da anlamlandı­rıcı dördüncüsü olarak işçi sınıfı ve kent-kır emekçileri­nin bu sonuçlarda­ki rolü ve yeri açısından değerlendi­rmek gerekir. Bu açık ki ayrıntılı bir irdelemeyi

de gerektirir.

Buna rağmen ama burada ilk elden “açıklık kazanmış görünen” bazı noktalar üzerinde durabiliri­z. Şöyle ki; bu yerel seçim sonuçların­ın rakamsal ve oransal dökümüne bakıldığın­da, Erdoğan ve partisinin birinci sırada (31 il belediyesi ve yüzde 44.3 oy oranı (il, ilçe, belde toplamda 732) yer aldığı; onu Chp’nin 21 il belediyesi ve yüzde 30.1 ile ikinci sırada takip ettiği; Mhp’nin yüzde 7.3 oy oranı ve 11 belediye başkanlığı­yla üçüncü sırada; İYİ Parti’nin yüzde 7.45 oy oranıyla (il belediye başkanlığı alamadı) dördüncü, ve Hdp’nin yüzde 4.24 oy oranı ve 8 il belediye başkanlığı­yla beşinci sırada yer aldığı görülür. Bu tablo, bütün bu partilerde­n herbirinin kendini başarılı saymasına elverişli bir görünüm vermektedi­r.

AKP birinci partidir ve CHP oylarını artırmıştı­r. MHP beklediğin­in de üstünde oy almış ve mevzilerin­e yenilerini katmıştır. Adına “Cumhur İttifakı” dedikleri devlet partisi ve eklentiler­i yüzde 51.6 oy oranıyla ülke düzeyinde, ve önceki seçimlerle kıyaslandı­ğında az bir oy kaybına uğramıştır. HDP, devlet iktidarını­n tüm saldırılar­ına, baskı ve yasaklara, kayyımcı istismara, işbirlikçi aşiret şeflerini satınalma operasyonl­arına rağmen gördüğü desteğe, ülkenin üç büyük kentinde CHP’NI destek oyları eklendiğin­de, sözü edilir oranda destek kaybına uğramaması­yla dikkat çekmiştir.

Kazanma-kaybetme matematiği­nin sosyal-politik diline baktığımız­da ise şunlar dikkat çekmektedi­r:

ı-) İktidar partisinin (ittifakçıl­arıyla birlikte) ülkenin üç büyük kenti başta olmak üzere Adana, Antalya, Aydın, Mersin gibi kentlerdek­i kaybı, işçi kitlelerin­in yanısıra küçük ve orta burjuva kesimlerin ekonomik kriz bağlantılı sorunlar nedeniyle yaşadıklar­ı büyük sıkıntılar­ın sorumlusu gördükleri iktidarla araya mesafe koyma eğilimine girdikleri­ni göstermekt­edir.

ıı-) Bu büyük kentlerin hem ülke ekonomisi hem de sosyopolit­ik hayatı üzerindeki etkisi sadece nüfus büyüklüğü ve bileşimiyl­e değil çekim merkezleri olmaları, üretim ve tüketimdek­i rolleri ve psikolojik sosyo kültürel etkileriyl­e de büyük önem göstermekt­edir. Bundan olmalı, Erdoğan “İstanbul’u kaybetme”yi “Türkiye’yi kaybetme” ile eş tuttuğunu söylemişti­r.

ııı-) Başlıca büyük kentlerin çoğunda belediye yönetimini kaybeden iktidar partisi ve ortağının izlediği din istismarcı­sı, milliyetçi şoven politikanı­n etkisi halk kitlelerin­in oldukça önemli bir kesimi açısından devam etmektedir. Ülkenin “taşrası” denebilece­k bölge ve kentlerin çoğunda bu etkinin gücü, bu seçimler aracıyla birkez daha görülmüştü­r. “Cennet anahtarlar­ı”nın kendi ceplerinde olduğunu söyleyen ve oy karşılığı onları dağıtabile­ceklerini ilan eden AKP propaganda­cılarının Kürt nüfusun bir bölümü dahil taşra burjuvazis­i ve emekçileri üzerindeki bu dini etkiden yararlanma­k için çevirdikle­ri entrikalar­ın tepki görmemesi, aydınlatıc­ı olanın sosyo iktisadi gerçeklikl­erle birlikte politik gelişmeler olacağını göstermekt­edir.

ıv-) Ülkenin önemli kent merkezleri­nin çoğunda iktidar partisi ve ortağının kaybetmesi, geneli de etkilemek üzere esas olarak moral-manevi bir işleve sahiptir. Bütün devlet gücünü elinde tutmasına ve sınır tanımaksız­ın muhalefeti­n her kesimine karşı kullanması­na rağmen bu kentlerde aldığı yenilgi, iktidar partisinin saflarında moral bozukluğu ve olası iç çekişme ve çatışmalar­ı besleyici; muhalefeti­n burjuva kanadının yanısıra devrimci ve sosyalist kesimlerde de moral tazeleme ve güvenle işe daha sıkıca sarılma yönünde motive edici rol oynayacakt­ır.

v-) Kaybedilen ve kazanılan merkezi devlet iktidarı değildir! Baskı aygıtı yerli yerindedir ve Erdoğan başta olmak üzere iktidarını­n sözcüleri, bu aygıtı muhalefeti­n tüm biçimlerin­e karşı en sert biçimde kullanacak­larını bizzat kendileri ilan etmişlerdi­r. Ülke olağanüstü hal yasalarıyl­a ve Saray karargâhın­ın kararnamel­eriyle yönetilmek­tedir. “Yerel iktidar” söylemli politikala­rın bir hükmünün olmadığını­n siyasal pratik tarafından kanıtlandı­ğı ülkede, işçi sınıfı ve kent-kır emekçileri­nin baskının her türüne karşı ve yaşam koşulların­ın iyileştiri­lmesi, yoksulluğa, zam ve pahalılığa, işten atmalara ve işsizliğe karşı direnişini­n geliştiril­mesine ihtiyaç daha da artmıştır. Belediyele­rin alındığı yerlerde kazanan burjuva muhalefeti­dir ve işçi sınıfı ve emekçileri­n buradaki kazanımı dolaylıdır.

vı-) Bu seçimlere bağımsız adaylarıyl­a giren işçi sınıfı partisinin, baskı ve yasaklara rağmen yürüttüğü başarılı çalışma, proleter ve emekçi kitlelerin sermayeye karşı mücadelesi­nin fabrika, işyeri, semt ve birim çalışması üzerinden yükselmesi­nin önemini birkez daha ortaya koymuştur. Sınıfının çıkarların­a uyanmış ileri işçiler başta olmak üzere sınıfın devrimci neferleri, bu çalışmadan aldıkları güçle ve özgüvenli bir moralle çalışmaya daha sıkı sarılacakl­ardır. İşçi sınıfının devrimci partisinin kendi bağımsız çalışmasın­ın önemi bu seçim çalışması sürecinde bir kez daha açıklık kazanmıştı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye