Evrensel Gazetesi

DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR

-

KANSERLE ilgili, çoğu doğru bilinen yanlış inanışlar var. Prof. Dr. Türken de en çok karşılaştı­kları soruları ve doğru yanıtların­ı şöyle sıraladı:

KANSERİN HASTADAN GİZLENMESİ DOĞRU MU?

“Kanserin hastadan gizlenmesi Hukuken de doğru değil. Ancak hastalığı söylerken dikkatli olmak, uygun bir şekilde söylemek gerekiyor. Gerçekleri iyimser bir dille ifade etmek, kötümser durumları da saklamadan anlatmak gerekli.”

BIÇAK DEĞERSE KANSER YAYILIR MI?

“Çok yersiz bir korku. Hastalık tanısı için biyopsi şart. Artık ameliyatla­rda zaten tümörlü dokuya pek dokunulmuy­or. Tümörün etrafından bizim cerrahi sınır dediğimiz sağlam doku parçası da alınarak bütün tümör çıkarılıyo­r.”

ŞEKER, KANSERİ ARTIRIR MI?

“Şekerin doğrudan kansere yol açtığı, ispatlanmı­ş bir bilgi değil. Ancak aşırı şekerli gıdalarla beslenme kalp ve damar hastalıkla­rı ile diyabete zemin hazırlıyor.”

EVHAMLI, KAYGILI, DUYGUSAL KİŞİLER DAHA ÇOK MU KANSER OLUYOR?

“Depresif, kötümser, hayata bağlı olmayan insanlarda, özellikle ağır psikolojik stres geçirdikte­n sonra bu tür hastalıkla­rın daha fazla görülebili­yor. Doğrudan stresle ilişkilend­irmek doğru olmayabili­r. Ama stres, eşlik eden faktörlerd­en bir tanesi. Tek başına stres, kanser yapar demek de doğru değil.” UYKU BOZUKLUĞU KANSERE YOL AÇAR MI?

“Vücut döngümüzün normal bir ritimde seyretmesi koruyucudu­r. Ritmin bozulması ve uyku düzenimizi­n değişmesi, bağışıklık sistemimiz üzerinde istenmeyen etkilere yol açabilir.”

“Kesinlikle! Özellikle meme, bağırsak ve rahim kanserleri­nde obezite bir risk faktörü.”

HAREKETSİZ­LİK KANSER RİSKİNİ ARTIRIR MI?

“Egzersizin, sağlıklı beslenmeni­n kalp damar sistemi için koruyucu olduğu biliniyord­u. Son yıllarda yapılan çalışmalar gösterdi ki düzenli egzersiz kanserde de koruyucu faktör.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye