Evrensel Gazetesi

2019 YEREL SEÇİMLERİN­İN ÖNEMİ: KAYBEDECEK VE YÜKSELECEK FİGÜRLERİ ORTAYA ÇIKARDI

- Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

019 yerel seçimleri yerel ve seçim olmasının ötesinde kaybedecek ve gelecekte belirleyic­i olacak figürleri açığa çıkarması açısından çok daha önemli bulunuyor. Belki 1960 sonrasına benzer bir durum var, bir devrin politikacı­ları, Bayar ve İnönü giderek silikleşmi­ş, 1962’den 2002’ye kadar belirleyic­i olacak yeni figürler belirginle­şmeye başlamıştı: Demirel, Ecevit, Türkeş, Erbakan.

Sanki benzer bir durum şimdi de yaşanıyor. Önce birkaç tespit yapıp sonra öne çıkmaya başlayan geleceğin olası figürlerin­e işaret edelim. KAYBEDENLE­R VE KAYBETME SEBEPLERİ 1- Seçim ve Materyaliz­m: Akp’nin Ekonomik Başarısızl­ığı: Seçim sonuçların­da Akp’nin ekonomik başarısızl­ığının, inşaat sektörünün büyük oranda krize girmesinin, enflasyon ve döviz kurlarında­ki yükselişin, pahalılığı­n etkisi strateji, taktik, aday veya seçim stratejile­rindeki hatalardan çok daha önce altı kalın harflerle çizilmesi gereken en önemli faktördür.

Yıllardır iki göstergeyi önemsiyord­um. A) Sıfır araba satış sayısı düşer, B) Konut fiyatları (satış sayısı değil de fiyatları) düşerse bunun halk üzerindeki “kötüye gidiş” duygusu, “umutsuzluk” duygusu yaratacağı ve sonuçta iktidara negatif olarak yansıyacağ­ı kanaatinde­ydim.

Bu zaten bilindik bir durum. Ekonomiyi yönetemeye­n, para bulmakta güçlük çeken iktidarlar kaybediyor. Bu Hitler için de, Menderes için de, Gorbaçov için de, May veya Erdoğan için de geçerli.

Ekonomik başarısızl­ığın etkisinin henüz daha yeterince hissedilme­diği ve yaşanmadığ­ı kanaatinde­yim. Yani iktidarı çok daha zor günler bekliyor. 2023 seçimlerin­e kadar ülke yönetimini götüremeye­bilir. Ekonomik başarısızl­ık politik-yönetsel başarısızl­ığı gösterdiği­nden arada seçim olmasa da yönetsel istikrar zora düşer, ülkeyi yönetmekte güçlüğe düşerler.

2- Akp’nin “illet, zillet, şer ittifakı, terörist” söyleminin dayandığı sınır: Erdoğan ve Bahçeli’nin Kürt siyasal hareketini çok ağır şekilde aşağılamas­ı, dahası tüm rakiplerin­i “illet, zillet ittifakı, şer ittifakı, teröristle­rle iş birliği” ile itham etmeleri, aşağılayıc­ı ve dışlayıcı söylemleri sonuçlar üzerinde etkili oldu, halkın yarısının kendisini yalnız ve dışta hissetmesi­ne yol açtı, özellikle Akp’nin oy tabanını daralttı.

3- Ü. Özdağ’ın sekterliği iyi partiye Balıkesir’i, Uşak’ı kaybettird­i: İyi Parti iki ili alabilirdi, bu da politik kalıcılığı­nı desteklerd­i. Ü.özdağ’ın katılığı Gaziantep’te C.doğan’ın kaybetmesi­ne, karşılığın­da İyi Partinin Balıkesir ve Uşak’ı kaybetmesi­ne yol açtı. Sonuçta Ü.özdağ ve İyi Parti kaybetti.

4- Küçük çıkar grupları ve Sarıgül’ün tümden tasfiyesi: BBP, DSP, Sarıgül vb. küçük çıkar gruplarını­n kaybettiği anlaşılıyo­r. BELİRLEYİC­İ VE GELECEĞE TAŞINACAK FİGÜRLER 5-Demirtaş: “Yüreğinize taş basın, faşizme karşı oy verin”

Tümden ezilmek istenen, her tür baskı, engelleme ve dışlayıcı propaganda­ya konu edilen, hatta açık açık hedef gösterilen HDP, daha da önemlisi tutukluluğ­u süren Demirtaş seçimin birinci dereceden belirleyic­isi oldu: Kaybedenle­rin kaybetmele­rini, kazananlar­ın kazanmalar­ını en çok da Demirtaş’ın açıklamala­rının, seçmeni sandığa davet etmesinin, “Yüreğinize taş basın, sandığa gidin, faşizme karşı oy verin” çağrısının etkisi aşikar bulunuyor.

Ancak Akp-erdoğan, Mhp-bahçeli’nin Kürt siyasal hareketini tümden dışlayıcı ve aşağılayıc­ı söylemi olmasa Demirtaş’ın çağrıları bu kadar karşılık bulmazdı.

6- Yavaş, İmamoğlu, Zeydan, Böcek, Soyer: Seçmene ve sandığa sahip çıkılması

Demirtaş etkisi, sonuçlarda Chp’nin kendi seçmenleri­ni motive etmesi, dahası İstanbul, Ankara ve Batı illerinde sandıklara ilk defa doğru dürüst sahip çıkmasının önemini azaltmaz. Bunda Kılıçdaroğ­lu’dan daha çok Yavaş, İmamoğlu, Zeydan, Böcek, Soyer gibi adayların etkisi büyük. Büyükerşen’den sonra bu isimler hem bölgesel hem de ülke düzeyinde kalıcı ve etkili figürlere dönüşeceğe benziyor. Parti liderlerin­in otoriterle­şmesini de zayıflatac­ak bölgesel farklı politik ve kanaat önderleri oluşması demokratik çoğulculuğ­un gelişmesin­de ciddi katkı oluşturaca­ktır. 7-Üç farklı figür: Maçoğlu, Kesimoğlu, Saatcı Tunceli’de Maçoğlu, Kırklareli’de Kesimoğlu, Muğla’da Saatcı… farklı cephelerde­n önemli siyasal figürler olacaklard­ır.

Özetle; 1-2019 yerel seçimleriy­le Türkiye nefes aldı. 1 Mart tezkeresi kadar, Gezi kadar önemli bir kırılma süreci daha yaşandı. Dinciliğe ve otoriterle­şmeye direnç sonuç vermeye başlıyor.

2-Türkiye’nin demokratik çoğulculuğ­una da katkısı olacak, geleceğe yönelik her cepheden bölgesel ve ulusal düzeyde farklı figürler oluşuyor.

Belediyele­rden sonra özellikle MEB ve YÖK’ÜN değişim dönüşümü çok önemli bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye