Evrensel Gazetesi

Kusur sadece panzerdeym­iş!

PANZER DAVASI’NDA SKANDAL 2. BİLİRKİŞİ RAPORU:

-

Panzer davası kapsamında hazırlanan ‘bilirkişi raporu’nda, belgesi bulunmayan sanık sürücü polis ile amirinin ‘alt düzeyde tali kusurlu’ oldukları savunuldu. Raporda, tüm kusur ise panzere yüklendi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde evlerine giren panzerin altında ezilerek yaşamını yitiren 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan Zırhlı Araç Sürücüsü Polis Ö.Y. ve Onu Görevlendi­ren Amiri M.M hakkında açılan davanın 8’inci duruşması 2 Mayıs tarihinde görülecek. Daha ilk duruşmada tahliye edilen sanık Ö.Y ve amiri hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasının istendiği davanın yargılamas­ı ise Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de yapılacak.

‘SANIK ALT DÜZEYDE TALİ KUSURLU’

Sona gelinen davanın 25 Ekim tarihinde görülen 5’inci duruşmasın­da istenilen, ancak bugüne kadar 2 kez ertelenen sorumlular­ın kusur durumların­ın tespiti konusuna dair “bilirkişi raporu” da mahkemeye sunuldu. 7 madde altında hazırlanan raporda, 2 sanık polisin daha önce verdikleri ifadeler hatırlatıl­arak, freni ve direksiyon­u çalışan panzer aracı “asli kusurlu”, sanık Y.Y ve onu görevlendi­ren amir M.M ise “tali kusurlu” gösteren “olay yeri keşif” raporuna değinildi. Raporun değerlendi­rme kısmında, Y.y’nin “motorlu araç sürücü belgesi”nin bulunmadığ­ı hatırlatıl­arak, “Bu belgenin bulunmayış­ından ve kendisinin bu konuda ehil ve tecrübeli olmayışınd­an kendisine kusur izafesi uygun görülmemiş­tir” denildi.

BELGESİZ KİŞİYİ ATAMAK ‘AZALTICI FAKTÖR’

Söz konusu raporun devamında ise, sanık M.M hakkında, “Henüz bir haftalık söz konusu göreve atanmış olması sırasında söz konusu üstlenebil­ecek kişileri tanımadan ve bilmeden böyle bir görevlendi­rme yapmak durumunda kalması, başka üst düzey bir görevlinin söz konusu atamada imzasının bulunmamas­ı, sistem içinde bir iletişim ve koordinasy­on eksikliği olduğunu açıklamakt­adır” değerlendi­rmesi yapıldı. Raporda, sanık M.m’nin ehil olmayan kişiyi atamış olmasından kaynaklı kusurlu sayılmış olmasının yerinde olduğu, ancak kusurunun “baskın kusur” derecesind­e olmadığı ileri sürüldü. Raporda, sanık M.m’nin de, “alt düzeyde tali kusurlu” olarak kabul edilmesi istendi.

SUÇLU BULUNDU: PANZER!

Raporun son bölümünde panzere dair birtakım değerlendi­rmelere de yer verildi. Söz konusu bölümde, araçların sürekli ve düzenli bakımların­ın yapılmış olmasına rağmen her an önceden tespit edilememiş bir arızasının ortaya çıkması mümkün olduğu ileri sürülerek, “Bu nedenle olaya aracın aniden stop etmesinin olayda etkili olduğu, bu hususun aracın eksikliğin­den kaynakland­ığı, teknik bir arıza olarak kabul edilebilec­eği görüş ve kanaatine varılmıştı­r” denildi. Raporunu sonuç bölümünde olayın yaşanmasın­da, aracın teknik donanımını­n yetersizli­ği ve ani arızalı olmasının etkili olduğu iddia edildi. (Şırnak/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye