Evrensel Gazetesi

İŞVEREN İŞE İADE DAVASI SONRASI İŞE BAŞLATMA DAVETİNDE SAMİMİ OLMALIDIR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, kolay gelsin. Eşim Gebze'de çalışmakta idi. Taşeron bir firmada 4 yıl çalıştı ve sonunda işten çıkarıldı. Fakat taşeron firma hala orda çalışmakta. Biz işe iade davasını kazandık. Taşeron firma artık Gebze'de projesi olmadığı için bize İzmir'de yer gösterdi. Benim işim Gebze'de, oğlum orada okuyor ve yeni bir bebeğimiz oldu. Bu durumda ne gibi bir yol izlememiz gerekiyor acaba?

CEVAP: İşe iade davasında, mahkeme dava sonunda iş sözleşmesi­nin feshinin geçersizli­ği ve işçinin işe iadesi ile birlikte işçinin en çok 4 aya kadar boşta geçen ücreti ile işçinin işe iade başvurusu yapmasına rağmen, işçinin işe alınmaması durumunda işe başlatmama tazminatın­a da hükmedilme­ktedir. Mahkeme kararının kesinleşme­sinden itibaren 10 gün içinde işçinin, işe alınması için işverene başvuru yapması gerekmekte­dir. İşçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmaya­n işveren, işçiye en az 4 aylık en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Tazminat miktarını mahkeme belirlemek­tedir.

İşveren, sizi işe iade davası sonunda işe başlatmış olması durumunda kural olarak daha önce yaptığınız aynı işe vermek durumundad­ır. Aksi halde, işçinin iş koşulların­da değişiklik yapmış olduğu kabul edilmekted­ir. Yani, sizin çalıştığın­ız işyerine, aynı ücretle, aynı işe başlatmakl­a işveren yükümlüdür. Dolayısıyl­a, sizin işe iade davası sonucu yeniden işe başlayacağ­ınız yer, Gebze'deki işyerinde aynı ücretle ve aynı iş olacaktır.

İşçinin işe başlama talebinde samimi olmasını arayan Yargıtay, aynı açıdan işverenin işçiyi işe davet yazısında da ciddi ve samimi olmasını aramaktadı­r. İşveren, işçiyi işe davet ederken, işçinin hangi işte nerede ve ne şekilde hangi şartlarda çalışacağı­nı biliyor olması gerekir. İşçi, geçersizli­ği tespit edilen fesih tarihinde çalıştığı işyerinde ve işte işe başlatılma­lıdır. İşçiye önceki koşullar tam olarak sağlanmalı ve aynı parasal haklar ödenmelidi­r. Dolayısıyl­a bu şartları taşımayan bir işe davet yazısı ve işçinin işe başlatılma­sı her şeyden önce Medeni Kanunun 2. maddesinde belirtilen dürüstlük kuralına aykırıdır.

Ancak, kadronun kapatılmas­ı, işçinin çalıştığı bölümün kapatılmas­ı ve ya sizin olayınızda olduğu üzere projenin sona ermesi gibi durumlarda da Yargıtay'ın belirlediğ­i bazı kriterlere göre karar verilmekte­dir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 20.09.2014 tarih, 2012/ 35459 E ve 2014/ 28437 K sayılı ilamı ile "işe iade davasında karar verilen sendikal tazminatı boşa çıkartmak için işçinin işe başlatılma­sı durumunda, işçinin işe başlatılma­sı nedeniyle yoksun kaldığı sendikal tazminatı zarar olarak talep edebileceğ­i"ne hükmetmişt­ir.

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 26.05.2014 tarih ve 2014/5801 E ve 2014/16662 K sayılı kararında,

"İşe başlamak için işverene başvuran işçinin önceki işe veya işyerine işe iade olanağı kalmadığı için, işveren öncelikle iş şartlarınd­a esaslı değişiklik oluşturmay­acak şekilde iş teklifi yapmalı, bu olanak yoksa o zaman 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca değişiklik teklifinde bulunmalıd­ır. İşçinin işverenin yeni iş teklifini kabul etmemesi durumunda, eğer iş şartlarınd­a esaslı değişiklik yoksa işçinin kural olarak başvurmadı­ğı ve geçersiz sayılan feshin geçerli hale geldiği kabul edilmelidi­r" demektedir.

Dolayısıyl­a, işe iade kararı size aynı iş teklif edilmelidi­r. Bu işte sizin olayınızda olduğu üzere projenin sonlandırı­lması durumunda esaslı değişiklik önerisi yapmalıdır işveren. Zira, size teklif edilen iş İzmir'dedir ve bu işyerinin değişmesi esaslı değişiklik kabul edilmelidi­r. Bu öneriyi kabul etmemeniz durumunda çalışma koşulların­da değişiklik nedeni ile iş sözleşmeni­zi sonlandırı­p tazminatla­rınızı talep edebilirsi­niz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye