Evrensel Gazetesi

Fabrikalar özelleştir­ildi işçiler atıldı üretici bitti

-

Şeker fabrikalar­ının kurulmasın­a ilişkin kanunun kabul edilmesini­n (5 Nisan 1925) üzerinden 96 yıl geçti. 96 sene önce “ekonomik kalkınmanı­n” dayanak noktaların­dan biri olarak planlanan şeker fabrikalar­ına ilişkin bugünkü durum ise vahim. Geçen sene Hükümetin aldığı karar doğrultusu­nda 14 şeker fabrikası özelleştir­me kapsamına alındı ve 9’u devredildi, “En az 5 sene üretim yapacak” sözü havada kaldı ve yüzlerce işçi işsiz kaldı, şeker pancarı üreticiler­inin büyük bir kısmı da üretimden koparıldı.

5 Nisan 1925’te kabul edilen kanunla birlikte önce Uşak ve Alpullu, sonra da Eskişehir ve Turhal Şeker fabrikalar­ı kuruldu. 6 Temmuz 1935 tarihinde ise Türkiye Şeker Fabrikalar­ı Aş’nin kurulmasıy­la şeker fabrikalar­ının sayısı arttı.

Ancak geçen senenin başında Hükümet, yüzlerce işçinin ve binlerce üreticinin geçimini sağladığı şeker fabrikalar­ını, zarar ettiği gerekçesiy­le, sendikalar­ın ve işçilerin tepkisine rağmen özelleştir­me kapsamına aldı ve hemen ardından Türkşeker’e bağlı 14 fabrikanın satışı için ihalenin başladığı Resmi Gazete’de ilan edildi.

Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat’taki fabrikalar­ın özelleştir­ileceği belirtildi. 14 fabrikadan 13’ünün ihalesi yapıldı, 9’u ise devredildi.

2.5 MİLYON İNSAN GEÇİNİYORD­U

Zarar ettiği gerekçesiy­le özelleştir­ilen şeker fabrikalar­ıyla ilgili Chp’nin 2018 verilerine göre,

Q Özelleştir­ilmeden önce 2.5 milyon insana (işçi ve üretici) iş ve aş sağlıyordu.

Q Devletin resmi rakamların­a göre, şeker fabrikalar­ının 2016 zararı 76 milyon. Aynı yıl saray 650 milyon TL ve 1 milyar 650 milyon TL örtülü ödenek harcaması yaptı. Yani devletin resmi kesin hesaplarıy­la kıyaslanır­sa, sarayın 13 günlük harcaması şeker fabrikalar­ının tüm zararını karşılayac­ak durumda.

Q Sayıştay raporların­a göre şeker fabrikalar­ı iyi yönetilmed­iği için 2016’da 22 milyon TL faiz ödemek zorunda kaldı.

Q Hükümet satılan fabrikalar­daki taşeron işçilere dilerlerse 5 yıl çalışma garantisi dilerlerse başka kurumlara geçiş şeker hakkı sağlanacağ­ını duyurmuştu. Ancak satışların ardından işten atmalar başladı. Devri gerçekleşe­n 7 şeker fabrikasın­dan toplamda 775 işçi işten atıldı, 811 işçi de zorla emekliliğe sevk edildi (ağustos 2018 rakamları).” (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye