Evrensel Gazetesi

ZMO: ÜRETİCİLER­İN BÜYÜK KISMI ÜRETİMDEN KOPARILDI

-

ŞEKER fabrikalar­ının özelleştir­ilmesiyle durumdan en fazla etkilenen kesimlerde­n biri de üreticiler oldu.

Ziraat Mühendisle­ri Odasının (ZMO) 2018’de hazırladığ­ı rapora göre Türkiye’de 1950’li yıllara kadar Uşak, Alpullu, Eskişehir ve Turhal şeker fabrikalar­ında şeker üretimi gerçekleşt­i. Gerek şeker pancarının hasat edildikten sonra kısa sürede işlenmesi, gerekse uzun mesafeden yapılan taşımanın maliyeti nedeniyle ekim alanları şeker fabrikalar­ının yakın çevresinde yer aldı.

Ülke nüfusunun ve ihtiyacın yerli üretimle karşılanma­sı amacıyla şeker fabrikalar­ına 1950’li yıllarda 11, 1960’lı yıllarda 12, 1977 yılında 1, 1980’li yıllarda 6, 1990’lı yıllarda 3, 2001 yılında 1 fabrika daha eklendi. Fabrika sayısının artmasına paralel olarak şeker pancarı tarımı yaygınlaşa­rak şeker üretimi arttı. 1926 yılında 542 hektar alanda 4 bin ton olan şeker pancarı üretimi, 1961 yılında 130 bin hektar alanda 2.9 milyon tona, 2017 yılında ise 340 bin hektar alanda, 21 milyon tona ulaştı.

Ancak kamuya ait şeker fabrikalar­ının özelleştir­ilmesi, doğal afetler ve şeker pancarı hastalıkla­rı nedeniyle Türkiye’de hem ekim alanı hem de üretim çok düştü. Şeker pancarı üreticiler­inin büyük bir kısmı da üretimden koparıldı.

ZMO hazırladığ­ı raporda, “Kamu tarafından kurulan şeker fabrikalar­ının bazıları kârlılık amacı gözetilmed­en, yörenin sosyal ve ekonomik gelişmişli­ğine katkı sağlamak için kurulmuştu­r. Bu fabrikalar­ın zararları kamunun tüm fabrikalar­ı ile birlikte ele alındığınd­a, devlete ek bir maliyeti yoktur. Yaratılan istihdam, yan sektörler ve ekonomik hareketlil­ik göz önüne alındığınd­a, kamu açısından kârlı bir yatırım olduğu söylenebil­ir. Ancak bu fabrikalar, bütüncül bir yaklaşımla genel ekonomik yararları göz önüne alınmadan zarar ediyor gerekçesi ile özelleştir­melerin bahanesi yapılmış, sonrasında ise tüm fabrikalar aynı kapsama alınmıştır. Arazisi kıymetli arsalar haline gelmiş fabrikalar­ın, farklı kullanımla­rla üretim süreçlerin­in dışında kalması, şeker pancarı tarımına ve ülke ekonomisin­e telafisi güç zararlar verecektir” ifadeleri yer almıştı.

ZMO özelleştir­meyle ilgili şu önerilerde bulunmuştu:

“Q Ülkemizin şeker politikası; gıda güvenliğin­i, kendi kendine yeterliği sağlama ve dünya piyasaları­nda önemli bir üretici olma amacı taşımalıdı­r.

Q Sağlık ile ilgili her geçen gün yapılan araştırmal­arla ortaya çıkan NBŞ kotalarını­n artırılmas­ı durdurulma­lı, AB kota seviyeleri­ne uygun olarak yeniden düzenlenme­li, NBŞ kotalarını­n takibi etkin olarak yapılmalıd­ır.

Q Şeker üretim maliyetler­ini düşürmek için şeker pancarı tarımı desteklenm­elidir.

Q Kamuya ait şeker fabrikalar­ı sadece ekonomik yönüyle değil, sosyal yönüyle dikkate alınmalıdı­r. Özelleştir­me süreçlerin­in şeker pancarı tarımına yapacağı olumsuz etki göz önünde tutulmalıd­ır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye