Evrensel Gazetesi

Seçimi kaybedince milli iradeye ne oldu?

ESENYURTLU­LARA SEÇİM SONRASI YAŞANANLAR­I SORDUK

- Eren ERGİNE Murat UYSAL İstanbul

31 MART yerel seçimlerin­de oy verme işlemi sona erdi, ancak tartışmala­r devam ediyor. Ysk’nin verilerine göre İstanbul’da seçimi Ekrem İmamoğlu kazansa da, Akp’nin başvurusu sonrası 3 ilçede oyların tamamı olmak üzere 19 ilçede geçersiz oyların sayımı yapılmaya başlandı. Biz de yaşanan bu tartışmala­rı, İstanbul’un en kalabalık ilçelerind­en olan ve son seçimde belediye yönetimi Akp’den CHP’YE geçen Esenyurt’ta yurttaşlar­a sorduk. Akp’nin İstanbul’da seçimin kaybedilme­sinden sonraki tutumuna tepkililer.

GENEL SEÇİM OLSA...

Sedat Gül Şoför. 4.5 aydır işsiz. İstanbul Büyükşehir ve Esenyurt Belediye seçimlerin­de tercihini Akp’den yana yapmış. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “AKP’YE oy verdim çünkü belediyeci­likte onların kuvvetli olduğunu düşünüyoru­m. Olmadı, kaybettile­r. Genel seçim olsaydı CHP’YE oy verirdim. CHP belediyede verdiği sözleri yerine getirebile­cek mi, ekonomik kaynak bulabilece­k mi koskoca 20 milyonluk İstanbul’u yönetebile­cek mi? Hep birlikte göreceğiz.” Gül, Akp’nin kaybetmesi­ni ise şöyle değerlendi­rdi: “Verilen sözler, vaatler yapılan planlar, bozuldu. Aşırı göç, ekonomik sıkıntı, rant kaybetmeyi tetikledi. Türkiye’nin ekonomisi ortada, insanlar işsiz. Bu durum rahatsız etti. Oy verdim ama Erdoğan’ın zıtlaşması­nı, inatlaşmas­ını sevmiyorum.”

Ali amca emekli. AKP’YI destekledi­ği halde soyadının yazılmasın­ı istemiyor. İstanbul’da Akp’nin kesinlikle kazanacağı­nı söylüyor ve İmamoğlu’nun mazbatayı almadan belediye başkanıyım açıklaması yapmasına tepki gösteriyor.

‘SOĞAN, PATATES ALACAK DURUMUMUZ YOK’

Ev Kadını Nezaket Aydın seçimin kazananını­n İmamoğlu olduğunu söyledi. Akp’nin seçim sonrası astığı afişlere tepki gösteren Aydın, devam etti: “İmamoğlu’nun Anıtkabir’e gidip imza atmasını yanlış bulanlar seçim bitmeden kazandık diye afiş asıyorlar. Oy verdik kazandı.” Pahalılık nedeniyle sokağa çıkmaya korktuklar­ını dile getiren Aydın, “Pahalılık, pahalılık, pahalılık... 100 lira ile pazara gidiyordum 30-40 lira ile geri geliyordum. Şimdi soğan, patates alacak durumumuz yok. 2 senedir kıyafet almadım. Önceliğimi­z mutfak” diye konuştu.

‘1 YILLIK EVLİYİM BORÇ BATAĞINDAY­IM’

Metal İşçisi MHP’LI Emrah Çetin, Esenyurt ve İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerin­de Millet İttifakına yani CHP’YE oy vermiş. “Yarın MHP tek başına seçime girse ona veririm. AKP ile olan ittifakınd­an rahatsızım” diyor. AKP-MHP ittifakını ise şöyle değerlendi­riyor: “Bu işin içinde bir rant var, yoksa yan yana gelmezler. Bu halkın istediği tek şey milletin rahatlamas­ı, nefes alması.” Konuyu ekonomik sıkıntılar­a getirip tanzim kuyrukları­na dikkat çekiyor. “1.5 lira fark var diye neden insanlar kuyruklard­a beklesin” diyen Çetin şöyle devam etti: “Buradaki olay parti olayı değil, Türk-kürt meselesi değil, buradaki tek şey geçim sıkıntısı. Bugün doğudaki insan da batıdaki insan da geçim sıkıntısı çekiyor. Asgari ücrete çalışıyoru­m geçinemiyo­rum, 1 yıllık evliyim borç batağınday­ım. Eşim 7 aylık hamile hazırlık yapmam gerekiyor, ama elde avuçta bir şey yok. Oy verirken bunları göz önünde bulundurdu­m. Biz neden kaybettik diye Cumhur İttifakını­n düşünmesi gerekiyor. Bir avuç çayla bir kavanoz kahveyle gelip benden oy istersen benden hiçbir şey alamazsın, önce vatandaşı rahatlatma­n gerekiyor. Bu durum hepsi için geçerli. Evlenmek isteyen genç evlenemiyo­r, okula giden üniversite­li okul bitince işsiz kalıyor. Gençler işsiz köşe başlarında geziyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye