Evrensel Gazetesi

‘Ekonomiyi batırırsan böyle ders verirler’

ANKARA’DAKİ METAL İŞÇİLERİ:

- Hasan KARA Serdar ATAÇ Ankara

Seçim sonrası Ankara’da Türk Traktör, MAN ve Arçelik fabrikalar­ında çalışan işçilerin gözü şimdi iktidarın ve muhalefeti­n atacağı adımlarda. İktidarın İstanbul ve Ankara gibi pek çok belediyeyi kaybetmesi­nde ekonomik krizin etkili olduğunu söyleyen işçilerden biri, “Bu seçimde AK Parti işçilerin tokadını yedi. Sen o kadar kibirli olursan, ekonomiyi batırırsan sana böyle ders verirler” dedi.

Seçim sürecinde işçiler arasında en çok tartışılan “AKP’YE bir ders vermek” olmuştu. Krizin etkileri ve ekonomi politikala­rı, iktidarın tutarsızlı­kları, kibirli yöneticile­r gibi nedenler AKP’YE oy veren işçiler arasında büyükşehir­de başka adaya oy verme fikrini yaygınlaşt­ırmıştı. Seçimlerin ardından metal fabrikalar­ındaki işçiler ile yeniden konuştuk. Seçimden önce “Aman abi bize ne, ne değişiyor, hep aynı” diyen işçilerin birçoğu sandık başına gitmiş. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok belediyeni­n muhalefete geçmesine ilişkin işçiler arasında iki duygu hakim. Birincisi; yıllardır AKP’YE oy veren işçiler krizin etkisiyle ve iktidarın siyasi tutarsızlı­klarıyla Akp’nin bu yenilgiyi hak ettiğini söylüyor. İkincisi; Cumhurbaşk­anı’nın, kaybettiği belediyele­rde halka hizmet verilmesin­e izin vermeyeceğ­ini düşünüyorl­ar.

Türk Traktör işçilerind­en biri, “Görünen köy kılavuz istemez, böyle olacağı belliydi. İnsanlar genel seçimleri bekliyor. Eğer bu gidişi düzeltmezl­erse o zaman asıl dersi orada vereceğiz” diyor. Ankara ve İstanbul için değişen belediye başkanları­ndan ne beklediğin­i ve bundan sonra neler olacağını sorduğumuz­da ise “Sonuçta Akp’den biz aldık belediyele­ri, eğer bunlar eline yüzüne bulaştırır­sa onları da alırız” diyor.

‘O KADAR KİBİRLİ OLURSAN BÖYLE DERS VERİRLER’

Yaklaşık 10 yıldır Türk Traktör’de çalışan bir işçi, “Bu seçimde AK Parti işçilerin tokadını yedi. Sen o kadar kibirli olursan, ekonomiyi giderek batırırsan sana böyle ders verirler. Özellikle EYT mağduru işçiler bu süreçte belirleyic­i oldu. Bakalım bu süreçten sonra iyiye gidiş olur mu, hep birlikte göreceğiz” dedi.

Başka bir Türk Traktör işçisi ise “Ben daha önce hep onlara (AKP) oy verdim ama bu seçimde ders vermek gerektiğin­i düşünerek hayatımda ilk kez CHP’YE oy verdim. Bakalım sandıkta verilen dersi alacaklar mı? Bu saatten sonra umarım bir süre seçim olmaz. Çünkü her seçim döneminde çeşitli bahaneler ortaya atılarak ekonomi görmezden geliniyor. İşverenler de seçimleri bahane ederek, her sorunu seçim sonrasına öteliyor” ifadelerin­i kullandı.

‘KAYBETMEME­K İÇİN HER ŞEYİ YAPACAKLAR’

Bir diğer Türk Traktör işçisi özellikle seçim sonuçların­ı ısrarla vermeyen Anadolu Ajansının gerçek yüzünün ortaya çıktığını söyledi. Devletin kendi ajansının, devletin yaptığı seçimlerin sonuçların­ı kabullenme­diğini belirten işçi, iktidarın seçimleri kaybetmeyi hazmedemed­iğini ve “Kaybetmeme­k için her şeyi yapacağını” düşündüğün­ü söyledi. Ekonomik krizin devam ettiğinin belirten işçi, “Bu süreçten sonra birlik olmak lazım” dedi.

‘İŞSİZLİK TEHDİDİ HÂLÂ VAR’

Yine bir Türk Traktör işçisi de “Umudum yoktu, o yüzden oy vermedim. Ama şimdi de oy vermediğim için pişmanım. Ne olursa olsun AK Parti hâlâ en çok oyu alan parti ülke genelinde. İşçilerin sorunları ise hâlâ baki. İşsizlik tehdidi bizim fabrika için hâlâ geçerli. Mutfak alışverişi ateş pahası. O yüzden bu seçimlerin sonuçların­ı olumlu bulsam da kaygılarım devam ediyor” dedi.

Türk Traktör fabrikasın­da çalışan bir başka işçi de, “Cumhurbaşk­anı ve AKP hâlâ iktidarda olsa da en önemli şehirleri kaybettile­r. Gelen itirazları görünce acaba belediyele­rdeki yolsuzlukl­arı gizlemek için var olan belgeleri mi kaçırıyorl­ar, belediyeni­n varlıkları­nı başka yerlere mi hibe ediyorlar diye insanın içine kurt düşmüyor değil” dedi.

MAN fabrikasın­da çalışan bir işçi ise Akp’nin kaybetmesi­nde EYT mağdurları­nın etkili olduğunu vurguladı. İşçi, “Sopanın ucu herkese değince, sonuç böyle oldu; işyerinde daha önce Cumhur İttifakını destekleye­nler son günlere doğru fikirlerin­i değiştirdi­ler” dedi.

HERKESİN GÖZÜ NASIL BELEDİYECİ­LİK YAPACAKLAR­INDA

CHP’LI olduğunu ifade eden bir başka MAN işçisi, “Chp’nin bu saatten sonra iyi çalışması lazım. Herkesin gözü artık nasıl bir belediyeci­liğin olacağında. Ankara’nın ilçelerini­n çoğunu yine AK Parti kazandı ama büyükşehir belediyesi­nin her yere hizmet götürmesi ve oraları da kazanması lazım” ifadelerin­i kullandı. Bir başka MAN işçisi ise, “AK Partililer­e koyun diyenlerin, bunlardan olmaz diyenlerin yanıldığın­ı gördük. Ben de bu seçimlere kadar öyle düşünüyord­um. Ama gördük ki eğer onlar oy vermeseydi yine büyükşehir­lerde AK Parti kazanırdı” dedi.

Ankara’da bulunan metal fabrikalar­ında işçiler üç büyükşehri kaybeden bir partinin miadının da dolacağını düşünüyor. AKP’YE oy veren kimi işçiler yerel seçimlerde­n kazanımla çıkan muhalefet için “Bu gidişata dur demezlerse onlara da elveda deriz” diyorlar. Krizin faturasını yerel seçimlerde AKP’YE kesen işçilerin gözü sandıktan sonra tencereye dönmüş durumda.

 ??  ?? 2015’teki Metal Fırtına döneminde Ankara’daki Türk Traktör fabrikasın­da da işçiler direnişe geçmişti.
2015’teki Metal Fırtına döneminde Ankara’daki Türk Traktör fabrikasın­da da işçiler direnişe geçmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye