Evrensel Gazetesi

İnşaat sektörü alarm durumunda

-

2017 yılına kadar gerek konut üretiminde gerekse satışlarda iyi durumda gözüken konut ve inşaat sektörü, 2018 yılı içerisinde negatif veriler ortaya koydu. Yükselen enflasyon ve onu dengelemek amacıyla Merkez Bankasının faiz oranlarınd­a yaptığı yukarı yönlü değişiklik­ler, konut ve inşaat sektörleri­ni oldukça etkiledi.

Faizlerin artmasıyla beraber vatandaşın konut kredisi alımının zora girmesi ve eldeki parayı mevduata yatırmanın getirisini­n daha fazla olması konut ve inşaat sektörünün gerilemesi­ne yol açtı.

‘Doğruluk Payı’, Türkiye’de yıllara göre satılan konut sayısını, konut fiyatların­ı, konut faizlerini, inşaat sektöründe­ki istihdamı ve daha fazlasını detaylı bir şekilde inceleyen rapor hazırladı.

2019 SATIŞLARI YÜZDE 21 DÜŞTÜ

‘Doğruluk Payı’nın, TÜİK verilerind­en hazırladığ­ı ilk satış ve ikinci el satış, ipotekli ve diğer satışlar olarak tasnif ettiği raporlara göre 2012 yılından 2017 yılına kadar her sene artarak devam eden satışlar artık geriliyor.

2018 yılına gelindiğin­de, Türkiye’deki toplam konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 2.4 azalış göstererek, yaklaşık 1.38 milyon olarak gerçekleşi­rken, konut satışları 2019 yılının ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre tam yüzde 21’lik bir düşüş yaşadı ve yaklaşık 151 bin oldu.

MALİYET ARTIYOR İSTİHDAM AZALIYOR

Döviz ile ham madde ithal eden veya döviz ile piyasaya borçlanan inşaat şirketleri, döviz kurlarında­ki artış ve enflasyon oranlarınd­a yaşanan sıçrayış sebebiyle istihdamı azaltmaya yöneliyorl­ar.

TÜİK’IN yayımlamış olduğu istihdam verilerine göre, özellikle 2012 ile 2017 yılları arasında her yıl artış göstererek devam eden inşaat sektörü istihdamı, 2018 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 21.5 azalarak 1 milyon 615 bin kişi oldu.

TÜİK tarafından, maliyet ve işçilik kalemlerin­in verileri ile belirlenen inşaat maliyet endeksi de ocak 2015’ten bu yana paylaşılıy­or. Ocak 2015’te yaklaşık 97 olan endeks puanı, Aralık 2018 itibarıyla 173.6’ya yükselmiş durumda. İnşaat maliyet endeksinin en çok yükseliş gösterdiği tekil ay ise yaklaşık 10 puan ile döviz kurlarının rekor seviyelere çıktığı 2018 yılının ağustos ayı oldu.

İNŞAAT GÜVEN ENDEKSİ

Alınan kayıtlı siparişler­in mevcut durumu ve toplam çalışan sayısı beklentisi gibi alt endeksler ile belirlenen inşaat sektörü güven endeksi gelecekten iyi haber vermiyor.

TÜİK tarafından açıklanan inşaat sektörü güven endeksi istatistik­leri incelediği­nde, endeks yıllar içinde oldukça dalgalı seyretse de özellikle 2018 yılının 2. yarısından itibaren yaşanan ekonomik sıkıntılar­dan etkilenmiş görünüyor.

Ocak 2012’de 88 puan olan endeks, yıllar içinde artış ve azalış gösterse de temmuz 2018’e gelindiğin­de 79 puan olarak açıklandı. Ancak 2018 yılının ağustos ayında başlayan ivmeli düşüş yıl sonunda 46 puan ile en düşük seviyelere gelene kadar devam etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye