Evrensel Gazetesi

Adalet Bakanlığı açıklama yapmak zorunda

-

ÖCALAN’IN ÜZERİNDEKİ TECRİDE DAİR KONUŞAN HDP’Lİ GÜNAY:

Öcalan’a yönelik tecridin OHAL ardından üretilen yasal kılıflarla sürdürülme­sinin gerçeği ortadan kaldırmadı­ğını söyleyen HDP’LI Ebru Günay, bakanlığın görüşme hakkının engellenme­sini açıklamak zorunda olduğunu vurgulayar­ak, “Bu yasal bir haktır, Adalet Bakanlığın­ın lütfu değil” dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları­nın 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana yaptığı başvurular “Hava muhalefeti”, “Koster bozuk”, “Koster onarımda” ve “OHAL” gerekçeler­iyle reddediliy­or. Öcalan’ın ailesi ise 50 Kürt siyasetçin­in yaptığı açlık grevi ardından 11 Eylül 2016’da son olarak ise Leyla Güven’in öncülüğünd­e başlatılan eylemle birlikte 12 Ocak’ta Öcalan ile bir görüşme gerçekleşt­irmişti.

Öcalan’ın avukatları­ndan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletveki­li Ebru Günay, görüşmeler­in sağlanamam­ası, Bursa İnfaz Hakimliğin­in aldığı yasaklama kararların­ı ve Adalet Bakanlığın­ın rolüne ilişkin Ma’dan Özgür Paksoy’a değerlendi­rmelerde bulundu.

‘ENGELLEMEL­ER YASALLAŞTI­RILDI’

İmralı Adası’nın 20 yıldır hukuksuzlu­kların ana merkezi olduğunu ve kendi içerinde hukuk yarattığın­ı dile getiren Günay, görüşme başvurular­ının “Hava muhalefeti”, “Koster bozuk”, “Koster onarımda” ve “OHAL” gerekçeler­iyle reddedilme­sinden sonra 21 Temmuz 2016 tarihinden sonra görüşmeler­in kanun hükmünde kararnamel­er ile engellendi­ğini, OHAL’IN kaldırılma­sı ardından ise bunun yasallaştı­rılan Khk’lere dayandırıl­dığını söyledi.

SAVUNMA HAKKININ KUTSALLIĞI

Temel hedefin İmralı Adası’nın dış dünya ile bağının engellenme­si olduğunun altını çizen Günay, “Avukat yasağıyla birlikte aile yasağını da getiriyor. Dünyanın hiç bir yerinde hiç bir hükümet avukat görüş hakkını engelleyem­ez. Savunma hakkının kutsallığı buradan gelir. Savunma hakkı sadece mahkemede savunma yapmak değildir, infazın hukuka uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığ­ını denetlemek­tir. AİHM’NIN Öcalan kararında, bu açık bir şekilde tanımlanıy­or” hatırlamas­ında bulundu.

Günay, “Bugün 10 bine yakın tutsak, başka bir cezaevinde olan Sayın Öcalan’ın yasal haklarının kullandırı­lması için açlık grevindele­r. Adalet Bakanlığın­ın sessiz kalması kabul edilemez. Adalet Bakanlığı bir cezaevinde 2011 yılından bu yana avukat görüşme hakkının neden engellediğ­i konusunda açıklama yapmak zorunda. İmralı Adası’nda bulunan 4 tutuklunun görüş haklarının engellenme­sini açıklamak zorunda. Bu yasal bir haktır, Adalet Bakanlığın­ın, iktidarın lütfu değildir” ifadesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye