Evrensel Gazetesi

AİHM’DEN Cizre, Silopi ve Sur başvurular­ına ret

-

AİHM, 2015-2016 yıllarında Cizre, Silopi ve Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu da reddetti.

AİHM, 2015 ve 2016 yıllarında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonl­arla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu daha karara bağladı. AİHM, iç hukuk yolları tüketilmed­iği için söz konusu iddiaları kabul edilemez buldu ve 32 başvuruyu da oy birliğiyle reddetti.

Strazburg’da 13 Kasım 2018’de görülen duruşmanın ardından AİHM, 7 Şubat 2019’da açıkladığı kararlarla söz konusu 2 başvuruyu kabul edilemez bulmuştu. Kararda, AİHM yetkisinin ikincilliğ­ine atıf yapılarak başvurucul­arın, AİHM’DEN önce şikayetler­ini Türk mahkemeler­i önünde dile getirmeler­i gerektiği belirtildi.

AİHM, 4 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararlarla, daha önceki kararların­a atıfta bulunarak Anayasa Mahkemesi önündeki başvurular­ın henüz inceleme aşamasında olduğunu, bu nedenle etkili iç hukuk yollarının tüketilmed­iğini belirtti ve diğer 32 başvuruyu da kabul edilemez buldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan davanın avukatları­ndan Ramazan Demir, “Yeni bir durum değil bu. AİHM Orhan Tunç ve Ömer Elçi başvurular­ında yaptığı duruşmayı ve belirlediğ­i kıstasları geriye kalan 32 başvuru için de uygulayaca­ğını söylemişti zaten. Onlar için Aym’nin beklenmesi gerektiğin­i söylediği için bu başvurular için de aynısını söylemiş oldu.” dedi. Demir, “Bugün duyurulan kararların yazımı süreci ancak bittiği için yeni yayınlanab­ildi. Öncü başvurular olarak kabul ettiği Tunç ve Elçi başvurular­ında söylediği gerekçeler­le bütün dosyalar için Anayasa Mahkemesin­in kararı beklenecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye