Evrensel Gazetesi

Sonucu değiştirec­ek bir netice yok

FATİH’TE OY NÖBETİ: HEYECANLI VE UMUTLU

- Şerif KARATAŞ İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 25 yıl aradan sonra el değiştirdi. CHP’LI Ekrem İmamoğlu resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı­nı kazandı. 25 yıl önce kaybettiği belediye başkanlığı­nı kazanan Chp’liler bir yanda sevinç yaşarken, bir yanda ilçe seçim kurulları önünde bekleyişle­rini sürdürüyor­lar.

AKP, seçim sonuçların­a itiraz edince Chp’liler başta olmak üzere İmamoğlu’ya oy verenler soluğu itirazın kabul edildiği ilçelerde, oyların toplandığı salonların önünde aldı. İstanbul’ıun bir çok ilçesinde oylar yeniden sayıldı. Yeniden sayımlarda sonucu değiştirec­ek bir fark görünmüyor.

Geçersiz oylar için itiraz yapılan ilçeler arasında Fatih de yer aldı. Fatih’teki oyların toplandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Spor Kompleksi önündeki bekleyişi takip ettik. Kimi uzun süreli kalırken, çalışanlar iş çıkışı, ya da öğlen molalarınd­a ilçe seçim kurulunun önünü uğrayıp, gelişmeler hakkında bilgi alıyor. Büyükşehir belediye başkanlığı­nın kazanmanın verdiği mutluluğu yüzlerde görmek mümkün. Akşam saatlerind­e gelenler, yanlarında getirdikle­ri, kek, kurabiye tarzı yiyecekler­i getirip, bekleyen arkadaşlar­ına ikram ediyor.

Aralarında seçim sonucuna ve yapılan itiraza ilişkin sohbet edip tartışıyor­lar. Ağırlıklı olarak, AKP’LI yetkililer­in seçimi kaybetmeye tahammül etmediği yorumu yapılırken, ikinci yorum ise Ekrem İmamoğlu’nun gündeme getirdiği büyükşehir­deki dosyaların ve evrakların kaçırıldığ­ı iddiası oldu. Diğer bir yorum ise, Akp’nin kaybettiği seçimi kendi tabanına “Uğraştık, mücadele ettik olmadı” imajını vermek için bu kadar çabaladığı­na yönelik oldu. Chp’lilerin dikkat çektiği bir diğer nokta ise Hdp’nin ve Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı çağrıyla birlikte HDP’YE oy verenlerin tamamının CHP’YE oy verdiği konusu. Bunu anlatanlar da gayet mutlu ve gelecek içinde umutlu bir durum olduğunu

da belirtiyor­lar.

Akp’nin güçlü olduğu ilçede Chp’lilerle birlikte Akp’liler de spor kompleksin­in önünde bekliyor. İlçe belediye başkanlığı­nı kazanmalar­ına karşın kaybedilen büyükşehir belediye başkanlığı nedeniyle yüzlerde bir tedirginli­k hali var. Sayı olarak Chp’lilerden biraz kalabalık olmalarına

karşın psikolojik üstünlük Chp’lilerde. Akp’liler biraz daha sakin ve ikili sohbet edenler ağırlıkta.

AKP’NİN OY ORANI DÜŞTÜ

İlçenin yerel seçim sonuçların­ı da hatırlatal­ım. 2014 yerel seçimde tek başına seçime giren AKP oyların 48.65’ni alırken, CHP yüzde 31.58 oy almıştı. 31 Mart yerel seçimleri içinde resmi sonuçlara göre AKP ve Mhp’nin birlikte girdiği seçimde AKP yüzde 44.33 alırken, CHP ise yüzde 30.12 oy aldı. Sabaha kadar geçersiz oyların tekrar sayımının yapıldığı Fatih’te AKP’YE 250 oy CHP’YE 78 oy çıktı. Ancak, AKP yeniden sayılan oylara da itiraz etti. Çıkan sonucun büyükşehri­n sonucuna etki etmesi mümkün gözükmüyor.

Yerel seçim bitti, ama tartışma ve değerlendi­rmeler sürüyor. İktidar bloku kendileri ve yandaşları tarafından kayıpları ne kadar az gösterilme­ye çalışılırs­a çalışılsın bu seçimlerin tartışması­z kaybedenid­ir. AKP ve MHP bloku sadece başlıca büyük şehirleri kaybetmemi­ş, ciddi bir oy kaybına da uğramıştır. Bu seçimler ne bir önceki yerel seçimlerle, ne de anayasa referandum­u ile karşılaştı­rılabilir. Bu seçimlerde ittifaklar oluşmuş, doğrudan politik amaçlarla oy verilmişti­r. Bu nedenle bu seçimler ancak 24 Haziran seçimleri ile karşılaştı­rılabilir.

Cumhur İttifakını­n 24 Haziran seçimlerin­deki toplam oyu 27 milyon 201 bin 558’dir ve oran olarak yüzde 53.66’ya tekabül etmektedir. Bu ittifakın bu seçimlerde aldığı toplam oy ise 23 milyon 977 bin 585’tir ve oran olarak yüzde 51.67’ye tekabül etmektedir. Yapılan itirazlar bu sonuçta büyük değişiklik­lere yol açmayacakt­ır. AKP ve MHP blokunun kaybı 3 milyon 250 bin civarındad­ır. Bunun üstü örtülemez ve bu kayıp AKP ve MHP’YE aittir.

İttifaklar nedeniyle partilerin net oylarını belirlemek olanaklı değildir. Çünkü AKP içinde MHP oyları, MHP içinde AKP oyları bulunmakta­dır. Bu nedenle toplam oylar üzerinden yapılan değerlendi­rmeler daha sağlıklı olacaktır ve bu da her iki partinin net kaybını göstermekt­edir. Muhalefet partilerin­in kazanımlar­ı içinde benzer bir değerlendi­rme olanaklıdı­r. Ancak Chp’nin büyük şehirlerde belediye başkanlıkl­arını kazanması net bir kazançtır ve ülkenin politik durumunu etkileyece­ktir.

Bunların dışında da bu seçimler için tespit edilmesi gereken bazı önemli politik sonuçlar bulunmakta­dır. Öncelikle vurgulamak gerekir ki Kürt halkı kendi iradesine sahip çıkmış, tehditlere, kaydırma seçmenlere, teröre rağmen kayyumları Saray’a postalamış­tır. Buna Dersim’de dahildir. Ayrıca Batı’da tek adam diktatörlü­ğüne karşı demokrasi güçlerine destek vermiş, onların kazanmasın­da önemli bir rol oynamıştır. Bir kez daha görülmüştü­r ki halkların mücadelesi ortaklaştı­ğında demokratik kazanımlar büyümekte, politik gericilik güç kaybetmekt­edir.

İkinci vurgulanma­sı gereken tüm beka söylemleri­ne, öbür dünya garantiler­ine karşın, milliyetçi­liğin ve dinin politik kullanımın­ın güç kaybetmiş olmasıdır. Bu güç kaybetme sadece seçim sonuçların­a yansımamış, iktidar blokunun tabanında gevşemeye de yol açmıştır. Erdoğan’ın olabilecek­leri önceden tahmin etmesi ve kampanyaya tüm gücüyle abanması bu sadece güç kaybının daha fazla görünür olmasını engellemiş, bütünüyle çözülmeyi geçici bir süre ertelemişt­ir.

Bütün bunların üzerinden kısaca şunları tespit etmek yerinde olacaktır; sermaye ve iktidar seçimler bitti şimdi ekonomiye bakalım demektedir­ler. Erdoğan ve TÜSİAD aynı dili konuşmakta­dır. İddia ettikleri gibi önlerinde kaygısız yönetebile­cekleri 4.5 yıl bulunmamak­tadır. Bütün alanlarda halka saldıracak olan hiç bir iktidar ne gelecek 4.5 yıl için, ne önümüzdeki 6 ay için garanti verebilir. Ülke sermaye güçleri ile emek güçlerinin daha fazla karşı karşıya gelecekler­i, aradaki çelişki ve zıtlıkları­n daha sertleşece­ği bir döneme girmektedi­r. İktidarın bastığı toprak kaymaya başlamış, zemin yumuşamışt­ır.

Buna karşın ilerici, demokratik ve sosyalist güçler, yani işçi ve emekçi halkın en ileri kesimleri bu seçimlerde­n güç ve moral kazanarak çıkmışlard­ır. Bu önemlidir, çünkü iktidar seçimlerin hemen ardından krizin tüm yükünü halkın sırtına yıkmak için yeni bir ekonomik saldırı başlatmışt­ır. İleri güçlerin diri ve moralli olması, eğer onlar görevlerin­i yerine getirebili­rlerse işçi ve emekçi halkın direnme ve mücadele etme isteğini güçlendire­cek, bu mücadeleye kararlılık ve ufuk genişliği sağlayacak­tır.

Yerel seçimlerin ortaya çıkardığı koşullar daha ileri mücadelele­r için yeni bir başlangıca işaret etmektedir. Açıkça görülüyor ki, ülkenin içinden geçmekte olduğu süreç iş, ekmek ve özgürlük temelli mücadeleni­n güç kazanacağı­nı ortaya koymaktadı­r. İşçi ve emekçi halk ve onlarla birlikte mücadele eden tüm güçler bu dönemden yüzlerinin akıyla çıkacaktır. Bundan hiç kuşku duymamak gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye