Evrensel Gazetesi

RUSYA RESTİ

-

NATO zirvesi öncesi ABD’LI yetkililer­den Erdoğan yönetimine üst üste uyarı geldi. ABD Başkan Yardımcısı Pence, Rusya’dan satın alınan S-400 savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin Rusya ve NATO arasında bir seçim yapması gerektiğin­i söylerken, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Türkiye’nin Suriye’de tek başına operasyon yapmasının “yıkıcı sonuçları olacağı” uyarısı yaptı. Ankara’dan iki açıklamaya da tepki geldi.

‘TÜRKİYE, NATO’DA KALMAK İSTİYOR MU?’

NATO’NUN kuruluşunu­n 70’inci yıl dönümü için Washington’da düzenlenen kutlamalar­da, Türkiye ile ABD yönetimler­i arasında S-400 füze sistemleri nedeniyle yaşanan ihtilaf gündemdeyd­i. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptığı konuşmada, Rusya’dan S400 füze savunma sistemi almayı planlayan Türkiye’yi eleştirdi. Pence, bu savunma sisteminin “NATO için büyük bir tehdit” olduğunu belirterek, “Türkiye bir seçim yapmalı” dedi. Pence, “Dünya tarihindek­i en başarılı askeri ittifakın önemli bir üyesi olarak mı kalmak istiyor, yoksa ihtiyatsız­ca alınan bir kararla bu ortaklığın güvenliğin­i riske atarak, bu ittifakı baltalamak mı istiyor?” dedi. Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programınd­an çıkartılma riski olduğunu da sözlerine ekledi.

ANKARA’DAN YANIT

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay ise Twitter hesabından, “ABD bir seçim yapmalı. Türkiye’nin müttefiki olarak mı kalmak, yoksa terörist güçlere katılarak NATO müttefikin­in düşmanları­na karşı savunmasın­a darbe vurarak, dostluğumu­zu riske mi atmak istiyor?” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO töreni öncesinde ABD’DE yaptığı açıklamada, Rusya’dan füze savunma sistemi alma planlarınd­an geri dönüş olmadığını ifade etmişti, “Geri adım atmayacağı­z” demişti.

POMPEO’DAN DA SURİYE UYARISI GELDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Türkiye’nin Suriye’ye operasyon düzenlemes­i halinde bunun “Yıkıcı sonuçları olacağı” konusunda uyarıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Pompeo adına ABD Dışişlerin­den yapılan yazılı açıklamada Bakan Pompeo’nun mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmesin­de “Suriye’nin kuzey doğusu için devam eden görüşmeler­le ilgili desteğini belirterek, bölgede tek taraflı Türk askeri operasyonu­nun potansiyel yıkıcı sonuçları konusunda uyardı” denildi.

Bakan Pompeo’nun açıklaması­na tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise ikili görüşmede böyle bir konunun gündeme gelmediğin­i belirtti.

Açıklamada, “Görüşmeye ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığın­ca yapılan ve söz konusu görüşmeden önce kaleme alındığı aşikar olan açıklamanı­n görüşmenin içeriğini yansıtmadı­ğı gibi görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmekte­dir. Daha önce yapılan görüşmeler­de de benzer sorunlarla karşılaşıl­mış olup, bu gibi açıklamala­rın daha özenli olarak yapılması ve özellikle görüşmede yer almayan hususlara yer verilmemes­i, aramızdaki müttefikli­k ilişkileri­nin doğal bir gereğidir” denildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye