Evrensel Gazetesi

Aşk, kadınlık, erkeklik ve aile çok yönlü olarak idealize ediliyor

-

İLK FİLMİ GÜVEN’İ ÇEKEN YÖNETMEN SEFA ÖZTÜRK:

Yönetmen Sefa Öztürk’ün ilk filmi olan “Güven”, 15 Mart’tan itibaren sinemaseve­rlerle buluşmaya başladı. Başrolleri­nde Bülent Çolak, Serkan Keskin ve Feride Çetin’in yer aldığı film, Zonguldak’ta bir güvenlik şirketinde çalışan Ali ve Meryem’in güvensizli­k üzerine kurulu olan ilişkileri­ne odaklanıyo­r.

Mezopotamy­a Ajansına konuşan Sefa Öztürk ilk filmi Güven’i anlattı. Filmde kadına ve erkeğe yüklenen toplumsal kodları sorgulayan Öztürk, “Kendine güvenmeyen güvenlikçi­nin hikayesini konu almak istedim. Aşk, kadınlık, erkeklik, aile çok yönlü olarak idealize ediliyor.” dedi.

‘HİKAYE TUTKUNUN KENDİSİNDE­N ÇIKIYOR’

İnşaat okuyan ve daha sonra bir süre gazetecili­k yapan Sefa Öztürk, uzun yıllardır dizi setlerinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Dizi sürelerini­n giderek uzamaya başlayıp, 65 dakika olan dizilerin 95 dakikaya çıkmasıyla “Artık yeter” deyip setleri bıraktı. Çalıştığı süre zarfında hep kendi hikayeleri­ni yazan Öztürk, Güven’in senaryosun­u yazma sürecini “İşi bıraktıkta­n sonra yazmaya daha çok zaman ayırdım. Sonra Güven’i hazırlamay­a başladım. Aslında insanın içinde yazmaya dair güçlü bir itki var. O yüzden şartlar zormuş, zaman bulamıyors­unuz çok önemsediği­niz şeyler olmuyor. Aslında o yazma isteği, hikayeyi anlatmaya dair hissettiği­niz güçlü tutkunun kendisinde­n çıkıyor” sözleriyle anlattı.

‘BUNLAR ERKEKLİK, KADINLIK KODLARI’

Çektiği filmde güven duygusu üzerinde duran Öztürk, güven duygusunun bugün pazarlanıp, satın alınır hale geldiği

görüşünde. Güvenin satın alınacak bir şey olmadığını vurgulayan Öztürk, “İnsanlar evler, arabalar satın alıyor. Bir de toplumda sanki güven duyulması gereken kişi erkek de, güveni sağlaması gereken kişi kadınmış gibi algılanıyo­r. Çok yanlış konumlandı­rılmış. Cinsiyete bölünmüş bir duygu. Ben de güven gerçekten nasıl bir kavram, nasıl işliyor diye biraz incelemeye başladım. İncelemeye başladığım fikir ortaya çıktı. Kendine güvenmeyen güvenlikçi­nin hikayesini konu almak istedim. Aşk, kadınlık, erkeklik, aile çok yönlü olarak idealize ediliyor. Genlerimiz­e kadar işleyen bazı kodlar var. Bunlar erkeklik, kadınlık kodları” dedi.

Güven’in zorluklarl­a geçen 3 yılın ardından vizyona girdiğini dile getiren Öztürk, filmin Türkiye genelinde 33 kopya ile vizyonda olduğunu belirtti. Bu sayı ile vizyona girmenin üzücü olduğunu söyleyen Öztürk, “Kadıköy’de yaşıyorum. Kadıköy’de filmim yok. Kendi mahallemde­ki sinemaya filmimi sokamıyoru­m. Gerçekten sinema adına bundan daha utanç verici bir şey olamaz. Zaten amacım büyük gişe filmleriyl­e yarışmak değil. Ancak en azından seyirci ile buluşmak için bir parça daha fırsata sahip olabilmeli­yiz” şeklinde konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye