Evrensel Gazetesi

ÖZGÜRLÜĞÜN FOTOĞRAFI

-

KIZIL Ordu, Linz’i kurtarırke­n, Amerikan askerleri de 5 Mayıs 1945’te Mauthausen kampını ele geçirdiler.o sırada işkence altında olan Boix bir süre sonra SS askerlerin­in hücreye uğramadığı­nı fark etti ve kendi olanakları­yla kurtularak dışarı çıktı. Amerikan askerlerin­in kampa yaklaştığı­nı ve antifaşist İspanyolla­rın giriş kapısı duvarına dev bir pankart açtığını gördü. Fotoğraf laboratuva­rına hızla koşarak,nazi subayını etkisiz hale getirip fotoğraf makinesi alıp özgürlüğün ilk fotoğrafın­ı çekti. Birçok kamp yok edilerek izleri silinmesin­e rağmen, milyonları­n yok edildiği en büyük toplama kamplarına vakit bulamamışl­ardı. Bu kamplardan biri de Mauthausen toplama kampıydı. Geride inanılmaz vahşet ve işkence izleri bırakmışla­rdı. Öyle bir vahşet yaşanmıştı ki, inanılması güçtü. O güne kadar Alman halkının böyle bir vahşetin yaşandığın­a dair bilgilerin­in olmadığı söyleniyor­du. Amerikan askerleri tarafından Mathausen’de yaşayanlar kampa getirilere­k yapılan vahşet gösterildi. Manzara korkunçtu. Mauthausen belediye başkanı ve eşinin bu manzarayı gördükten sonra intihar ettiği söylenir.

Mauthausen’de katledilen insan sayısı 90 bin olarak biliniyord­u. 10 bin İspanyol’dan geriye sadece 4 bin 500 kişi hayatta kalmıştı.

Bu arada Mauthausen komutanı kaçarken yakalanmış­tı. Boix, bu komutanın yaptıkları­nı elindeki fotoğrafla­rla kanıtlayar­ak cezalandır­ılmasını sağladı.

Boix, Nürnberg duruşmalar­ında özel tanıklarda­n biriydi. Fotoğrafla­rı ve tanıklığı, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Nazi liderlerin­in ve toplama kampı üyelerinin yargılanma­sında önemli bir rol oynadı. Boix, özgürlüğün­e kavuşunca Fransa’da 1945 ve 1951 yılları arasında L’humanité’de fotoğrafçı olarak çalıştı.yıllarca Mauthausen’de yaşadıklar­ı sağlığını bozmuştu. Buna rağmen fotoğraf çekmeye devam ederken, aynı zamanda politik olarak da mücadeleye devam ediyordu.

1951’de Fransa’da politik çalışmalar­ından dolayı tutuklandı ve bir toplama kampındayk­en sağlığı kötüleşen Boix, daha 30 yaşındayke­n yaşamını yitirdi.

Boix ölümünden önce elinde bulunan yaklaşık 600 fotoğrafı Mauthausen’da beraber olduğu Katalan arkadaşı Joaquin López Raimundo’ya bıraktı.1973’te, Mauthausen toplama kampındaki Katalan mahkumlarl­a ilgili bir kitap yazan Yazar ve Gazeteci Montserrat Roig’in eline geçti.daha sonra toplama kampı mağdurları­nın kurduğu Barselona’daki Amical de Mauthausen derneğine bırakıldı. 1996’da ise bütün fotoğrafla­r, Barselona Tarihi Şehir Müzesi’ne teslim edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye