Evrensel Gazetesi

Özgür Gündem’in eski imtiyaz sahibine bir haftada 14 dava

-

KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ziya Çiçekçi hakkında açılan bir davanın sonuçlanma­sıyla birlikte bir hafta içerisinde 14 dava açıldı. Açılan davalarda Çiçek’e 100 yıldan fazla hapis cezası isteniyor.

675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 16 Ağustos 2016’ta kapatılan Özgür Gündem gazetesini­n haftalık eki olan Demokratik Ulus’ta çıkan haberlerde­n dolayı gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve Eski İmtiyaz Sahibi olan Ziya Çiçekçi ile birlikte Demokratik Ulus ekinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nuray Candan hakkında “örgüt propaganda­sı” yaptıkları iddiasıyla 2015 yılında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de dava açılmıştı. Davanın 11 Nisan 2018’de görülen karar duruşmasın­da, gazetecile­re 3’er yıl 9’ar ay hapis cezaları verildi. İtirazda bulunulan istinaf mahkemesi, geçtiğimiz 17 Ocak’ta gazetecile­re verilen bu cezaları onadı.

HABERLER VE YAZILARA DAVA YAĞDI

Cezaların onanmasını­n hemen ardından ise gazetenin Eski İmtiyaz Sahibi Ziya Çiçekçi hakkında peş peşe davalar açılmaya başlandı. Öyle ki bir hafta içerisinde 14 dava açıldı.

14 Mart tarihinde hakkında 7 dava açılan Çiçekçi’ye, 15 Mart’ta 5, 21 Mart’ta ise 2 ayrı dava daha açıldı. 13’ü “Örgüt propaganda­sı yapmak” iddiasıyla açılan bu davalardan 6’sı İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 3’ü 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 2’si 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, diğer 2’si ise 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesin­de açıldı. Açılan bu davaların tümünün gerekçesin­i gazetede çıkan haberler ve köşe yazıları oluşturdu.

Hakkında açılan tüm bu davaların gazetede yayımlanan yazı ve haberlerde­n oluştuğunu söyleyen Çiçekçi, ifade özgürlüğü bulunmayan Türkiye’de, iktidarın kendisi gibi olmayan basın-yayın organların­ın tümünü “terörist” olarak gördüğünün bir kez daha kanıtlandı­ğını belirtti. İktidarın açılan davalar ve verilen hapis cezaları ile ‘Ya istediğimi­z gibi olacaksını­z ya da cezaevinde çürüyeceks­iniz’ mesajı verdiğini vurgulayan Çiçekçi, “Bugün bu cezaları verenler elbette yarın bunların hesabını verecekler. Hukuk bir gün onlara da lazım olur” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye