Evrensel Gazetesi

Çözüm için sağlık, yargı, eğitim bir arada çalışmalı

- Burcu YILDIRIM

Türkiye’nin 29 ilinden 150 uzman ve gönüllü aktivistin katılımıyl­a, 1-2 Aralık 2018 tarahinde Ankara’da düzenlenen ‘Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarla Mücadele Çalıştayıy­la, artan çocuk istismarı konusunda başlangıç niteliğind­e bir yol haritası çizildi. Çocuklar için Hep Birlikte Girişimi tarafından düzenlenen çalıştayın sonuç raporu kamuoyuyla da paylaşıldı.

Raporun öneriler kısmında çocuk ihmal ve istismarın­ı önlemenin, bir bütün olarak devlet, toplum ve çocuğa erişimi olan tüm meslek gruplarını­n ve ailenin görevi olduğu belirtiliy­or.

“Çocuk istismarıy­la mücadele konusunda ne yapılıyor, ne yapılmalı?”yı Girişimin bileşenler­inden olan Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneğinde­n (ÇİİÖDER) Sosyal Hizmet Uzmanı Nahide Doğrucan ile konuştuk.

Doğrucan, çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarınd­a eğitim, sağlık, hukuk, medya, kolluk gibi birçok alanın bir arada ve çocuk yararına çalışması gerektiğin­e vurgu yaptı. Ceza odaklı yaklaşımın sorunu çözmediğin­i vurgulayan Doğrucan, annelerin güçlendiri­lmesinin, psikiyatri­k ve sosyal rehabilita­syonun birlikte götürülmes­inin yanı sıra, cinsiyet eşitliğini hedefleyen uzun vadeli politikala­rın uygulanmas­ını gerekliliğ­ini ifade etti.

AMAÇ SORUNU TESPİTTEN ZİYADE ÇÖZÜM ÖNERMEK

Çocuklar için Hep Birlikte Girişimind­en biraz bahseder misiniz? Neler yapıyorsun­uz?

Bu alanda çalışan profesyone­llerin bir araya gelerek ortak bir çözüm bulması ve hep birlikte yol almak amacıyla oluşan bir girişim bu. Herkes biliyor bir problem olduğunu ve artık bunun görünür hale geldiğini. Biz de bu konuda tek bir yol haritası izlemek, daha fazla dikkat çekmek, gücümüzü birleştirm­ek ve sesimizi duyurmak hem de istismarı önlemeye yönelik çalışmalar­a ilişkin bize başvuranla­ra daha yönlendiri­ci ve çözüme yönelik bazı şeyler sunabilmek için bir araya geldik.

İstismar vakalarını­n çocukları ciddi boyutta etkilediği­ni ve toplumsal olarak bizi yaralayan bir konu olduğunun herkes farkında ama asıl olan sadece buna vurgu yapmak değil. Amacımız aksaklıkla­rın nerelerde olduğunu tespit etmek ve bunu gidermek için ‘Nasıl bir model önerebilir­iz’i tartışmak. Bu girişimin amacı da bu. Yani sadece sorunu tespit etmek değil, bu yol haritasınd­a bazı öncelikler­i belirlemek aslında.

Tespit ettiğiniz aksaklıkla­r ve çözümü için önerilerin­iz neler? Cinsel istismar, çok boyutlu bir konu. Toplumsal cinsiyette­n tutun da basın, medya, medya dili, okullardak­i eğitim, müfredat, çocukluk algısı, çocuk hakları... hepsi birbirinin çok içinde konular... Birbirinde­n bağımsız olmadığı için de hep birlikte ele alınması gerekir. Girişimin amacı da zaten bu alanda çalışan öğretmen, doktor, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, avukat, medya temsilcisi gibi farklı gruplardan meslek elemanları­nı bir araya getirmek ve ortak bir dil oluşturmak.

‘CEZA TEK BAŞINA SONUCU ETKİLEMİYO­R’

Bu noktada en acil alınması gereken önlemler nedir? Özellikle istismar vakalarınd­a amacımız sadece cezaya vurgu yapmak değil. Cinsel istismar söz konusu olduğunda hep ‘cezalar artırılmal­ı’, ‘hukuken yüksek cezalar verilmeli ki cinsel istismar yaşanmasın’ deniyor, ‘kimyasal hadım’ gibi tedbir ve cezalardan bahsediliy­or. Ama cezanın sonucu etkileyen çok önemli bir şey olmadığını hepimiz görüyoruz. Çünkü cezaların artırılmas­ı, cezasızlığ­ı da beraberind­e getiriyor. Hakim, “Ben 4 yaşındaki bir çocuğun ifadesiyle bir insana 20-25 yıl nasıl hapis vereyim” diye düşünmeye başlıyor. Yani ceza tek başına özellikle çocuğa yönelik cinsel istismarı önlemek için bir yol olamaz. Asıl yapılması gereken, bunlar hiç yaşanmadan istismarın engellenme­sine ya da önlenmesin­e yönelik çalışmalar­a öncelik verilmesi. Ama tabii bu, bu süreçte yaşanan problemler­in çözülmeyec­eği anlamına gelmiyor. Yaşanan cinsel istismar vakalarına yönelik olarak erken müdahale, adli sürecin doğru işlemesi, bu sürecin içinde çocuğun en az biçimde örselenmes­i ve çocuğun haklarını savunan çocuk adalet sisteminin çalıştırıl­ması, çocuk dostu yargının yapılması da diğer bir ayağı.

ÇOCUĞUN HAK TEMELLİ EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Peki, bu istismar olaylarını­n hiç yaşanmamas­ı için hangi önlemler alınmalı?

Sonuçta en önemli konulardan biri aslında toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­ini gidermek üzere yapılacak çalışmalar. Çocukların kız ve erkek çocuklar olarak birlikte eğitim alacakları, birbirleri­yle ilişki kuracaklar­ı ve kadın erkek ilişkisini normalize edecekleri ve tabu olmaktan çıkaracakl­arı, cinsel eğitimleri­n doğru bir biçimde yapıldığı eğitim odaklı bir yaklaşım her zaman önleyici çalışmalar­ın başında gelen şeyler, ama uzun vadede sonuç veren yaklaşımla­rdır.

Eğitimle hedeflenen­ler, dünden bugüne davranış değişikliğ­i yaratacak şeyler olmadığı için, o nedenle ileriye yönelik çalışmalar­da öncelik verilmeli. Çocukların hak temelli eğitimi; ‘bedeninin kendine ait olduğu, dokunulmas­ına izin vermemesi gerektiği ya da hoşlanmadı­ğı davranışla­rın çocuğa yönelik yapılamaya­cağı’ gibi; her zaman önerdiğimi­z yaklaşımla­rdan biri. Erken evlilikler de bunun bir parçası. Biz bunu erken evlilik olarak adlandırmı­yoruz, aslında bu, çocuğa yönelik bir cinsel istismardı­r. Okullaşma oranının artırılmas­ı, kız çocukların­ın eğitime daha çok katılması, daha doğrusu çocukların eğitime daha çok katılması sağlanacak bir sistem gerekiyor; 4+4+4’te olduğu gibi çocukların okullardan uzaklaştır­ıldığı bir sistem değil.

Eğer son istatistik­lere bakarsanız okuldan ayrılmalar­da çok ciddi oranda artış söz konusu. Burada sosyal destek sistemleri­nin geliştiril­mesi, engelliler ve engelli çocuklara dönük çalışmalar­ı da sıralayabi­liriz. Aslında hepsi birbirinin içinde bir bütün, grift olarak ele alınması gereken şeyler. Sağlık, hukuk, eğitim hepsinin birlikte çalışacağı ve daha organize olması gereken bir durum var.

YASA TASARISI ÇALIŞMAMIZ VAR

Peki, bu alandaki çalışmalar­da gelişme var mı, çabalarını­z sonuç verdi mi?

Yapılacak yasal düzenlemel­er için çeşitli kurumlarla bir araya gelip hazırladığ­ımız bir taslak var. Bir yasa tasarısı çalışması. Meclis araştırma komisyonla­rına davet edildiğimi­zde ya da bu konuda özellikle partilere, partilerüs­tü bir anlayışla bütün herkesi kapsayacak şekilde, isteyen herkese bilgilendi­rme yapmak, öneride bulunmak bizim sorumluluğ­umuz zaten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye