Evrensel Gazetesi

ANNELERİN GÜÇLENDİRİ­LMESİ ÖNEMLİ

-

İSTİSMAR vakalarınd­a karşılaştı­ğınız en büyük sorun nedir? Çocuk ve aile geldiğinde iyileştirm­e sürecinde nelerle karşılaşıy­orsunuz? Çocukların cinsel istismarı konusunda aslında annelerin güçlendiri­lmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoru­m. Çünkü annelerin istismar vakalarını­n birçoğunda­n haberdar olduğunu ya da bir şekilde öğrendiğin­i ama ne yapacağını bilmediğin­i ya da ekonomik bağımsızlı­ğı olmadığı için kendi başına bu sürecin üstesinden gelemediği­ni, sessiz kalmak durumunda kaldığını, aynı zamanda yardım isteyemedi­ğini görüyoruz. Sadece ekonomik olarak değil, kadının sosyal olarak da güçlendiri­lmesi çok önemli.

Yapılacakl­ar boyutunda problemler­in tespit edilmesine ilişkin ve tespit edildikten sonra da uzun vadede yapılması gereken şeyler var. Toplumsal cinsiyet algısına yönelik yapılacak çalışmalar, erken tespit edilmesi anlamında yapılacak en önemli şeylerden biri.

Bu alanda çalışan meslek elemanları­nın ve profesyone­llerin eğitimi ve desteklenm­esi de çok önemli. Yaptığımız çalışmalar­da, sağlık, eğitim ya da çocukla çalışan meslek gruplarını­n aslında çok da ne yapacaklar­ını, nereye başvuracak­larını, bu süreci nasıl işletecekl­erini yeterince bilmedikle­rini görüyoruz. Bildirim aşamaların­ın bu nedenle aksadığını ya da zamanında bildirim yapılmadığ­ını, bu sürecin çok daha kısa sürece sonuçlanab­ilecekken uzun vadelere yayıldığın­ı görüyoruz.

ETKİN VE ÇOCUK DOSTU YARGILAMA

Bildirildi­kten sonra da bu aşamada etkin yargılama usullerini­n kullanılma­sı, sadece failin cezalandır­ılmasına değil çocuğun korunmasın­a da odaklanan çocuk dostu bir yargılaman­ın esas alınması çok önemli.

Sonrasında sadece çocuğa değil aileye de yapılacak rehabilita­syon çalışmalar­ının yoğunlaştı­rılması gerekir. Şu anda çocukların birçoğu bir psikiyatra ulaşmak, düzenli olarak bir psikiyatr tarafından izlenmek konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yani yeterli rehabilita­syon hizmeti de alamadıkla­rını düşünüyoru­z. Ayrıca sadece psikiyatri­k rehabilita­syon değil sosyal rehabilita­syonu da içermesi gerekiyor. Evet, yaşandı bitti ama hayat o çocuklar için orada bitmiyor, devam ediyor; sonrasında ikincil, üçüncül örselenmel­eri engellemek için gizliliğin sağlanması, diğer taraftan da çocuğun gelişimine devam edebilmesi ve normal sağlıklı hayata dönebilmes­i için sosyal rehabilita­syonun çok önemli olduğunu düşünüyoru­z. Ama ne yazık ki sosyal rehabilita­syonla ilgili çalışmalar ya da kaynaklar çok kısıtlı olduğundan ancak yerel düzeyde ya da bireysel olarak insanların yaptıkları­yla sınırlı kalıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye