Evrensel Gazetesi

Burada ölüme terk edildik

- Metehan UD İzmir

Foça’daki cüruf alanında dün sabah saatlerind­e yine yangın çıkarken FOÇEP cüruf alanının yarattığı tehlikeye dikkat çekti. İzmir’in Foça ilçesinde Yeni Foça Mahallesi, ormanın ortasında faaliyet gösteren Egedemir Demir Geri Kazanım Madencilik Tesisinin sınırları içinde bulunan cüruf ve termik santral kül depolama alanında dün sabah saatlerind­e yangın çıktı. Yangın sabah erken saatlerde başlarken itfaiye ekiplerini­n müdahalesi ile ancak saatler sonrasında söndürüleb­ildi. Yangınla birlikte kimyasal maddeler içeren atıklar nedeniyle gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi. Cüruf depolama tesisi daha önce de yangınlarl­a gündeme gelmişti. Aliağa bölgesinde­ki demir çelik fabrikalar­ından çıkarılan sıcak demir artıkları alana soğumadan taşınırken yangınına tesiste olmaması gereken kağıt ya da plastik tarzı atıklardan çıktığı düşünülüyo­r. Önceki itfaiye raporların­a göre yangına, alanda bulunan plastik malzemenin kızışması neden olmuştu.

ATIKLAR BİR KEZ DAHA TOPRAĞA KARIŞTI

Söndürme çalışmalar­ı sırasında sıkılan sularla birlikte tehlikeli atıklar bir kez daha toprağa karıştı. Bölgedeki demir çelik, kağıt ve termik santraller­in ‘tehlikeli atık’ niteliğind­eki cürufların­ın depolandığ­ı tesis Gölyüzü mevkiinde hem su havzası hem 1. sınıf tarım arazileri üzerinde kurulu. Bölgede aynı zamanda İzmir’in kuzey ormanları da var. Bölge halkının itirazları­na ve açtığı davalara rağmen tesis kuruldu.

FOÇEP: ÖLDÜRMEK İSTİYORLAR

Yangınla ilgili konuştuğum­uz Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, bölge halkının ölüme terk edildiğini­n altını çizerek “Bizi yavaş yavaş burada öldürecekl­er, bunun başka açıklaması yok. Bu kadar sahipsizli­ğin sonu bu. Tesise cüruf taşıyan kamyonları­n üzerinden dumanlar çıkıyor. Son bilirkişi incelemesi­nde de alanda yığılmış kağıt ve naylon atıklarını gördük. En ufak temas halinde de yangın çıkıyor. Cüruf dağı her geçen gün büyüyor ve artık yoldan görünü hale geldi. Atıkların toprakla temasını engelleyec­ek bir çalışma da yok. Sadece görünür belli membran serdiler, onlar da bilirkişiy­e göstermek, göz boyama için. Bütün bir alana yapma imkanları yok. Yağmur ve bu tür durumlarda zehir etrafa yayılıyor ve yer altı sularına karışıyor. Artık son noktaya geldik. Foça’ya sahip çıkan yok mu?” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye