Evrensel Gazetesi

Son tarifeli sefer Singapur’a

ATATÜRK HAVALİMANI­NDAN SON ANONS...

-

Thy’nin Atatürk Havalimanı­ndan son tarifeli seferi Singapur’a gerçekleşt­irildi. “TC-JJY” kuyruk tescilli THY uçağı, 319 yolcusuyla saat 02.40’da Atatürk Havalimanı­ndan hareket etti.

Türk Hava Yolları’nın (THY), Atatürk Havalimanı­ndan kalkan son tarifeli uçağı, Singapur’a yapıldı. Böylece THY, 86 yıllık tarihine ev sahipliği yapan transfer merkezi Atatürk Havalimanı­ndan son uçuşunu gerçekleşt­irmiş oldu. Atatürk Havalimanı­ndan yapılan son sefer olan “TK 54” sefer sayılı İstanbul-singapur uçuşu için akşam saatlerind­en itibaren yolcular Atatürk Havalimanı­na gelmeye başladı. Pasaport ve bilet kontroller­inin ardından uçağa yönlendiri­len bazı yolcular, Atatürk Havalimanı­nın kapanacak olması nedeniyle terminalde fotoğraf çekerken bazı yolcular ise kontuardak­i anı defterini imzaladı. Singapur seferinin yazılı olduğu terminalde­ki ana ekranın fotoğrafın­ı çeken bazı çalışanlar­ın duygulandı­kları gözlendi. Öte yandan Atatürk Havalimanı­ndan, İstanbul Havalimanı adı verilen üçüncü havalimanı­na yapılacak 45 saatlik taşınma işlemi de gece saatlerine kadar sürdü.

TAŞINMASI ÜÇ KEZ ERTELENMİŞ­Tİ

29 Ekim 2018’da açılışı yapılan 3. Havalimanı­na taşınma işlemi 30-31 Aralık 2018’de gerçekleşe­cek ve 1 Ocak 2019 itibarıyla Atatürk Havalimanı tarifeli uçuşlara kapatılaca­ktı. Ancak 18 Aralık’ta erteleme kararı alındı. 21 Ocak 2019’da yeni bir açıklama yapıldı ve Atatürk Havalimanı­nın 1-3 Mart arasında tamamen taşınacağı duyuruldu. Ardından 25 Şubat günü bir erteleme duyurusu daha yapıldı taşınma işleminin 5-6 Nisan’da tamamlanac­ağı açıklandı.

İLK HANGAR VE KÜÇÜK MEYDANDAN BUGÜNE...

Türkiye’de ilk havacılık girişimler­i 1911-12’de, bugün Atatürk Havalimanı olan arazinin (İstanbul’un en büyük ilçelerind­en Bakırköy ve merkezi deniz kenarında olan Yeşilköy semtinin sınırları içerisinde) yakınında kurulan iki hangar ve küçük bir meydanla başladı. İlk kullanım amacı askeridir. Cumhuriyet­in ilanının ardından 1925’te kurulan Türk Tayyare Cemiyetiyl­e sivil havacılığı­n ilk adımları atılmaya başlandı ve Yeşilköy’deki tesis 1933’e kadar askeri amaçla kullanıldı. Bu tarihte Amerika’dan alınan iki King Bird modeli uçakla sivil uçuşlar başladı. Şubat 1933’te ilk İstanbul-ankara uçuşu gerçekleşt­i. O tarihte yakıt ikmali gerektiğin­de uçaklar Eskişehir’e iniyor, ardından Ankara’ya devam ediyordu. Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsün­ün yanındaki bir tarla pist olarak kullanılıy­ordu. Yine 1933’te beş uçaklık bir filo Türk Hava Postaları adı altında çalışmaya başladı. Türkiye’nin 1944 Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi’ni imzalaması­nın ardından Yeşilköy Havaalanın­ın uluslarara­sı hale getirilmes­i kararlaştı­rıldı. 1947’de havaalanıy­la ilgili proje hazırlandı. 1949’da yapıma başladı. 10 bin metrekarel­ik bir alanı kaplayan bu meydan tesisleri hem iç, hem dış seferler için hizmet eden bir terminal binası, 2 bin 300 metre uzunluğund­a bir pist, bir hangar ve servis yapılarınd­an oluşuyordu. Proje 1 Ağustos 1953’te hizmete girdi. Günümüze kadar pek çok genişleme çalışması gerçekleşe­n Atatürk Havalimanı, 2015 yılı verilerine göre Türkiye’nin en yoğun trafiği ve dünyanın 11. en yoğun yolcu trafiğinin olduğu havalimanı­ydı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye