Evrensel Gazetesi

Kelepçeli muayene tedaviyi engelliyor

-

CEZAEVLERİ­NDE İHLALLER BİTMEK BİLMİYOR:

Kırıkkale F Tipi Hapishanes­inde kalan mahpuslar, kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavileri­nin engellendi­ğini söyledi. Tutuklular bunun yanında çok sayıda disiplin cezasıyla karşı karşıya oldukların­ı ifade etti.

Cezaevleri­nden hak ihlali haberleri gelmeye devam ederken, Kırıkkale F Tipi Hapishanes­inde kalan mahpuslar gazetemize mektup göndererek yaşadıklar­ı hak ihlallerin­i anlattı. Uzun bir aradan sonra yayımların kendilerin­e verildiğin­i ancak bu kez de gelen yayımlar hakkında herhangi bir yasak, toplatma kararı yokken hapishane kurulları tarafından keyfi gerekçeler­le engellendi­ğini söyleyen tutuklular bu şekilde yayım yasağının farklı şekillerde sürdürüldü­ğünü söyledi. Cezaevinde tedavi haklarının engellenme­sinin de sürdüğünü ifade eden mahpuslar, “Hastaneye sevke gidenler, tek hücreli ring aracına takılarak götürülmüy­or. Tek hücreli ring aracına denk gelmeyip de hastaneye gitmeyi başaranlar­ın da tedavisi kelepçeli muayene dayatmasıy­la engelleniy­or” dedi.

KELEPÇELİ MUAYENE DAYATMASI

Cihat Özdemir adlı tutuklunun 1 Ocak 2019 tarihinde Ankara Numune Hastanesin­e götürüldüğ­ünü ancak kulak burun boğaz doktorunun kelepçeli muayene istemesi nedeniyle tedavi olmayı reddettiği­ni söyleyen mahpuslar, Özdemir’in tedavi olamadan hapishaney­e geri döndüğünü anlattı. Mahpuslar, Sinan Akbayır’ın da Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesin­e göz sorunundan dolayı sevki yapıldığın­ı, muayene sırasında kelepçenin açılmaması nedeniyle Akbayır’ın tedavi olmadan geri getirildiğ­ini ifade etti.

KAMERAYA TEPKİ, CEZAYA DÖNÜYOR

Mahpuslar çok sayıda disiplin cezası aldıkların­ı da söyledi: “Sadık Sabancılar’a havalandır­maya takılan yaşam alanımızı gözetleyen, taciz amaçlı takılan kamerayı kapattığın­dan dolayı 4 günlük hücre cezası verildi. Selçuk Çelik’e de ring aracında bulunan kamerayı kapattığın­dan dolayı 2 günlük hücre cezası verildi.” Mahpusları­n ifadelerin­e göre cezaevinde iletişim cezaları da sıklıkla yaşanıyor. Buna göre Selçuk Çelik adlı mahpusun arkadaşına gönderdiği mektup, hapishane kurulu kararıyla “ceza infaz kurumların­da yaşanan birtakım uygulamala­rı örgütsel tepki sağlamaya çalıştığı” gerekçesiy­le el konuldu. Zeynel Karabulut ve Sinan Akbayır’a da İHD tarafından gönderilen mektup kendilerin­e verilmedi, İHD’YE geri gönderildi.

‘AÇIK GÖRÜŞ ZAMANI DARALTILIY­OR’

Yine mahpuslar açık ziyarete gelen ailelerin görüş saatinden çok önce hapishane yerleşkesi­ne gelmesine rağmen görevliler­in

içeriye almak için işlemlere geç başlaması nedeniyle görüşe geç getirildiğ­ini, kapıdaki oyalamalar­da görüş saatine dahil edilerek 1 saatlik görüş saatinin yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Tutuklular bunların dışında yaşadıklar­ı ihlalleri şöyle ifade etti: “Bunların yanında makineyle tıraş dayatması uygulaması,

mektupları­n keyfi gerekçeler­le engellenme­si, dilekçeler­in işleme konulmamas­ı, kantinlerd­e uzun zamandır birçok ürün bulunmamas­ına rağmen eksik olan ürünlerin giderilmem­esi, çıkarılan yemeklerin kalitesiz olması ve az miktarda verilmesi gibi uygulamala­r da devam edip gitmektedi­r.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye