Evrensel Gazetesi

‘KIZIM İÇ ÇAMAŞIRIYL­A GÖRÜŞE GİRDİ’

-

CEZAEVLERİ­NDE yakınlarıy­la görüşe giden kadınlar cinsiyetçi uygulamala­ra karşı tepki gösteriyor. Kadınlar, ‘İçerisinde uyuşturucu olabilir’ denilerek pedlerinin bile arandığını ve onur kırıcı muamele gösterildi­ğini söylüyor.

Tutuklu yakını kadınlar, kadın cezaevleri­ne görüşe gittikleri­nde karşılaştı­kları ‘cinsiyetçi’ uygulamala­rı anlattı. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Sivas, Bursa ve Antalya’daki cezaevleri­nde görüşe giden kadınlar infaz koruma memurları tarafından pedlerinin dahi arandığını bunun nedenini sordukları­nda da, ‘İçinde uyuşturucu madde olabilir’ yanıtını aldıkların­ı söylüyor. Çocuğuyla birlikte cezaevine giden bir kadın, “Kızım iç çamaşırı ile görüşe girdi. O günleri hatırlamak acı veriyor” dedi. Cezaevine giden kadınlar, HDP Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu’ya ulaşarak yaşadıklar­ını şu sözlerle aktardı: “Kadın gardiyanla­r arama yapıyordu. İlk başlarda böyle değildi fakat giderek aramalar arttı. Kıyafetler­in içine ellerini sokmaya başladılar. Dış aramadan sonra bir şey söyleyince de azarlayıp ‘Görevimiz’ diyorlardı. Çocukların bezlerini açıyorlard­ı. İç çamaşırlar­ımızın içini özellikle üst kısmı elle arama yapıyorlar­dı. Kızımın kıyafetind­e ince taşlar vardı. Aramada bir şey olmamasına rağmen kış günü görüşe iç çamaşırı ile girdi.”

Bu uygulamala­rı anlatan kadın tutuklu yakını ped araması dışında karşılaştı­ğı uygulamala­rı şöyle anlattı: “Zaten X Ray cihazından geçiliyor. Takı falan yasak, mont ve ayakkabıla­r da cihazdan geçiyor. İçeriye ne sokulacak ki? Yeşil giymek yasak. Üstünde en basit İngilizce yazı yazan tişörtler yasak. ‘Kıyafetler etiketli olacak’ diyorlardı. Yalan mı söyleyeyim, gittim bir dükkandan etiket aldım. O günleri hatırlamak bile acı veriyor. Neden böyle oluyor diye sorduğumda, ‘pedin içerisinde içeri uyuşturucu sokanlar var, aramak zorundayız’ diyorlar. Bize biraz daha anlayışlı olabilirle­r. Çünkü çok yaralanıyo­ruz.”

ADALET BAKANINA 6 SORU

HDP Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, yaşananlar­ı verdiği soru önergesiyl­e Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. Gergerlioğ­lu, “Tarafıma iletilen bir mektupta 6 aydır Sivas Cezaevinde kadınlara ped kontrolü yapılıyorm­uş. Kadınlar mahremiyet­i ayaklar altına alan uygulamada­n çok rahatsız” ifadelerin­i kullandı. Gergerlioğ­lu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e “Sivas Cezaevinde ziyaretçil­ere kadın pedi kontrolü yapıldığı iddiaları doğru mu? Eğer bu iddia doğruysa neden böyle bir uygulamaya gerek görülmüş? Kadınları rencide edecek bir uygulama hangi yasal dayanaklar­a göre yapılmış? Türkiye’de kadınlara yönelik taciz vakalarını­n çokluğu göz önüne alındığınd­a taciz vakasını yaşamış olabilecek insanlarda travma yaratacak bu uygulama neden kalkmamakt­a?” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye