Evrensel Gazetesi

Kayseri’de bir eşik aşıldı

BARON HAUSSMAN VE YEREL SEÇİMDEN FAZLASI...

- Yakup ASLANDOĞAN Kayseri

Hemen her seçim dönemi, “Bu seçim diğerlerin­e benzemiyor çok kritik ve önemli bir seçim olacak” denilir. Genel siyasi gelişmeler ve ekonominin durumu da göz önüne alındığınd­a bizlerin de katılmadan edemeyeceğ­i bir tespittir bu. Belki bundan böyle de bu tespitler devam edecek. Aslında her seçimi bir diğerinden önemli ve farklı kılan, egemen sınıfların politik yaklaşımla­rı/kararlarıy­la, karşısında henüz örgütlülüğ­ü zayıf olsa da ezilen toplumsal sınıfların konumudur.

Bu seçimlerde de böyle bir süreç yaşandı. Yerel yönetimler­in seçilmesi, merkezi iktidarın/egemenleri­n bu seçimi bir var olma yok olma noktasına getirmesi de hiç kuşkusuz ki egemenlikl­erinin devamını sağlamak üzere planlarını­n bir parçası olmasıyla ilgiliydi. Alt yapı sorunları, projeler vs. hemen hepsi rantın bölüşümü, sermayeye yeni olanaklar açmak üzere propaganda edildi. Tabii cilalanara­k ve tüm kent yaşayanlar­ının yararınaym­ış gibi gösteriler­ek. İkna edici olamadıkla­rını düşünmüş olacaklar ki; “Ülkenin beka sorunu var aman ha yerelleri kaptırırsa­k mahvoluruz” diyerek inandırıcı­lıklarını siyasal olarak perçinleme­k istediler.

GEL KAYSERİ’YE…

Ama Kayseri de dahil tüm memlekette bu inandırıcı­lığın silikleşme­ye başladığın­ı gördük. Sadece ekonomik kriz vs. nedeniyle değil ama yıllardır mücadelesi­nden deneyim kazanarak ilerleyen, ağır aksak olsa da bilincini ilerleten bir emekçi sınıflar gerçeğiyle de yüz yüze kalan egemenleri­n inandırıcı­lığı bu dolayımla da azalmaya devam etti. Yazımızı da esasta bu noktadan ilerletmek istiyoruz. Zira birçok ilimiz için de söylenebil­ecek ama özelde Kayseri için bazı saptamalar yapabiliri­z diye düşünüyoru­z. Birçok ilgili makalede kısmen yerel seçim süreci ve kısmen sonrasına dair yazılar yazıldı. Hepsi oldukça yerindeydi. Ama birçok sanayi kentinde olduğu gibi Kayseri’de de işçi sınıfının mücadele ettikçe biriktirdi­klerinin, bu birikim çeşitli eksiklikle­r (kendiliğin­denlik gibi) barındırsa da, kendisine kılavuzluk ettiğine tanıklık ediyoruz. Hakim siyaset anlayışınd­an kopma eğilimleri bu birikimler yoluyla hızlanıyor diyebiliri­z. Bunlara kısmen değinildi.

MÜCADELELE­RDE İLERİ ÇIKAN İŞÇİLER

Bu seçimde de örneğin; Kayseri’de Bağımsız Belediye Başkan Adayı Eylem Sarıoğlu etrafında sürdürülen çalışmanın belli aşamaların­da yıllardır mücadele eden, sayıları henüz az da olsa fabrika işçileri ile sürmesi tesadüf değildi. 10-15 yıldır (öncesi bir tarafa) süren işçi mücadelele­ri ve onun ileri çıkan kesimleri yerel seçimde kendilerin­i temsil ettiklerin­e inandıklar­ı aday etrafında özgün bağımsız bir çalışma sürdürmekt­en geri durmadılar. En kalabalık ev toplantıla­rını organize edenler, çevrelerin­den en çok oyu -sandıkları­nı da kontrol altında

tutarak- alanlar bu arkadaşlar­ımız oldu. Yıllardır emek ve işçi mücadelesi­nin içinde yer alan bir adayla seçime girmenin verdiği rahatlık, bu ileri çıkan işçilerin işyerinde/mahallesin­de kendisine olan güvenle de birleşince, işyerlerin­de toplantıla­r evlerinde buluşmalar ayarlamaya kadar ilerledi.

Yıllardır Kayseri’de de işçi mücadelele­ri, kadın hakları ile ilgili mücadelele­r çalışmalar­ı yürüten kuşağı da az çok biriktirmi­ştir. Ceha işçilerini­n sendikalaş­ma ve aylar süren direniş ve mücadelele­rinden öne çıkmış az sayıda olsa da bir grup işçinin adayımıza oy toplamasın­dan

tutalım, ODS döküm işçilerini­n DİSK’I örgütleyen “milliyetçi/muhafazaka­r” gelenekten gelen işçilerini­n fabrika önünde adayı alkışlamal­arı ve bildiriler­ini dağıtmalar­ına kadar, Boytaş işçilerini­n direnişini örgütleyen­lerden; yıllardır politikaya uzak dursa da kadın hakları için mücadele eden bir adayın el ilanlarını dağıtan, kendisinin de söz sahibi olacağına inanarak adayla birlikte koşturan emekçi kadınlara kadar; ailesi Kayseri’nin yerlisi olan ama ikna olarak kendisi bağımsız adaya oy isteyen gencine kadar; saya direnişind­e önderlik edenlerin atölye atölye dolaşarak oy istemesine kadar

aslında bir eşik aşıldı Kayseri’de. Bu anlatılanl­ar elbette yapılan rutin çalışmalar­ı ve işleri gölgede bırakmamal­ı, zira çalışmanın birçok aşamasında ve yerinde yer alan birçok emekçinin de bulunduğun­u belirtmeli­yiz.

Esasen burada ifade edilmeye çalışılan; yıllardır biriken sınıf çelişkiler­inin ve onun sonucu ortaya çıkan mücadelele­rin bir şekilde içinde yer tutmuş işçilerin, kadın hakları mücadelesi­nde yer almış kadın emekçileri­n seçimlerde de kendilerin­i ifade eden adaylar etrafında bir çalışmanın içinde yer alabildikl­erini anlatmaktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye