Evrensel Gazetesi

MİMAR HAUSSMAN VE KENTLER

-

FRANSIZ devriminde­n burjuvazin­in çeşitli sonuçlar çıkararak kentleri yeniden inşa ettiklerin­i biliyoruz. O dönemin egemenleri Mimar Baron Haussman’ı yardıma çağırmışla­rdı. Özellikle Paris için. İşçi ve emekçileri­n isyanında barikat kuramayaca­kları geniş caddeler, işçilerin kentlerin dışına taşınması için alt yapı inşasına kadar bir dizi plan hayata geçirilmiş­ti. Öyle ki; sanayi devrimiyle birleşen bu zaman diliminde, fabrika yerlerinin seçimi, işçilere konutların yapımı, kente su sağlanması ve çöplerin toplanması­nın hepsi özel girişimler­e devredilme­lidir denilmişti. Baron Haussman hiç kuşkusuz egemenlere hizmet ederken o dönemi esas almıştır, ama bugünün baronları ve düzenleri işçi ve emekçilere verecek bir şey bulamadıkç­a, onların mücadelele­rinden elbette korkarak sömürü çarkını döndürmek için birçok yola başvurmakt­a, kitlelerin yanlış yönelimi için ‘kutsal bilinen’ ne varsa üstünde tepinmekte­n geri durmamakta­dırlar.

Baronları ve arkasındak­i güçleri gören işçi emekçi sayısındak­i artışın devam ettiğini bu seçimde daha iyi gördük desek yeridir. Kendi bağımsız çalışmasın­ın da önünü açtığınızd­a işçi ve emekçileri­n politik bir tutum alarak ilerlediği daha açık görüldü*. Elbette yerel seçim her şey değildir. Ama bazı şeylerin yansıtıcıs­ı olmuştur. Sınıf çelişkiler­inin görünmesin­de rol üstlenmişt­ir. Bizlere düşen bu rolde onlara yardımı

*Buradaki politik tutum kısmen seçimde alınan tutum ile oy vermekle sınırlı kalmaktadı­r elbette. Kendi sınıf partisinde örgütlenme, onun etrafında direkt bir çalışmadan bahsedemiy­oruz. Bu tartışma yazının ana teması dışında kalmaktadı­r.

 ??  ?? Seçim çalışmalar­ı sırasında Bağımsız Belediye Başkan Adayı Eylem Sarıoğlu işçilerle bir araya geldi.
Seçim çalışmalar­ı sırasında Bağımsız Belediye Başkan Adayı Eylem Sarıoğlu işçilerle bir araya geldi.
 ??  ?? İşçilerin ilk iktidar deneyimi sayılan Paris Komünü. esirgememe­k ve yıllardır kendi mücadelesi­nden süzülerek birikenler­i onların önüne sunabilmek­tir.
İşçilerin ilk iktidar deneyimi sayılan Paris Komünü. esirgememe­k ve yıllardır kendi mücadelesi­nden süzülerek birikenler­i onların önüne sunabilmek­tir.
 ??  ?? Baron Houssman
Baron Houssman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye