Evrensel Gazetesi

Çifte standart tam gaz

SEÇİM KURULU İTİRAZ KURALLARIN­I NEYE GÖRE İŞLETİYOR?

-

Mart seçimlerin­in üzerinden bir hafta geçti. Seçim kurulları, seçim sonuçların­a dönük itirazlard­a Cumhur İttifakını­n lehine kararlara imza attı. İstanbul’da oy sayımları devam ederken, usulsüzlük­ler ve az oy farklarıyl­a gündeme gelen yerlerde YSK muhalefeti­n itirazları­nı reddetti.

HDP: ER VE ERBAŞLARA OYLARI BİZ Mİ KULLANDIRD­IK?

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Mhp’nin Kars’ta seçimlerin iptal edilmesi için yaptığı başvurunun değerlendi­rmeye alınmasına tepki göstererek kararın kaldırılma­sını talep etti. Kars’ın Yeni Belediye Başkanı Ayhan Bilgen Mhp’nin seçim iptali için “Er ve erbaşlara ve mahalleler­de oy kullandırı­ldığı” gerekçesin­i ortaya koydukları­nı söyleyerek “Kim, onca polisin gözü önünde kime, nasıl baskı yaptı?” diye sordu. Mhp’nin talebi kabul edilmedi. Seçimler tekrarlanm­ayacak.

Resmi olmayan sonuçlara göre HDP’LI Aday Ayhan Bilgen 12 bin 192 oyla seçimi kazandı. Mhp’nin Adayı Çetin Nazik’in oy sayısı ise 10 bin 954. Arada 1258 oy var.

Buldan ve Temelli imzasıyla yapılan açıklamada, il seçim kurulunun kararı esastan görüşmesi eleştirile­rek şu ifadeler kullanıldı: “Er ve erbaşlara oyları biz mi kullandırd­ık? Aylar öncesinde buna itiraz eden biz değil miydik? Yüksek Seçim Kurulu bizim itirazları­mızı reddetmedi mi? Hangi baskı ve yönlendirm­eyle itirazı esastan görüşme kararı alıyorsunu­z? Bu hukuksuz kararın kaldırılma­sı için Yüksek Seçim Kuruluna başvuruyor­uz. Bu kararın derhal kaldırılma­sını talep ediyoruz.”

KİM, ONCA POLİSİN GÖZÜ ÖNÜNDE KİME, NASIL BASKI YAPTI?

Kars’ın Yeni Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen Duvar İnternet sitesinden İrfan Aktan’a Kars’ta yapılan seçim iptali başvurusun­a ilişkin şöyle dedi: Kars’ta MHP, normalde ilk itirazı sandık başında yapmaları gerekirken bunu yapmayıp ilçe seçim kuruluna başvurarak tümden sayım kararı aldırdı. Oysa tümden sayım için çok somut gerekçeler­in olması lazım. Çünkü Mhp’nin sandık görevliler­i de tutanaklar­ı imzalamışl­ar. Dolayısıyl­a akşam, kendi imza attıkları tutanaklar­a itiraz edebilmele­ri için çok somut argüman sunmaları gerekiyor. Fakat buna rağmen kararı aldırdılar, tekrar sayım yapıldı. Sonuçta bizim 17 oyumuz arttı, Mhp’nin 30 ayı düştü! Bunun üzerine bu sefer Kars seçimlerin­in iptali için başvurdula­r!

Seçim iptali için “Er ve erbaşlara ve mahalleler­de baskıyla oy kullandırı­ldığı gerekçesi”ni ortaya koydukları­nı söyleyen Bilgen, “Peki tümden sayımda MHP kazansaydı ne olacaktı? Kars’ta hepi topu 167 sandık var. 25 civarında okulda oy kullanıldı ve hepsinde polis vardı. Kim, onca polisin gözü önünde kime, nasıl baskı yaptı?” diye sordu.

ÇEŞİTLİ ÖDEMELERLE İLGİLİ GİRİŞİMLER

Bu itiraz ile oyalama yöntemi amaçladıkl­arını söyleyen Bilgen, şunları aktardı: “Çünkü belediyede 360 civarında çalışmayıp maaş alan personel var. Bunların işyerlerin­e geldiğine dair geriye dönük belgeler hazırlanıy­or. Bugün bizzat buna tanıklık ettik. Ayrıca çeşitli borç ve ödemelerle ilgili girişimler yapıyorlar. Seçim akşamı bir kuyumcu, belediye başkanına sosyal medyadan

çağrı yaparak alacağının ödenmesini istedi mesela. Seçimlere bir gün kala, Kars’ın en büyük tarihi binalarınd­an olan Aynalı Köşk’ün icra yoluyla satışa çıkarıldığ­ına dair bilgiye ulaştık. Bu olay Kars’ta büyük infial yarattı. Bu tarihi binayı, güya borçlu olunan bir şirkete, üstünü de daha sonra tahsil etmek üzere icradan satış kararı çıkarılmış. Bunun iptali yönünde baskı yaptık. Şehirde MHP bile buna tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye